Déjeuner Amical bij Restaurant De Leest, Vaassen

apr

16

Déjeuner Amical bij Restaurant De Leest, Vaassen

Omdat na het terugtreden van Jan van Os er geen Bailli voor Noord- en Oost-Nederland meer is hebben de twee overige Bailli’s hun krachten gebundeld om dit evenement te organiseren. Met wat moeite is het Jan Wever en ondergetekende gelukt om 'De Leest' ervan te overtuigen om voor de Chaîne speciaal op zaterdagmiddag, als zij normaal gesloten zijn, een lunch te serveren tegen een, voor een 3-sterren restaurant, zeer acceptabele prijs.

Nadat de uitnodiging verstuurd was waren er al snel een flink aantal aanmeldingen, ook al omdat de deelname beperkt was tot maximaal 40 gasten. Twee weken voor het evenement waren we, met 41 deelnemers, zelfs overboekt. Er waren een paar onvermijdelijke afzeggingen en twee Chaîne-leden doken onverwachts op omdat ze zich direct bij 'De Leest' hadden gemeld en niet bij ons. De tafelindeling werd spoorslags aangepast en met 40 leden en introducees hadden we een 'volle bak'.

Bij de ontvangst werd een prima cremant geserveerd met drie heerlijke amuses. Dit herhaalde zich voor de lunch waar we nogmaals werden verrast met drie kunstig opgemaakte amuses. Bij de evaluatie van de lunch kwam Piet van den Bosch woorden te kort om deze voortreffelijke lunch te beschrijven. Het enige commentaar op de eerste gang was dat de portie te klein was.

De tweede gang werd gekenmerkt door de perfecte garing van de forel die heel nauw luistert. De kalfshaas was super en de vadouvan was nadrukkelijk aanwezig maar niet overheersend. Het uit twee delen bestaande dessert verleidde zelfs de notoire kaaseters om dit te genieten en het smaakte naar meer.

De friandises - een pallet van patisserietechnieken - waren goddelijk.

Een extra woord van lof was er voor de, vijf man sterke, witte brigade onder supervisie van Jacob Jan Boerma die er voor zorgde dat 40 borden simultaan en op de juiste temperatuur op tafel kwamen, een grote prestatie. De geserveerde wijnen vormden een verrassende combinatie met de gerechten.

De zwarte brigade onder leiding van Kim Veldman was efficiënt, geruisloos, vriendelijk en ter zake kundig.
Alles bij elkaar was het een culinair orgasme van de eerste orde.

Wim Sluijter
Bailli Regionaal Zuid-Nederland