Déjeuner Amical bij Het Oude Dykhuys in Lisserbroek

jan

31

Déjeuner Amical bij Het Oude Dykhuys in Lisserbroek

Verslag Déjeuner Amical Restaurant Het Oude Dykhuys te Lisserbroek

 
Het eerste evenement in 2016 was dit keer in Restaurant het Oude Dykhuys gevestigd in een sfeervol oud dijkhuisje aan de Ringvaart van Lisserbroek.
 
Het gezelschap van de Chaine des Rotisseurs bestond uit 36 personen, waaronder de heer Jan Verbert, Regionaal Bailli Honoraire van België en zijn vrouw Rita Verbert, en een tweetal gasten te weten mevrouw Jopie van den Akker, gast van de heer Russ en mevrouw Willy Hoefnagel, gast van mevrouw Spierings.
 
Wij werden ontvangen met een heerlijk glas ‘Kaapse Vonkel’, een Zuid Afrikaanse champagne van de Simonsig Estate. Met 36 gasten was de ontvangstruimte aan de bar iets te klein, wat voor de meeste mensen geen punt was, het werd al snel erg gezellig en knus. De chef had een drietal heerlijke amuses voor ons bereid wat perfect samen ging met de Kaapse Vonkel.
 
Hierna werden wij uitgenodigd aan de met linnen gedekte tafels waar de uitmuntende keuken ons verder ging verrassen.
 
Het menu was als volgt:
 
STEAK TARTAAR
van ossenhaas met breseola, eendenlever en mosterdmayonaise
 
COQUILLE EN GAMBA
rauwe coquille, geroorde coquille en gebakken gamba
met Oosterse garnituren en ponzu
 
FAZANT-RAVIOLI
geserveerd met gebakken paddenstoelen en licht afgebonden bouillon van wild
 
KALFSZIJLENDE
gebraden en geserveerd met aardse groenten, aardappeltaartje
en een kalfssaus met tijm en citroen
 
CHOCOLADE DRIELUIK
Crème brûlée van witte chocolade, warm taartje van pure chocolade en straciatella-ijs
 
KOFFIE OF THEE SERVIES
met huisgemaakte friandises
 
Bij de voorgerechten werd een heerlijke frisse witte wijn geschonken van het Weingut Kolkmann een weissburgunder & chardonnay 'Vom Löss', Wagram, Oostenrijk. Gelukkig maken de Oostenrijkers sinds het antivriesschandaal steeds betere wijnen waar dit een goed voorbeeld van was.
 
Bj het hoofdgerecht werd een mooie rode Italiaanse wijn geschonken, een FEUDI SALENTINI 2014, 'Uno / Due / Cinque', Primitivo del Salento, Puglia. Gemaakt van 100% Primitivo. Primitivo is eén van de meest interessantste en veelbelovende druivensoorten. In Californië is deze druif uitgegroeid tot dé belangrijkste soort en heet daar Zinfandel.
 
De koffie en friandises maakte het verhaal weer compleet. Iedereen heeft dan ook met volle teugen van dit Déjeuner genoten.
 
De evaluatie, het in bijzijn van de witte en zwarte brigade, werd verzorgd door onze Conseiller Gastronomique Piet van den Bosch die de chef en zijn brigade complimenteerde met dit voortreffelijke diner.
 
De evaluatie van de wijnen werd gedaan door ondergetekende. De keuken en de voortreffelijke bediening werden bedankt voor dit geslaagde Déjeuner en kreeg men een mooie oorkonde overhandigd.
 
Jan Wever
Bailli Régional Midden- en West-Nederland
2 februari 2016