Déjeuner Amical bij De Nederlanden* in Vreeland aan de Vecht

nov

06

Déjeuner Amical bij De Nederlanden* in Vreeland aan de Vecht

In tegenstelling tot de prachtige zonnige zondagmorgen in Huis ter Duin op 11 september voor een Déjeuner Amical, kwamen de gasten nu in de stromende regen naar Hotel Restaurant De Nederlanden in Vreeland. Gelukkig in groten getale, 59 leden met hun gasten, zelfs onze Officier - Officier Commandeur Julia van Dijk belde mij de zaterdagavond nog om 22.00 uur dat ze een lift kon krijgen van oud lid Paultje de Jong uit Utrecht en dus ook van de partij was.
 
Wij werden in de sfeervolle lounge van het gerestylde en vernieuwde restaurant door gastvrouw Caroline Berends en haar staf vriendelijk ontvangen en ons werd een heerlijk sprankelend glas Cava aangeboden en wij kregen drie heerlijke amuses. O.a.: speculaasmacaron en bloedworst, kipkrokant met groene curry en makreel en rode biet.
 
De tafelindeling werd voorgelezen en iedereen werd verzocht plaats te nemen in het restaurant. Met negen tafels was het een beetje een zoekplaatje, niet iedereen had onthouden aan welke tafel men was ingedeeld. Gelukkig hadden de dames van de bediening ook een lijst met tafelnummers zodat niemand lang hoefde te zoeken.
 
De chef-kok Wilco Berends had een mooi vijfgangenmenu voor ons samengesteld met als voorgerecht makreel en bagna cauda, ansjovis, knoflook, komkommer, daar werd een heerlijke Anselmo Mendes, Loureiro, Vinho Verde uit Portugal bij geschonken.

Daarna volgde het tweede gerecht: snoekbaars en paling met noten, biet en chardonnay-sabayon met als wijn een David Sadie, Roussanne, Swartland uit Zuid-Afrika.

Het wildseizoen is aangebroken dus was het volgende gerecht: fazant met zuurkool, lever, kruidkoek en saus poivrade. De La Spinosa, Sangiovese/Colorino/Canaiolo, Chianti uit Italië was de wijn die hier bij werd geschonken.

Het werd tijd voor de desserts: appel en karnemelk met karamel, kaneel en stroop. Heel bijzonder. De wijn hierbij, Loupiac-Goudiet, Sauvignon Blanc/Semillon/Muscalle, Bordeaux, Frankrijk.

Als toegift een soufflé van het huis met kwark en vanille en roomijs van sinaasappel en specerijen, buitengewoon.

De evaluatie werd door onze Chevalier Ted Janssen verzorgd die ons kon vertellen hoe lekker wij hadden gegeten, dat alles zeer professioneel en geraffineerd was bereid met als speciale dank aan de vakbekwame dames gastvrouwen en een jongeman, die allen zeer hun best hadden gedaan.
 
Afgesloten werd met mokkaservies en huisgemaakte bonbons in de lounge.
 
Het was weer een prachtige culinaire ervaring, met dank aan de witte en de zwarte brigade onder leiding van Caroline Berends.
 
Jan Wever
Bailli Regional Midden- en West-Nederland