Dîner Amical bij 't Roode Koper * in Ermelo

feb

11

Dîner Amical bij 't Roode Koper * in Ermelo


Verslag diner bij restaurant ’t Roode Koper* te Ermelo op 11 februari 2017.

Op een koude winterse februaridag kwamen 38 gasten waaronder Günter en Ingrid Naroska van de Duitse Baillage Westfalen-Lippe naar Hotel Restaurant Landgoed ’t Roode Koper * in Ermelo. ’t Roode Koper is ons nieuwste lid van de Nederlandse Baillage van de Chaîne des Rôtisseurs.
 
De heer Joost van Gulik had zijn dochter Anne meegenomen met haar vriendin Remy van der Heu. De heer en mevrouw Wim en Astrid van Deijzen waren introducees van Maarten en Natalie Matti en de heer en mevrouw Wim en Robertien Plaizier waren de introducees van Kees en Jacqueline Niezen. Mevrouw Claudia Kroes was de introducee van Yvo Erades. Herman en Kees Veenbrink waren introducees van Duuk en Cressida Esmann.
 
Wij werden in de sfeervolle lounge en bar door o.a. gastvrouw Maxime en gastheer Maurice vriendelijk ontvangen en ons werd een heerlijk sprankelend glas De Castelnau, Brut Reserve Champagne aangeboden. In de bar kregen wij als amuse een taco van piment, crème van rijst gel van biet en gemarineerde rode ui en lavendel, waarna de chef Dennis van de Beld ons uitnodigde een kijkje in de keuken te komen nemen en daar onze tweede amuse te nuttigen, een pompoensoepje met een stengel van Gruyère. Aan tafel kregen wij onze derde amuse, een mousse van bloemkool, piccalilly, ingelegde zoetzure groenten en krokant van hazelnoot.
 
In het stijlvolle restaurant stonden vijf prachtig gedekte tafels voor ons klaar en was het tafelzilver extra opgepoetst. De chef-kok Dennis van de Beld had een mooi vijfgangenmenu voor ons samengesteld met als voorgerecht huisgerookte zalm, mousse van geitenkaas, gedroogde cherrytomaat, venkel, zoetzure komkommer, filodeeg krokant en dressing van tomaat en citroen. De wijn daarbij, Peña 'Castrelo de Miño', Treixadura/Albariño/Godello/Loureira
 
Hierna gebrande zeebaars, gepocheerde oester, crème van aardappel, prei, pommes soufflé, saus van mierikswortel en olie van peterselie met een heerlijke prime, Riesling, Battenfeld-Spanier, Rheinhessen, Duitsland
 
Een overheerlijke risotto van bospaddenstoelen, gepocheerd hennenei, gebakken bundelzwammen, rucola, Parmezaanse kaas, schuim van topinamboer en gepofte zwarte rijst, de wijn, een Rotulo, Alfracheiro/Jaen, Niepoort, Dao, Portugal
 
Een rosé gebraden kalfshaas, schuim van Vacherin Mont d’Or, pompoen, vadouvan, granny smith, kool en een eigen jus in mooie combinatie met eenValpolicella, San Cassiano, Corvina/Molinara/Corvinone, Veneto, Italie
 
Het dessert, cake van pistache, mousse van kwark, witte chocolade en sorbet van mango met een heerlijke verfrissende Amalaya, Torrontes/Riesling, Salta, Argentinië. Hierna werd er koffie en thee geserveerd met friandises van de eigen patissier.

De evaluatie werd met veel elan door onze nieuwe Chevalier Yvo Erades gedaan die ons op een perfecte manier de wijn/spijs combinatie kon uitleggen, dat alles zeer professioneel en geraffineerd was bereid. Het was weer een prachtige culinaire ervaring met vele nieuwe en vooral jonge gezichten en natuurlijk met veel dank aan de vakbekwame witte en zwarte brigade die allen zeer hun best hadden gedaan deze avond tot een succes te maken en werd hun de oorkonde uitgereikt. Sous-chef Gert van der Heijden die namens ’t Roode Koper meedoet aan de Jeune Chef Competition werd nog veel succes toegewenst met zijn deelname aan deze wedstrijd.

Het doet ons deugd dat wij na dit diner drie nieuwe leden mogen verwelkomen: zowel Wim van Deijzen als Herman en Kees Veenbrink besloten na dit geslaagde diner lid te worden van de Chaîne.
 
Omdat het de hele avond heftig had gesneeuwd was het voor diegene die met de auto weer huiswaarts moesten een hele uitdaging om goed en veilig thuis te komen. Het heeft mij na wat kleine glijpartijen 15 minuten extra reistijd gekost.
 

 

 
Jan Wever
Bailli Regional Midden- en West-Nederland