Déjeuner Amical bij Zout & Citroen in Oosterhout

jun

22

Déjeuner Amical bij Zout & Citroen in Oosterhout

Chaîne lunch 22 juni 2019 bij Zout & Citroen in Oosterhout.
 
Onze Bailli Régional Zuid Nederland, Wim Sluijter, heeft met de uitbaters van Zout & Citroen een lunch voor de Chaîne geregeld. Helaas kon Wim zich niet op twee plaatsen gelijktijdig bevinden. Naast de Chaîne had hij namelijk nog andere verplichtingen. Hij had mij gevraagd een aantal van zijn verplichtingen over te nemen, wat ik met plezier gedaan heb. Helaas wist ik niet dat daarbij ook een verslagje hoorde waardoor mijn herinneringen drie weken later wat roestig zijn.

We werden op een zeer zonnige dag ontvangen door een jeugdige enthousiaste garde op het fraaie terras van het etablissement, waar we trouwens ook heerlijk buiten geluncht hebben. Helaas waren we maar met 18 gasten, waarvan er enkelen later kwamen. Beleefdheidshalve wilde het personeel wachten tot iedereen aanwezig was om iets in te schenken en wat hapjes uit te delen, maar dat duurde sommigen toch te lang en hebben we het personeel aangespoord toch maar vast te beginnen.

Naast een aangename Cava Arte Latino, kregen we een aantal kleine amuses. Ze staan me niet meer helemaal bij wat precies, maar wel dat ze van weer heel uitstekende kwaliteit waren, hoe verwend als Chaînelid we op dat gebied ook zijn. Na wat geschuif vanwege de zon gingen we aan tafel, heerlijk buiten onder de parasols. Begonnen weer met werkelijk een heerlijke klassieke biefstuk tartare met groentjes, piccalilly en gerookte eierdooier. Een geweldige keus blij dit zwoele weer. Daarbij werd een een Zarate Albarino geschonken, die er bijzonder goed bij paste.

Het volgende gerecht bestond uit een heerlijk stukje heilbot met kleine kropsla grapefruit en bloemkool. Wederom prachtig bereid. Onze gastheer/sommelier wilde graag experimenteren om bij enkele gerechten speciaalbiertjes te schenken i.p.v. wijn de meesten van ons stonden daarvoor wel open. Het werd een Nevel Gulzig New England wild Ale. Achteraf voor onze groep was dit erg bittere bier toch wel iets te veel van het goede.

Het hoofdgerecht, oorspronkelijk een babi ketjap gepland, is daags te voren gewijzigd in een bavette. Ik denk een uitstekende keus. Eerst licht gerookt en daarna saignant opgebakken. Heerlijk mals en sappig. De rode wijn die er bij geschonken werd paste er mijns inziens heel goed bij met een zachte doch volle smaak, waarvoor ik me graag nog eens extra liet inschenken.

Het nagerecht, een combinatie van tonkabonen met karamel, ananas en een aantal kruiden, viel weer in zeer goede aarde. Hetzelfde kan ik niet zeggen van het bier een Tonka Harley wine van de Frontaal brouwerij. Het schenken van bier bij de maaltijd werd algemeen wel als een interessant experiment ondervonden maar de meesten van ons zijn toch echt wel veel meer wijnliefhebbers en zullen volgende keren liever hierop terugvallen. 

De uiterst gezellige en geslaagde middag werd zoals gebruikelijk afgesloten met koffie en lekkere friandises.

Harm Bodewes