Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition


Michel Oude Booijink is de winnaar van de Jeunes Chefs Rôtisseurs 2017 geworden. Michel is werkzaam in de met een Michelinster bekroonde keuken van het Landhuishotel Bloemenbeek in de Lutte. Hij werkt daar onder leiding van SVH Meesterkok Michel van Riswijk. Tweede werd Gert van der Heijden, werkzaam bij Hotel Landgoed Het Roode Koper te Ermelo, onder leiding van chef-kok Dennis van den Beld. Ook deze keuken is met een Michelinster bekroond.

Vijf jonge veelbelovende sous-chefs, werkzaam in gerenommeerde Nederlandse restaurants, kruisten de degens in deze door de Chaine des Rôtisseurs Bailliage des Pays-Bas georganiseerde wedstrijd. De wedstrijd vond op 27 maart plaats in Leerhotel het Klooster te Amersfoort en werd mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Sligro, Pabst+Pabst, Rungis, Koppert Cress, Siegert en Hurricane.


De jonge gedreven deelnemers kregen een ‘black box’ met voor hen eerder onbekende ingrediënten, waarmee een driegangenmenu voor vier personen diende te worden samengesteld. Eerste onderdeel van de wedstrijd bestond uit het schrijven van het menu, waarna 3,5 uur tijd was voor het bereiden van de gerechten.

Beoordeeld werd op twee aspecten:In de keuken werd beoordeeld op de techniek van het koken en het gebruik van de materialen. Ook werd op efficiënt werken, reinheid en organisatie gelet. Dick Middelweerd, meesterkok van de Treeswijkhoeve** en Joost den Ouden, chefkok Leerhotel Het Klooster beoordeelden deze aspecten. Een deskundige jury, bestaande uit Culinair Specialist Jolanda van der Jagt, Mario Blom,  Cees Dorland en Maarten Matti, beoordeelden vervolgens op presentatie, originaliteit en smaak. 

Winnaar Michel Oude Booijink zal worden uitgezonden naar de internationale competitie van de Chaine des Rôtisseurs, die op 8 september 2017 in Frankfurt zal plaatsvinden. Hij zal zich daar meten met de landelijke winnaars van de wedstrijden die de Chaîne des Rôtisseurs wereldwijd heeft gehouden. De prijsuitreiking vond plaats, voorafgaand aan, en in gezelschap van 57 deelnemers, een door Leerhotel Het Klooster verzorgd diner. Bereiding en serveren geschiedde door studenten van het Leerhotel.

Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition
De competitie voor ‘Jonge Chefs’ werd voor het eerst door de Chaîne des Rôtisseurs in 1977 in Zwitserland georganiseerd om toekomstige jonge chef-koks te stimuleren en ze de kans te bieden hun vaardigheden te demonstreren en te ontwikkelen. Wedstrijden worden gehouden op regionaal, nationaal en internationaal niveau over de hele wereld. De competitie staat open voor jonge koks - die niet ouder zijn dan 27 jaar - met minder dan vijf jaar kookervaring, hun culinaire opleiding niet meegerekend. Een kandidaat voor de competitie moet voor elk niveau worden genomineerd door zijn werkgever, die lid moet zijn van de Chaîne des Rôtisseurs en geaccepteerd door het Competitie Comité. Leden van lokale afdelingen die eigenaar, manager, chef of meester zijn bij Chaînerestaurants, hotels of koksopleidingen worden gevraagd kandidaten te nomineren, formulieren in te vullen en aanmeldingsformulieren te sturen naar de regionale coördinator. De deelnemers worden dan uit de groep van genomineerde koks geselecteerd.

Op de aangegeven tijd wordt elke deelnemer een identieke, vooraf onbekende ‘winkelmand’ gegeven, die bepaalde basisingrediënten bevat. Het gebruik van al deze ingrediënten en door gebruik te maken van wat er in een keuken aanwezig is, moet de deelnemer een driegangenmenu samenstellen en bereiden: voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, voor vier personen. Het uitgeschreven menu moet in het eerste halfuur klaar zijn waarna 2,5 uur is toegestaan voor de bereiding, waarna de gerechten aan de jury worden gepresenteerd binnen 30 minuten.

Ervaren professionals en niet-professionele leden, die Chaîne-leden zijn, worden geselecteerd om als jury op te treden. Het lid dat een kandidaat heeft aangebracht mag niet als jurylid dienen. Om zorgvuldigheid en onpartijdigheid te bevorderen, worden de deelnemers genummerd en niet bij naam geïdentificeerd. De bereide gerechten worden beoordeeld op smaak, presentatie en originaliteit. Daarboven worden beoordelingen gegeven voor de hygiëne en organisatie in de keuken. Een kandidaat moet inwoner zijn van het land dat hij vertegenwoordigt. Eenmaal geaccepteerd, moet de kandidaat een bewijs van leeftijd (geboortecertificaat, paspoort of rijbewijs) tonen. Door deel te nemen aan de competitie wordt verondersteld dat de deelnemer de regels accepteert en respecteert.

Winnaars van eerdere Chaîne Regional Young Chefs Competities kunnen niet nogmaals deelnemen. Vroegere deelnemers die niet hebben gewonnen kunnen een tweede keer meedoen zolang ze onder de leeftijds- en ervaringsreglementen vallen. De eerste-plaats winnaars van alle regionale wedstrijden kunnen aan de nationale finale deelnemen. De winnaar van deze nationale finale zal de eer tijdens de International Competition verdedigen.