Verslag Grand Chapitre Portugal, Lissabon

okt

10

okt

14

Verslag Grand Chapitre Portugal, Lissabon

Van 10 tot en met 14 oktober nam een klein deel van de Plonsclub, bestaande uit 8 personen, deel aan het 45ste Grand Chapitre van Lissabon. Bob en Tjoe Oei, Rini en Ineke Netten, Maarten en Natalie Mattien Duuk en Cressida Esmann genoten van de culturele en gastronomische activiteiten die de Portugese Bailliage had georganiseerd. We werden gastvrij ontvangen en met 50 gasten uit 15 verschillende landen was het een gezellig en internationaal samenzijn. We maakten nieuwe vrienden en ontmoetten oude bekenden.

We verbleven in een prachtig vijfsterrenhotel, het Altis Grand Hotel, centraal gelegen in de hoofdstad. De eerste middag maakten we zelf een wandeling richting zee en lunchten gezellig op het Praça do Comércio. Het welkomstdiner vond plaats in restaurant Sala de Corte, waar de Conseiller Culinaire van Portugal Chef Luis Gaspar de scepter zwaait. Zeer geslaagd.

Hoogtepunt was een stadstour in tuk-tuks de volgende dag. Gemotoriseerd vervoer is geen overbodige luxe in de stad die gebouwd is op zeven heuvels. Na een bezoek aan de markthal volgde een lunch in de haven. Deze viel wat tegen, de bacalhau (stokvis) kon geen van ons bekoren en het smakelijkst van de maaltijd waren de gefrituurde aardappelschillen…. Het diner 's avond vond plaats in het panoramarestaurant van het Sheratonhotel. Inderdaad met een schitterend uitzicht. 

De volgende dag bezochten we de kookschool in Évora, gefinancierd door de Chaîne, waar jaarlijks 15 kansarme kinderen worden opgeleid tot kok. De locatie was weinig indrukwekkend, maar dat werd goedgemaakt door ons bezoek aan het paleis van de Prinses van Orleans, gravin van Anjou en Cadaval, waar we samen met de prinses en haar moeder genoten van een prima lunch en een rondleiding door het paleis. 

De intronisatie werd geleid door de Bailli van Italië Dr Roberto Zanghi. Het galadiner werd een spannende: volgens de weersvoorspellingen zou het oog van orkaan Leslie Lissabon bereiken. We waren voorbereid: we hadden de vluchtroutes in ons hoofd geprent en paspoorten en extra flesjes water lagen binnen handbereik. Het stormde behoorlijk, maar op het laatste moment bleek de orkaan van koers te zijn gewijzigd waardoor het galadiner ongestoord voortgang kon vinden. De avond begon met een Fado zangeres en sloten af met een dansje. 

Opnieuw een Chaînereis om nooit te vergeten. We hopen dat de groep volgend jaar weer groter is. Ook nieuwe leden zijn van harte uitgenodigd deel te nemen.