Déjeuner Amical bij Restaurant Sofa in Maastricht

sept

15

Déjeuner Amical bij Restaurant Sofa in Maastricht

Op de zoveelste mooie dag van deze eindeloze zomer verzamelden zich 32 Chaîneleden en hun gasten bij restaurant SOFA in Maastricht. Dit restaurant is schitterend gelegen op een landgoed aan de Maas. Wij waren verheugd dat de heer en mevrouw Smarius, na een lange afwezigheid, weer aan een activiteit deelnamen. Ook mochten we de heer Özge Aşcıoğlu verwelkomen die na zijn recente verhuizing uit Turkije voor het eerst aan een Nederlandse activiteit deelnam. Dankzij het mooie weer was de ontvangst buiten, in de zon op het terras, waar we genoten van een voortreffelijke cava en twee heerlijke amuses.

De keuze was nu binnen of buiten lunchen? Gezien de, volgens de buienradar, te verwachten bewolking en de toch nog frisse wind, werd besloten binnen in de serre te lunchen. Achteraf een verkeerd besluit want de zon bleef vrolijk schijnen en joeg de temperatuur in de serre naar tropische waarden. Een kapotte airconditioner kon daar geen verandering in brengen. Gelukkig dreef de geweldige lunch dit kleine ongemak naar de achtergrond.

Het voorgerecht, dat smolt op je tong, was een fusion tussen de Franse en Aziatische keuken begeleid door een sprankelende witte Siciliaanse wijn. De verrukkelijke langoustinesoep had met de kokos ook een Aziatisch accent. De begeleidende Oostenrijkse Silver Bullit Grüner was wellicht de beste wijn van die middag.

De gegrilde griet was perfect gegaard en werd begeleid door een soepele, witte Italiaan uit Calabria. Het hoofdgerecht was een super malse kalfslende met seizoensgroente met een volle Spaanse LLebre 2017 Tomàs Cusiné, een geslaagde combinatie. Het nagerecht was simpel maar smakelijk met een Franse Sainte-Croix-du-Mont, Chateau Les Arroucats.

Dankzij het aanhoudende mooie weer werden de koffie en de friandises op het terras geserveerd en werd er uitgebreid en geanimeerd nagetafeld.
 
Wim Sluijter
Bailli Régional Zuid-Nederland