Internationaal Grand Chapitre van Duitsland en Nederland van 26 - 28 mei

mei

26

mei

28

Internationaal Grand Chapitre van Duitsland en Nederland van 26 - 28 mei

26 mei 2016
Vlotte reis van Voorhout naar Aken, waar ingecheckt in Hotel Quellenhof. In Duitse steden is een milieu-vignet verplicht om in de binnensteden te mogen rijden. Bij een benzinestation verwees men naar een autodealer die deze vignets verkoopt. Maar omdat het een nationale feestdag is zijn die gesloten. De auto in de garage van het hotel gezet en verder maar het beste gehoopt.


Quellenhof is een zeer groot luxueus hotel, gelegen op loopafstand van het centrum, tegen het stadspark aan. Fien en ik hebben een wandeling door het stadspark gemaakt. De opzet is mooi, maar de staat van onderhoud laat te wensen over. Veel mensen, vooral allochtonen, picknicken in het park. De sfeer is prima. 

Om 18.00 uur vertrekken bussen naar Chatêau St. Gerlach voor de Soirée de Bienvenue. Hieraan wordt door 190 personen deelgenomen. Ontvangst in de tuin van het Chatêau met champagne en amuses. We worden verrast door een optreden van de locale schutterij: met oude geweren wordt een salvo gegeven. Zo maakten we een stukje Limburgse folklore mee.


Camille Oostwegel heet ons welkom en vertelt over de historie van de locatie. Wegens het grote aantal deelnemers worden voor het buffet twee zalen gebruikt: de Tuinzaal en een zaal op de verdieping van het kloostergebouw. 


Het buffet is deels in de tuin opgesteld en deels binnen. Voor ons was het de eerste keer dat we een buffet bij een Chaîne evenement genoten. De warme gerechten waren enigszins aan de lauwe kant, maar overigens prima en zeer gevarieerd. Zowel vis als vlees en ook vegetarische gerechten, warm en koud. Het dessert was heel mooi. Het prima en attente personeel voorziet ons in ruime mate van dranken. Gerrit dankt de brigade. Om 23.30 uur vertrokken de bussen weer naar Aken.
 
27 mei 2016
Veel van de Nederlandse deelnemers hadden gekozen voor de boottocht van Maastricht naar Luik. Na het ontbijt vertrokken twee volle bussen om 09.40 uur. Op laatste moment kwamen, na de afgesproken vertrektijd van 9.30 uur nog twee gasten, maar de bussen waren al vol. Voor hen werd een taxi geregeld.


In Maastricht aan boord van ms Jekervallei. Vertrek om 11 uur, na een half uur tevergeefs wachten op de twee personen die per taxi achter ons aan zouden zijn gekomen. De reisleider aan boord begon te zeggen dat hij niet te veel zou vertellen om onze onderlinge gesprekken niet teveel te onderbreken. Vervolgens heeft hij vrijwel de hele reis tot Luik informatie met ons gedeeld. Vrijwel iedereen zat buiten op het bovendek in de open lucht. Lars en Christien bleven in de benedensalon en hadden die vrijwel voor zichzelf alleen.

De dranken kwamen zeer regelmatig door. Op een gegeven moment waren de schone glazen op en werd, verstandig, overgegaan op het schenken uit flessen. Diverse lekkere hapjes werden uitgeserveerd. Als een van de laatste gerechten kregen we frites met vlees voorgeschoteld. Voor ons was het de eerste keer dat we bij de Chaîne frites kregen! De lunch werd afgesloten met een kaasdessert, dat in de benedensalon was opgesteld. Daarbij een glas port of rode wijn.

Tijdens de tocht moesten we één keer in een sluis. Deze sluis overbrugt een hoogteverschil van maar liefst vijftien meter. De oevers van dit stuk kanaal en rivier bieden niet veel fraais: veel oude, gesloten staalindustrie en andere industriële complexen.

 
 
Om 13.30 uur lagen we aan de wal in Luik. Gerrit bedankte de bemanning voor de uitstekende verzorging.

’s Avonds verdeelden de deelnemers aan het Grand Chapître zich over vier restaurants voor het diner. In Aken één restaurant: La Bécasse, de andere drie in Nederland: Da Vinci, De Leuf en Sofa. Da Vinci trok de meeste Nederlandse deelnemers. Ook voor De Leuf kozen enkele paren, La Bécasse werd enkel door Rik en Hermien bezocht, terwijl Sofa geen gast uit ons land mocht verwelkomen.

Fien en ik gebruikten het diner in De Leuf. Ontvangst met prosecco van locale wijnboer en mooie bijzondere amuses in de bovenzaal van het restaurant. Hier stond de airco hard te blazen om de temperatuur omlaag te brengen; uitschakelen zorgde voor te hoge temperatuur. Geen ideale plek voor de ontvangst.

