Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition


Na de succesvolle eerste editie organiseert de Nederlandse Bailliage op maandag 7 mei 2018 voor de tweede keer de Jeunes Chefs Rôtisseurs wedstrijd. Deelname staat open voor jonge sous-chefs - in september 2018 jonger dan 27 jaar - die werkzaam zijn in de keuken van een restaurant dat is aangesloten bij de Chaîne des Rôtisseurs. De oproepen tot deelname zijn inmiddels verstuurd. De wedstrijd zal plaatsvinden in Leerhotel het Klooster te Amersfoort. Hier is plaats voor zes deelnemers, die gelijktijdig een driegangenmaaltijd bereiden.
 

Elke deelnemer wordt een identieke, vooraf onbekende ‘winkelmand’ gegeven, die bepaalde basisingrediënten bevat. Het gebruik van al deze ingrediënten en door gebruik te maken van wat er in een keuken aanwezig is, moet de deelnemer een driegangenmenu samenstellen en bereiden: voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, voor vier personen. Het uitgeschreven menu moet in het eerste halfuur klaar zijn waarna 2,5 uur is toegestaan voor de bereiding, waarna de gerechten aan de jury worden gepresenteerd binnen 30 minuten. De winnaar van deze landelijke wedstrijd wordt in principe uitgezonden naar de internationale wedstrijd voor Jeunes Chefs Rôtisseurs, die op 7 september 2018 in Taiwan wordt gehouden.


Vorige wedstrijd in 2017
Michel Oude Booijink is de winnaar van de Jeunes Chefs Rôtisseurs 2017 wedstrijd in Nederland geworden. Michel is werkzaam in de met een Michelinster bekroonde keuken van het Landhuishotel Bloemenbeek in de Lutte. Hij werkt daar onder leiding van SVH Meesterkok Michel van Riswijk. Tweede werd Gert van der Heijden, werkzaam bij Hotel Landgoed Het Roode Koper te Ermelo, onder leiding van chef-kok Dennis van den Beld. Ook deze keuken is met een Michelinster bekroond.

Vijf jonge veelbelovende sous-chefs, werkzaam in gerenommeerde Nederlandse restaurants, kruisten de degens op 27 maart 2017 in Leerhotel het Klooster te Amersfoort. De wedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Sligro, Pabst+Pabst, Rungis, Koppert Cress, Siegert, Hurricane en Leerhotel Het Klooster.

In deze video vertelt winnaar Michel Oude Booijink hoe hij zijn deelname aan de Jeunes Chefs Competitie heeft ervaren. ​Michel is uitgezonden naar de internationale competitie van de Chaîne des Rôtisseurs, die op 8 september 2017 in Frankfurt plaatsvond. Hij heeft zich daar gemeten met 21 landelijke winnaars van de wedstrijden die de Chaîne des Rôtisseurs wereldwijd heeft gehouden. In dit internationale gezelschap van jonge koks won Michel de bewonderenswaardige tweede prijs. Winnaar werd de deelnemer uit Maleisië en derde werd de deelnemer uit Australië.

Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition
De competitie voor ‘Jonge Chefs’ werd voor het eerst door de Chaîne des Rôtisseurs in 1977 in Zwitserland georganiseerd om toekomstige jonge chef-koks te stimuleren en ze de kans te bieden hun vaardigheden te demonstreren en te ontwikkelen. Wedstrijden worden gehouden op regionaal, nationaal en internationaal niveau over de hele wereld. De competitie staat open voor jonge koks - die niet ouder zijn dan 27 jaar - met minder dan vijf jaar kookervaring, hun culinaire opleiding niet meegerekend. Een kandidaat voor de competitie moet voor elk niveau worden genomineerd door zijn werkgever, die lid moet zijn van de Chaîne des Rôtisseurs en geaccepteerd door het Competitie Comité. Leden die eigenaar, manager, chef of meester zijn bij Chaînerestaurants, hotels of koksopleidingen worden gevraagd kandidaten te nomineren, formulieren in te vullen en aanmeldingsformulieren te sturen naar de coördinator. De deelnemers worden dan uit de groep van genomineerde koks geselecteerd.
 
Ervaren professionals en niet-professionele leden, die Chaîne-leden zijn, worden geselecteerd om als jury op te treden. Het lid dat een kandidaat heeft aangebracht mag niet als jurylid dienen. Om zorgvuldigheid en onpartijdigheid te bevorderen, worden de deelnemers genummerd en niet bij naam geïdentificeerd. De bereide gerechten worden beoordeeld op smaak, presentatie en originaliteit. Daarboven worden beoordelingen gegeven voor de hygiëne en organisatie in de keuken. Een kandidaat moet inwoner zijn van het land dat hij vertegenwoordigt. Eenmaal geaccepteerd, moet de kandidaat een bewijs van leeftijd (geboortecertificaat, paspoort of rijbewijs) tonen. Door deel te nemen aan de competitie wordt verondersteld dat de deelnemer de regels accepteert en respecteert.

Winnaars van eerdere Chaîne Regional Young Chefs Competities kunnen niet nogmaals deelnemen. Vroegere deelnemers die niet hebben gewonnen kunnen een tweede keer meedoen zolang ze onder de leeftijds- en ervaringsreglementen vallen. De winnaar van deze nationale finale zal de eer tijdens de International Competition verdedigen.