Kerstdiner met middagprogramma in The White Room by Jacob Jan Boerma, Hotel Krasnapolsky, Amsterdam

dec

10

Kerstdiner met middagprogramma in The White Room by Jacob Jan Boerma, Hotel Krasnapolsky, Amsterdam

Verslag van een diner amicale in het Krasnapolsky, Amsterdam
 
Een decemberevenement in onze Nederlandse Bailliage belooft altijd iets speciaals. De ene keer een bezoek aan een musical, de andere keer een huiskamerconcert op een kasteel en ook dit keer had onze  Regionale Bailli Jan Wever, samen met de Conseiller Culinaire Jaap Postma, voor een mooi middagprogramma gezorgd.

Maar deze keer zorgde de gemeente Amsterdam voor een extra verassing door de Vijzelstraat voor autoverkeer te sluiten. Dit had tot gevolg dat meerdere deelnemers getrakteerd werden op een puzzeltocht door Amsterdam met als motto 'Hoe vind ik de voordeur van het Krasnapolsky'. Verschillende deelnemers onder wie onze Belgisch gasten dwaalden meer dan een uur door de stad. Maar uiteindelijk wist iedereen het hotel te bereiken.

De Chaîne organiseerde een boottocht door de grachten van Amsterdam, waar gedurende de maand december op diverse plaatsen kunstzinnige en verlichte taferelen te bewonderen waren tijdens het Amsterdam Light Festival.

Als eerste werden wij ontvangen door de medewerkers van onze Maître Hôtelier Herman Klok van Grand Hotel Krasnapolsky. En na het genot van koffie, thee en petit fours, werden wij begeleid naar onze rondvaartboot aan de achterzijde van Krasnapolsky. Intussen was het donker geworden en helaas ook miezerachtig weer.

Aan boord werden wij verwelkomd door de schipper, een gids en twee heren die direct iedereen van een glas Glühwein voorzagen. Het eerste en kortste gedeelte van de tocht gaf een goed beeld van de rood verlichte ramen maar al spoedig kwamen wij op het traject waar diverse kunstenaars zich hadden uitgeleefd. Bijzonder knap wat er allemaal getoond werd. Nogmaals jammer dat het weer niet echt meewerkte en vanwege beslagen ramen niet alles voor iedereen even duidelijk zichtbaar was. Maar de Glühwein smaakte prima.

En misschien niet te geloven, maar de rondreis duurde circa 20 minuten langer, vanwege files op het water. Er waren zoveel schepen op het water vol met toeristen die allemaal dit mooie verlichte schouwspel wilde zien, dat er op diverse plaatsen opstoppingen waren. Al met al waren de 42 deelnemers aan dit middagprogramma meer dan tevreden.
 
Bij de ontvangst, dat uitliep door de verlate terugkomst van de bootvluchtelingen, werden drie verrukkelijke amuses geserveerd met een prima champagne, Serge Mathieu Blanc de Noir, Avirey-Lingey. Nadat men zich had omgekleed en een aperitief had genuttigd ging het gezelschap van 62 personen - dat daarmee het best bezette evenement van het jaar was - naar het recent geheel gerenoveerde Restaurant The White Room, dat een monument is. De zaal voldeed volledig aan de status van en Grand Hotel uit het “fin du sciecle”.

De keuken, onder regie van Jacob Jan Boerma van het 3 sterren restaurant de Leest in Vaassen, zette hun beste beentje voor en serveerde een diner van hoge kwaliteit en verassende combinaties zoals forel met chlorofyl groene mosterd om er maar een te noemen. De selectie van de wijn combineerde voortreffelijk met de gerechten.

Aan het slot evalueerde Ted Janssen het diner op zijn eigen karakteristieke wijze maar kon de witte en zwarte brigade niets dan lof toezwaaien en overhandigde de chef kok de oorkonde.

Al weer een geslaagd evenement.
Bedankt Jan en Jaap