Dîner Amical bij Château Neercanne in Maastricht

okt

21

Dîner Amical bij Château Neercanne in Maastricht

Tachtig Chaîneleden kwamen naar het mooie en indrukwekkende zeventiende-eeuwse Château Neercanne in Maastricht. Het was een internationaal gezelschap met 48 Nederlanders, 30 Duitsers en 2 Belgen. De aankomst van de Duitsers veroorzaakte enige vertraging omdat hun bus het smalle toegangsweggetje blokkeerde. Na enig gemanoeuvreer kwam de Duitse groep aan in de grot waar de cava en de amuses werden geserveerd. Tijdens de ontvangst waren er direct geanimeerde gesprekken tussen de diverse nationaliteiten.

De keuken moest alle zeilen bijzetten om de ca. 300 gasten op deze avond in Château Neercanne tijdig hun diner te verzorgen. Zij zijn daarin voortreffelijk geslaagd. De gangen kwamen op tijd, de borden waren mooi gedecoreerd en de gerechten hadden de juiste temperatuur.

Het voorgerecht, een salade met gebakken St. Jacobsschelpen, knolgroentjes en een vinaigrette van geroosterde knolselderie, was precies juist gegaard en een verrassende combinatie van smaak en geuren.

De tweede gang was een excellente zeetong van de graat met een frisse wortelcrème en saus 'Meunière'. De 'Paella' van kreeft en gekonfijte kippendij met een schuimige jus van chorizo was een paella 2.0, een fantasievolle en smakelijke interpretatie van dit oeroude Spaanse gerecht. 

De klassieker van het najaar hertenrug met knolselderij en paddenstoelen was het hoofdgerecht. Het vlees was perfect gegaard en daardoor van een ongekende malsheid.

Het dessert, een cremeaux van passiefruit met yoghurtsorbet, was een waardig besluit van een culinair hoogtepunt.

Voor het diner werd niet bij iedere gang een andere wijn geserveerd. De gekozen wijnen waren een 2015 Viré Clessé, Albert Bichot  een Bourgogne en de 2013 Montrésor Valpollicello Ripaso van Veneto. Het was interessant te proeven hoe smaak van de wijnen zich ontwikkelde bij de diverse gerechten. De sommelier heeft een voortreffelijke keus gemaakt.
 
Bij de evaluatie werden we verrast met een nieuwtje over promoties in de culinaire staf. SVH Meesterkok Hans Snijders (63), sinds 1980 werkzaam als Chef de Cuisine, begint met een nieuwe functie als Executive Chef waarin hij de Chefs de Cuisine van het à-la-carte-restaurant Château Neercanne en lunchrestaurant l’Auberge aanstuurt. Gilbert von Berg (35), sinds 2007 werkzaam bij Château Neercanne,  wordt de nieuwe Chef.

De oorkonde van de Nederlandse Bailliage en de zilveren schaal van de Bailliage Niederrhein werden aan Gilbert overhandigd.
Het was in alle opzichten een geslaagd evenement
 
Wim Sluijter
Bailli Régional Zuid-Nederland


 
De Vice Chargé de Presse van Bailliage Mittelrhein, Joachim Roemer, schreef een lovend verslag van het bezoek van dertig Duitse leden aan het Dîner Amical bij Château Neercanne. Het verslag leest u hier.