Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition


Aanmelding geopend voor Jeunes Chefs Rôtisseurs wedstrijd op 27 maart 2017.

Onze Bailliage organiseert dit jaar voor de eerste keer een Jeunes Chefs Rôtisseurs wedstrijd. Een commissie, bestaande uit Piet van den Bosch, Guus Morjan (secretaris), Siebe Stellingwerff Beintema (voorzitter) en Jan Wever, is met de voorbereiding gestart. De wedstrijd zal op maandag 27 maart gehouden worden in Leerhotel Het Klooster te Amersfoort. Deelname aan de wedstrijd staat open voor koks die in september 2017 jonger dan 26 jaar zijn en werkzaam zijn onder leiding van een professioneel lid van onze Chaîne des Rôtisseurs. We streven naar zes deelnemers aan deze eerste wedstrijd.

Het is de bedoeling de winnaar volgend jaar uit te zenden naar de internationale wedstrijd, die dan in Frankfurt Duitsland wordt gehouden. De komende maanden worden Chaînerestaurants benaderd voor deelname aan de wedstrijd, wordt een jury samengesteld, wordt het wedstrijdreglement samengesteld, worden sponsoren benaderd, enzovoorts. Leden van de commissie gaan op bezoek bij Jeunes Chefs wedstrijden in Engeland en Duitsland, waar deze wedstrijden al langer worden gehouden. Nadere informatie: Guus Morjan, e-mail: g.morjan@kpnplanet.nl


De competitie voor ‘Jonge Chefs’ werd voor het eerst door de Chaîne des Rôtisseurs in 1977 in Zwitserland georganiseerd om toekomstige jonge chef-koks te stimuleren en ze de kans te bieden hun vaardigheden te demonstreren en te ontwikkelen. Wedstrijden worden gehouden op regionaal, nationaal en internationaal niveau over de hele wereld. De competitie staat open voor jonge koks - die niet ouder zijn dan 27 jaar - met minder dan vijf jaar kookervaring, hun culinaire opleiding niet meegerekend. Een kandidaat voor de competitie moet voor elk niveau worden genomineerd door zijn werkgever, die lid moet zijn van de Chaîne des Rôtisseurs en geaccepteerd door het Competitie Comité. Leden van lokale afdelingen die eigenaar, manager, chef of meester zijn bij Chaînerestaurants, hotels of koksopleidingen worden gevraagd kandidaten te nomineren, formulieren in te vullen en aanmeldingsformulieren te sturen naar de regionale coördinator. De deelnemers worden dan uit de groep van genomineerde koks geselecteerd.

Op de aangegeven tijd wordt elke deelnemer een identieke, vooraf onbekende ‘winkelmand’ gegeven, die bepaalde basisingrediënten bevat. Het gebruik van al deze ingrediënten en door gebruik te maken van wat er in een keuken aanwezig is, moet de deelnemer een driegangenmenu samenstellen en bereiden: voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, voor vier personen. Het uitgeschreven menu moet in het eerste halfuur klaar zijn waarna 2,5 uur is toegestaan voor de bereiding, waarna de gerechten aan de jury worden gepresenteerd binnen 30 minuten.

Ervaren professionals en niet-professionele leden, die Chaîne-leden zijn, worden geselecteerd om als jury op te treden. Het lid dat een kandidaat heeft aangebracht mag niet als jurylid dienen. Om zorgvuldigheid en onpartijdigheid te bevorderen, worden de deelnemers genummerd en niet bij naam geïdentificeerd. De bereide gerechten worden beoordeeld op smaak, presentatie en originaliteit. Daarboven worden beoordelingen gegeven voor de hygiëne en organisatie in de keuken. Een kandidaat moet inwoner zijn van het land dat hij vertegenwoordigt. Eenmaal geaccepteerd, moet de kandidaat een bewijs van leeftijd (geboortecertificaat, paspoort of rijbewijs) tonen. Door deel te nemen aan de competitie wordt verondersteld dat de deelnemer de regels accepteert en respecteert.

Winnaars van eerdere Chaîne Regional Young Chefs Competities kunnen niet nogmaals deelnemen. Vroegere deelnemers die niet hebben gewonnen kunnen een tweede keer meedoen zolang ze onder de leeftijds- en ervaringsreglementen vallen. De eerste-plaats winnaars van alle regionale wedstrijden kunnen aan de nationale finale deelnemen. De winnaar van deze nationale finale zal de eer tijdens de International Competition verdedigen.