Kerstevenement met Dîner Amical bij Restaurant De Lage Vuursche in Lage Vuursche

dec

15

Kerstevenement met Dîner Amical bij Restaurant De Lage Vuursche in Lage Vuursche

Verslag van het Eindejaar- Kerstdiner gehouden op 15 december 2018 in Restaurant De Lage Vuursche in de Lage Vuursche.

Chers Consœurs et Confrères,
Op een koude decemberdag kwamen 49 deelnemers, leden en hun gasten, door een met kerstbomen verlichte Dorpsstraat van de Lage Vuursche naar het restaurant.

Gasten waren o.a. Bart de Kiewit, gast van de Bailli Délégué. Onze Chevalier Jan Klomp had zelfs vier introducees meegenomen, te weten de heer Michael Cooremans, mevrouw Carla van Kets,  de heer Gerard Lankamp en mevrouw Marjan Strijbosch.

De deelnemers werden buiten muzikaal ontvangen door de Jachthoornblazersgroep Eemland die de verschillende, op de jacht georiënteerde signalen speelde, helemaal toegespitst op het menu wat die avond zou worden geserveerd waar verschillende ‘wild gerechten’ op tafel zouden komen. Natuurlijk hoorde bij deze ontvangst ook een heerlijk Crémant de Loire 'La Finesse d’ Ines' en werden er een drietal 'Blini’s' geserveerd, o.a. gerookte zalm en zure room, gerookte eendenborst met kweeperencompote en gelakt buikspek en atjar. 

Daarna werden wij verzocht plaats te nemen in het prachtige met kerstdecoraties versierde sfeervolle restaurant en werd er een uitstekend vijfgangenmenu geserveerd.

Het voorgerecht was pastrami van hert, gekonfijte cantharellen en truffeljus waar een heerlijke Bourgogne Tonnerre 2016, Chevalier d’Eon bij werd geschonken.

Het volgende gerecht was een risotto met rode biet en coquilles st. jacques, parmezaan chip en wilde spinazie met als wijn een Chardonnay Reserve 2016 'Dumanet', Languedoc, Frankrijk

Tijdens de spoom, een bonbon van mousserende wijn met gekarameliseerde witte chocolade en appelgel, werden wij verrast met een bijzonder optreden van drie jonge musici bestaande uit Marieke Vos (klarinet) Iteke Wijbenga (altvioliste) en meesterpianist Daniel van der Hoeven. Alle drie de musici zijn getalenteerde spelers en spelen o.a. in het Residentie Orkest (Iteke Wijbenga). Marieke Vos, oprichtster van het Kamermuziek Ensemble Nederlanden artistiek leider van het Paltz Kamermuziekfestival. Daniël van der Hoeven, een meesterpianist van uitzonderlijke klasse en winnaar van diverse internationale pianoconcoursen waaronder het Bach Concours in Würzburg. Gespeeld werden o.a. delen van Max Bruch, Bach, Liszt en omdat het Kerst is, als toegift, op mijn verzoek, We’re walking in the air’ uit The Snowman. Voor mij een stuk emotionele nostalgie.

Na dit muzikaal onthaal werd het hoofdgerecht geserveerd, fazant gevuld met pruimen en omwikkeld met katenspek begeleid door eendenleversaus, Elzasser zuurkool en een chipolataworstje. Daar werd een mooie volle Pinot Noir Sepia 2016, Vista Mar, Casablanca Valley, Chili bij geschonken.

Het nagerecht, hoe kan het anders in een dorp bekend om zijn pannenkoeken, crêpes suzettes. Als wijn werd hier een heerlijke friszoete Moscato Brisa 2014, Vista Mar, Valle Central, Chili bij geschonken.

De gerechten waren allen van een ruime ‘Bourgondische’ kwantiteit en uitermate geschikt voor deze koude decemberavond.

De wijnen werden geëvalueerd door Albert de Vink en het diner door Dame de la Chaîne Tonnie Westerhof - de Ridder. Beide hadden alleen maar lovende woorden over dit fantastische eindejaar- kerstdiner en deze avond was dan ook meer dan geslaagd.

De oorkonde die na het diner werd uitgereikt aan de witte en de zwarte brigade was dan ook meer dan verdiend.

Jan Wever
Bailli Regional Midden- en West Nederland