Dîner Amical met middagprogramma bij Kasteel Engelenburg in Brummen

mei

13

Dîner Amical met middagprogramma bij Kasteel Engelenburg in Brummen

Chers Consœurs et Confrères,

Verslag evenement op zaterdag 13 mei in Zutphen by Chiel en Kasteel Engelenburg.

Op deze dag had het KNMI niet veel goeds voorspeld, regen, storm, hagel, zware windstoten en nog veel meer onheilspellends. Gelukkig bleef ons dat allemaal bespaard, per slot van rekening was er een wandeling gepland en een boottocht in en door Zutphen.

Wij werden ontvangen door onze allervriendelijkste confrères Maître Rotisseur Chiel Dohmen en Officier Francois Leupold vooral Francois kon niet wachten ons te voorzien van zijn heerlijke champagne J.M. Gobillard & Fils. Er werd dan ook veel bijgeschonken waarbij wij konden genieten van een aantal overheerlijke amuses uit de keuken van Chiel.

Inmiddels was de gids gearriveerd die ons door de prachtige en historische binnenstad van Zutphen leidde, een stad ontsproten aan de IJssel en de Berkel en al meer dan 1700 jaar bestaat. In die tijd is Zutphen uitgegroeid van een Germaanse nederzetting via een belangrijk machtscentrum rond 1000 en een succesvolle handelsstad rond 1300 tot een middelgrote stad anno nu. De stad kreeg stadsrechten aan het einde van de twaalfde eeuw en trad toe tot de Hanze. Het Wapen van Zutphen draagt nog altijd de symbolen van een Hanzestad. Zutphen bleek een stad vol van allerlei bijzondere wetenswaardigheden. Er was zoveel te vertellen en te zien, gelukkig kregen wij onderweg ook nog iets lekkers uitgedeeld bij bakkerij Driekant.

Hierna konden wij instappen in een ‘fluisterboot’ waar onze schipper ons nog meer mooie verhalen over Zutphen kon vertellen. Merkwaardig was de broedende meerkoet onder de fontein in de vijver tegenover het restaurant van By Chiel.

Na deze bijzondere ervaring in Zutphen was het richting Kasteel Engelenburg voor een Diner Amical. Hier werden wij ontvangen door onze confrère Officier Maître Hotelier Johan Agricola met alweer een feestelijk glas champagne, een Zuid-Afrikaanse Simonsig Kaapse Vonkel, Stellenbosch, 2015 (Méthode champenoise) Hier werden een tweetal amuses bij geserveerd, oester met soja/bosuien limoen en Panna cotta met gepofte knofloof/komkommer.
 
De tafelindeling werd voorgelezen en ons werd verzocht onze plaatsen op te zoeken in een prachtige zaal met mooi opgedekte tafels.
 
De Chef-kok Maurice Kersten had een mooi vijfgangenmenu voor ons bereid met o.a.

Hoender
Gemarineerde jonge hoender-eendenleverterrine
gekarameliseerde appel en peer-jonge sla-doperwten-verjus

***
Makreel
Zacht gegaarde makreel op houtskool
geroosterde octopus-zwarte rijst-kruiden-beurre noisette

***
Asperges
Bereidingen van asperges in witte port gestoofde morilles
gepocheerd scharrelei voorjaarsgroenten olijfolie

***
Lam
Gebraden Hollands graslam gestoofde lamsnek
parelcouscous met salsa-spinazie-aubergine-lamsjus met specerijen

***
Vanille
Mousse van vanille yoghurt
Basilicum-witte chocolade-schuim van mint
 
En natuurlijk koffie na met heerlijke huisgemaakte friandises die werden geserveerd in de wijnkelders.
 
Vanzelfsprekend werden er mooie Zuid Afrikaanse wijnen geschonken bij dit diner, o.a.
Super Single Vineyards 'Kalk Bay' Chenin blanc, Coastal Region, 2016
Longridge hardonnay, Stellenbosch, 2015
Morgenster 'NU' Cabernet Franc, Stellenbosch, 2014.
 
De wijnkelders zijn natuurlijk uitermate geschikt om nog even na te tafelen/borrelen, hier werd dan ook ruimschoots gebruikt van gemaakt.
 
Al met al was het weer een geslaagd evenement en de oorkonde die na het diner werd uitgereikt aan de witte en de zwarte brigade was dan ook meer dan verdiend.
 
 
Jan Wever
Bailli Regional Midden- en West-Nederland