Internationale Jeunes Sommeliers Competitie 2022 Wiesbaden

sept

18

Internationale Jeunes Sommeliers Competitie 2022 Wiesbaden

Internationale Jeunes Sommeliers Competitie 2022 Wiesbaden

Noor Krooshoop van Landhuishotel en Restaurant De Bloemenbeek vertegenwoordigde de Nederlandse Bailliage van de Chaîne des Rôtisseurs bij de Internationale Jeunes Sommeliers wedstrijd in Wiesbaden. Noor werd voor dit evenement professioneel voorbereid door onze Echanson Yvo Erades die samen met onze Conseiller Gastronomique Emile van der Linden haar tijdens dit evenement begeleiden.

De Jeunes Sommeliers Competitie werd dit jaar van 14 – 18 september gehouden, in combinatie met een prachtig Chapitre van de Duitse Bailliage in het historische Wiesbaden. Woensdag werden we hartelijk ontvangen in het luxe kuurhotel Nassauer Hof om daar tijdens het welkomsdiner kennis te maken met de 11 internationale kandidaten, hun begeleiders, de jury en uiteraard het organiserend comité: Marie Jones, Philip Evans en Klaus Tritschler.

Voor donderdag stond, om in stemming te komen, een bezoek gepland aan de “Weingut Fritz Allendorf”. De familie runt sinds de 13e eeuw één van de grootse wijngaarden in de Rheingau en zijn wereldberoemd om hun prachtige Rieslings. Daar werd genoten van de uitleg en de proeverij van een gevarieerd aantal bijzondere Rieslings.
  
In de middag stond Schloss Johannisberg in Geisenheim op het programma. De wijngaarden liggen geheel rondom het slot op de hellingen grenzend aan de Rijn. Na een indrukwekkend bezoek aan de immense wijnkelder, waar een wereldberoemde collectie wijnen vanaf 1748 ligt, stond uiteraard weer een prachtige proeverij op het programma. Verschillende Rieslings, van eenvoudige tot Grosse Lage (Grand Cru) en edelzoete wijnen aan toe. Alle kandidaten waren onder indruk van deze prachtige excursie en klaar voor de uitdaging die vrijdagochtend vroeg van start zou gaan. 
 


 
Want de start van de semi-finals stond vrijdag al om 8:00 uur op het programma met de theorie vragen en vanaf 9:30 met het praktisch gedeelte. In het praktische gedeelte konden ze hun kwaliteiten laten zien in table-service, wine & food pairing en service. Yvo en Emile hadden de eer om als gast aan één van de tafels te zitten en onder leiding van de jury voorzitter en Master Sommelier Brian Julyan een uitstekende performance van de kandidaten mee te maken. De semi finals werden afgesloten met een blind wijnproeverij waarna de jury zich ging beraden wie van de kandidaten zaterdag naar de finale zouden gaan. 
Zaterdagochtend na introductie van alle kandidaten bij het publiek bestaand uit vele Chaîne leden en begeleiders werden de 3 finalisten bekend gemaakt: Zweden, Groot-Brittannië en Zuid-Korea. Elke finalist kreeg op het podium de kans zijn kwaliteit te laten zien bij een aantal pittige testen. De finale werd afgesloten met de bekende Champagne service waarbij de kandidaten binnen enkele minuten 16 Champagne flûtes gelijkmatig moesten inschenken zonder glazen meerdere keren bij te schenken. Het spande erom maar uiteindelijk bleek de stoïcijnse Zweed Elliot Björkmann de beste Jeunes Sommelier van 2022 te zijn.


 
Na de prijsuitreiking werd de intronisatie van alle Jeunes Sommeliers op het podium voltrokken en onze stralende kandidaat Noor Krooshoop kreeg haar sommelierslint omgehangen door onze eigen Nederlandse Bailli Delégué Siebe Stellingwerff Beintema. De avond werd afgesloten met een galadiner in de balzaal van Nassauer Hof waar de plannen voor het volgend jaar alweer gesmeed werden. 


 
We kijken terug op een geslaagde deelname en een fantastisch OMGD evenement.