Grand Chapitre Noord-Nederland 2018

jun

10

Grand Chapitre Noord-Nederland 2018

Op 8, 9 en 10 juni 2018 organiseerde de Chaîne des Rôtisseurs du Pays-Bas een Grand Chapitre in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.
 
Er waren rond de 120 aanmeldingen voor de verschillende onderdelen van het programma. Onder het gezelschap bevonden zich Chaîneleden uit verschillende landen zoals Duitsland, Portugal, Spanje, Engeland, Singapore, België, Turkije en de Verenigde Staten.
 
Het Chapitre begon op vrijdag 8 juni om 13.30 uur met een koffietafel op het terras van Landgoed Hotel Lauswolt in Beetsterzwaag. Om 14.30 uur werden we met bussen naar de Veenhopen gebracht alwaar een schip klaarlag dat ons gedurende drie uur meenam door prachtige natuurgebieden. Aan boord werd koffie, thee, bier en wijn geschonken, vergezeld door heerlijke amuses die bereid waren en geserveerd werden door de witte brigade van Lauswolt.
 
Age Veldboom, een ervaren Friese schipper, zorgde voor het nodige entertainment. Om 18.00 uur werd aangemeerd in Grou alwaar twee bussen het gezelschap naar Leeuwarden brachten. Aldaar genoten we van een heerlijk diner op de bovenste etage van het WTC. In dit restaurant Elévé heeft men een prachtig uitzicht over de stad.
 
De ontvangst was met sprankelende wijn en amuses gevolgd door het diner.
 
MENU
 
Mackerel
Mini tacos with marinated mackerel and spices, scorched avocado and baby corn,
Sambal/lime yoghurt and bell pepper
Luzano.dei Castelli di Jesi Classico Superiore Verdicchio, Italy, Marche
 
Halibut
Halibut prepared with Colombo spice, young pak choi, crispy fried cockles, velouté of green garlic 
and a foamy sauce of lime leaf and lemon grass
Wairau River/ Pinot Gris New Zealand, Marlborough
 
Veal sweetbread
Crispy fried veal sweetbread with an emulsion of roasted vegetables and lime
and structures of lovage
Diemersdal estate Pinotage, South Africa, Koberg Rd, Durbanville
 
Lamb
Frisian lamb with its sweetbread and an emulsion of green peas and pistackos, 
creamy morels, potato croquant and a foyot sauce
Domaine Coyeux Beaumes de venise France, Côtes du Rhône
 
Rhubarb
White chocolate with a liquid centre, gel of ice-cooled ginger tea,
rhubarb confit and a sorbet of rhubarb and yuzu
Weingut Feiler-Artinger, Rust Beerenauslese Austria, Burgenland
 
De gerechten waren uitstekend bereid en de bediening was voortreffelijk. Na afloop van het diner werden de gerechten geëvalueerd door Piet v.d. Bosch en de wijnen door Maarten Westerhof. Na het bedanken van de witte en zwarte brigade werd een oorkonde aan chef-kok Gilbert van der Heide overhandigd ter herinnering aan een fantastische avond. Vervolgens werd het gezelschap teruggebracht naar respectievelijk hotel van der Valk in Drachten of Hotel Lauswolt in Beetsterzwaag.
 
Zaterdagochtend werden we na het ontbijt met bussen naar de Kruidhof te Buitenpost gebracht alwaar gidsen klaar stonden om een interessante rondleiding in deze grote botanische kruidentuin te verzorgen. Er waren amuses gecreëerd met producten uit eigen tuin door de chef van het Tuincafé.
 
Daarna volgde een rondleiding in de Fogelsangh State in het vlakbij gelegen Veenklooster. Een interessant kasteeltje van de Harinxma familie waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de dertiende eeuw. Vervolgens werden we gebracht naar de Piloersemaborg in het Groningse Den Ham. Eén van onze Chaîneleden Francois Leupold verzorgde de ontvangst met champagne van het huis Gobillard et Fils.
 
Dick Soek, chefkok van de Piloersemaborg (een mooi drie eeuwen oud kasteeltje), had een opmerkelijk smakelijke lunch bereid. Dick’s stijl van koken is die van authentieke smaken die doen denken aan lang vervlogen tijden. Veel producten komen uit eigen tuin en hij werkt vooral met lokale leveranciers die allemaal vermeld staan op de achterkant van het menu.
 
Het menu was als volgt:
 
MENU

Asparagus, egg, curd and ground-elder
Francois Chidaine, Touraine 2016 Sauvignon
 
Plaice in paper from the oven
Claudie Jobart, Rully 2014 Chardonnay
 
Beef stewed in red wine with cauliflower, capers and tarragon
Domaine de la Charbonniere , Vacqueyras , Cuvee Speciale 2015  Grenache
 
Fraise Romanoff 2.0 met vlierbloesem en bronzen venkel
Sanmaurizio, Brachetto Dácqui D.O.C.G Brachetto
 
Na de lunch werden Dick en zijn vrouw Hilda met de witte en zwarte brigade hartelijk bedankt voor hun inzet en toewijding. De bekende oorkonde werd aan Dick overhandigd.
 