Het diner was van uitzonderlijk hoge klasse. Superlatieven schieten tekort. De zwarte brigade is perfect ingespeeld, werkt heel hard en ziet alles: genieten! Van het eten werden we stil: zo mooi, bijzonder en smakelijk. 










 

Een van de gangen was Bommerige kip. “Bommerig” wat is dat? Wel die komt uit het nabijgelegen dorpje Mechelen, waar de kippenboer aan de Bommerige weg zit. Tja…

Ook hier iets wat we nog niet eerder bij de Chaîne hadden meegemaakt: Aan de ronde tafels van acht personen zaten de dames naast elkaar en aan de andere helft daar tegenover de heren. Leuf is het omgekeerde van het Engelse woord Fuel. Brandstof voor de ziel. We zaten aan tafel met twee stellen uit Duitsland en één uit Zwitserland. De evaluatie door de Duitse restaurantcriticus was heel erg to the point: Prima! Een heel mooie avond.

Ook van de deelnemers aan de diners in Da Vinci en La Bécasse hoorden we prima berichten. De Nederlandse restaurants hebben een overweldigende indruk gemaakt op de vele Duitse deelnemers.

28 mei 2016
Fien en ik hadden niet ingeschreven voor de intronisatiebijeenkomst. We hebben Aken bezocht en daar het winkelcentrum bekeken en de dom en schatkamer van de dom bezocht. Beide gebouwen en hun inhoud zijn schitterend. Op een terrasje geluncht. Terug naar het hotel op het terras nog wat gedronken. Gerrit en Nel schoven aan: De intronisatie was inderdaad een heel lange zit geworden. Gezellig bespraken we de stand van het gewas.
 
’s Avonds het Chaîne gala diner in hotel Quellenhof. We werden ontvangen op het terras van het hotel. Mooi dat het weer dit mogelijk maakte, maar het was wel kantje boord. De champagne was prima. De amuses weinig fantasievol en met 298 deelnemers lastig te verdelen. Later kreeg men de logistiek van het verdelen van de amuses beter onder controle.

Aanwezig deze avond ook Peter en Ineke Russ, Albert en Mariëtte de Vink en Camille Oostwegel met echtgenote. Verder ook Gerrit en Nel, Lars en Christien, Rik en Hermien, Rini en Ineke, Rinel en Wim en Siebe en Fien.

Het diner voor de 298 deelnemers werd aan ronde tafels voor tien personen uitgeserveerd in één heel grote zaal. Het entertainment tussen de gangen werd verzorgd door een zanger, begeleid door een pianiste. Hij zong operettestukken van zo’n 100 jaar geleden. Zonder microfoon bereikte zijn stem de hele zaal. Mooi ook te zien dat men tijdens de optredens stil was. De liederen hadden allen eten en drinken, met hun gevolgen (dronkenschap) tot onderwerp. Dat één artiestenduo optrad had continuïteit tot gevolg: Goede keuze hetgeen zeer werd gewaardeerd.
De kwaliteit van het diner was, na het geweld van Da Vinci en De Leuf, niet indrukwekkend. Met zo’n groot aantal deelnemers mag je ook niet alles verwachten. Hoewel: EUR 185,-- p.p. is een forse prijs.

Eigenlijk zou hiervoor een oplossing moeten worden gevonden. Met deze aantallen deelnemers mag je geen topkwaliteit verwachten. Dus moet een andere vorm gevonden worden. Een aandachtspunt bij deelname aan en organisatie van volgende Grand Chapîtres. Het danken van de brigades (totaal 52 man/vrouw voor de zaal) ging professioneel. Wel had de Duitse Bailli zich beter moeten voorbereiden en de namen van de mensen die hij toesprak mogen kennen. Om 01.00 uur waren we weer op onze kamer.

29 mei 2016
Na het ontbijt reden we weer naar huis, terugkijkend op een zeer geslaagd Internationaal Grand Chapître Aken Maastricht.

 
Deelnemers uit Nederland:

Caroline en Paul de Bruijn
Cressida en Duuk Esmann
Rik en Hermien Gierman
Gerard van Helvoirt (enkel intronisatie)                       
Eveline en Jeroen Holten (enkel intronisatie)
Ted en Annelies Janssen
Nel en Gerrit de Kiewit
Bastiaan Klomp (enkel intronisatie)
Natalie en Maarten Matti
Ineke en Rini Netten
Camille Oostwegel en partner
Ineke en Peter Russ
Rinel en Wim Sluijter
Fien en Siebe Stellingwerff Beintema
Albert en Mariëtte de Vink
Christien en Lars Wynia

Siebe Stellingwerff Beintema
Chargé de Missions

Fotogalerij: Klaus Butenschön