De bussen brachten ons weer naar Lauswolt waar om 18.00 u de intronisatie van nieuwe leden plaatsvond alsmede de bevorderingen in rang van reeds bestaande leden. Na afloop werd op het terras champagne van Laurent Perrier geschonken en vervolgens werd het diner geserveerd in het restaurant.
                                                                                                                    
De 15 ronde tafels voor acht personen waren voor deze gelegenheid opgesierd door prachtige bloemdecoraties in hoge vazen zodat de gasten elkaar tijdens het diner konden zien en onder de bloemenweelde konden converseren. Door een efficiënt werkende en zeer vriendelijke zwarte brigade werd het volgende diner geserveerd.
 
MENU
 
Pickled tuna with cucumber
Fermented garlic, goat cheese, and a cold bouillon of cucumber and dashi
Weingut Stadt Krems, Gruner Veltliner ‘Lossterassen’ Kremstal, Austria
 
Terrine of duck liver and farmer’s chicken
with sauce of rhubarb, young beetroot, old Balsamic vinegar and crispy anise crackers
Vignobles Brisebarre, Vouvray Sec, Loire, France
 
Scallops with Sallandse asparagus
sea lavender, ‘smoked Skinke’ and a sauce with verveine
Louis Jadot, Couvent des Jacobins magnum chardonnay, Bougogne, France
 
Pigeon with cabbage
Chanterelles and own gravy with cumin and salted yoghurt
Feudo Montoni, Nero d’avola ‘Langusa’,  Sicilia, Italia
 
Caramelized white chocolate with pistacho
bergamot, gravy of fresh peas and sorbet of avocado
Gut Hermannsberg, Riesling Spatlese ‘Steinberg’, Nahe, Germany
 
Tussen de derde en vierde gang begaf ons gezelschap zich naar een andere ruimte voor een muzikaal intermezzo. Harpiste Iris Kroes zong en speelde betoverend mooi gedurende ruim een half uur. In deze tijd kon de zwarte brigade een nieuwe tafelschikking maken.
 
Het was een prachtig diner en de witte en zwarte brigade werden aan het eind hartelijk bedankt. De oorkonde ter herinnering aan een onvergetelijke avond werd overhandigd aan Marc van Gulick. Marc is General Manager van Lauswolt en werd diezelfde avond geïntroniseerd als Maître Hôtelier.
 
Op zondagochtend 10 juni vertrokken de gasten na het ontbijt met eigen vervoer dan wel met bussen naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen in Drenthe. Hier volgde een rondleiding door een eeuwenoude gevangenis gevolgd door een rit in een getraliede bus langs bezienswaardigheden die deden herinneren aan de tijd dat deze gevangenis in gebruik was.
 
Daarna ging de stoet van Chaîneleden naar het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant de Groene Lantaarn in Zuidwolde. Ontvangst met champagne was vanwege het prachtige weer in de tuin waarbij heerlijke amuses werden geserveerd. Omdat er vijf gasten op zaterdag niet bij de intronisatie aanwezig konden zijn werd onder leiding van Bailli Délégué Mohamed Hammam uit Turkije een korte ceremonie gehouden. Mohamed had dat ook op zaterdagavond fantastisch gedaan. Jarno Eggen had met zijn brigade een prachtige lunch bereid die door een zeer professionele en sprankelende witte brigade onder leiding van zijn partner Cindy Borger werd uitgeserveerd.
 
MENU

Beef and Goose liver

With mushrooms and dashi vinegar
Vignamato Italy, Marche  Incrocio Bruni 54 2017
 
Haddock & Asparagus
Sauce of Parmesan cheese and horseradisch with asparagus from Zuidwolde and peas
Aguia Moura, Portugal , Douro  Rabigato, Arinto, Larinho, Viosinho  2016
 
Local deer & Cauliflower
With caramelized pumpkinseeds and gravy
San Marzano , Italy, Puglia ‘Gran trio’ Primitivo, Malvasia nera , Negroamaro 2016
 
Peach and Pistachio
Peach pie with yoghurt ice cream, cottage cheese and verveine
Bricco Riella, Italy, Piemonte  Moscato d’Asti  2017
 
Aan het eind werden de witte en zwarte brigade tijdens de koffie met friandises hartelijk bedankt voor de geweldige middag die wij in Zuidwolde hadden genoten. Bij het uitreiken van de oorkonde werd benadrukt dat de Chaîne met het toetreden van de Groene Lantaarn in de persoon van Cindy Borger als professioneel lid een bijzonder restaurant in zijn midden heeft.
 
We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd Grand Chapitre in Noord-Nederland. De gerechten, het internationale gezelschap en de organisatie: het was een fenomenaal en onvergetelijk weekeinde. We hopen al onze gasten in de toekomst weer te ontmoeten!

Vive la Chaîne!

Maarten Westerhof
Bailli Régional Noord- en Oost-Nederland