Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition



Rick Stehr winnaar 2018 editie Jeunes Chefs Rôtisseurs wedstrijd.

Na de succesvolle eerste editie in 2017 organiseerde de Nederlandse Bailliage van de Chaîne des Rôtisseurs op maandag 7 mei 2018 voor de tweede keer de Jeunes Chefs Rôtisseurs wedstrijd. De wedstrijd voor souschefs vond plaats bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort.

Rick Stehr van Landgoed Hotel en Restaurant Carelshaven in Delden is winnaar geworden van de kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competitie. Rick Stehr werkt bij Carelshaven onder leiding van chef-kok Daniel Nijkamp. Hij wordt vanwege de nationale zege uitgezonden naar de internationale wedstrijd, die op 7 september wordt gehouden in Taiwan.

Tweede werd Wouter Braam, werkzaam bij Restaurant de Heeren van Harinxma van Landgoed Lauswolt te Beetsterzwaag, onder leiding van chef de cuisine Arjan Bisschop. Deze keuken is met een Michelinster bekroond.






De derde plaats ging naar Ralph Benneker, werkzaam bij Landhuishotel de Bloemenbeek in De Lutte, ook bekroond met een Michelinster en het restaurant waar ook de winnaar van de 2017 editie van de Jeunes Chefs competitie, Michel Oude Booijink, werkzaam is. 

De jonge gedreven deelnemers kregen een ‘black box’ met voor hen ieder onbekende ingrediënten, waarmee een driegangenmenu voor vier personen diende te worden samengesteld. Eerste onderdeel van de wedstrijd bestond uit het schrijven van het menu, waarna 3,5 uur tijd was voor het bereiden van de gerechten.

Beoordeeld werd op twee aspecten:
  • In de keuken werd beoordeeld op de techniek van het koken en het gebruik van de materialen. Ook werd op efficiënt werken, reinheid en organisatie gelet. Walter  Rietbergen, executive chef van Hotel Huis ter Duin, en Joost den Ouden, chef-kok Leerhotel Het Klooster beoordeelden deze aspecten.
  • Een deskundige jury, bestaande uit culinair specialist Yolanda van der Jagt en Chaîneleden Mario Blom, Cees Dorland en Maarten Westerhof beoordeelden vervolgens op presentatie, originaliteit en smaak.
     
De prijsuitreiking vond plaats tijdens een door leerlingen en medewerkers van Leerhotel Het Klooster verzorgd diner, waaraan door 61 leden en gasten van de Chaîne des Rôtisseurs werd deelgenomen. 

De wedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Leerhotel het Klooster, Sligro, Carl Siegert, Hurricane, Koppert Cress, Pabst&Pabst, Rungis en Wüsthof.

Rick Stehr wordt uitgezonden naar de internationale competitie van de Chaîne des Rôtisseurs, die op 7 september 2018 in Taiwan zal plaatsvinden. Hij zal zich daar meten met de andere landelijke winnaars van de wedstrijden die de Chaîne des Rôtisseurs wereldwijd heeft gehouden. De Nederlandse winnaar van vorig jaar, Michel Oude Booijink, behaalde de indrukwekkende tweede plaats in deze internationale competitie, die op 8 september 2017 in Frankfurt werd gehouden. Winnaar werd toen de deelnemer uit Maleisië en derde werd de deelnemer uit Australië. 

In deze video vertelt Michel Oude Booijink hoe hij zijn deelname aan de Jeunes Chefs Competitie heeft ervaren. ​ 
 

Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition
De competitie voor ‘Jonge Chefs’ werd voor het eerst door de Chaîne des Rôtisseurs in 1977 in Zwitserland georganiseerd om toekomstige jonge chef-koks te stimuleren en ze de kans te bieden hun vaardigheden te demonstreren en te ontwikkelen. Wedstrijden worden gehouden op regionaal, nationaal en internationaal niveau over de hele wereld. De competitie staat open voor jonge koks - die niet ouder zijn dan 27 jaar - met minder dan vijf jaar kookervaring, hun culinaire opleiding niet meegerekend. Een kandidaat voor de competitie moet voor elk niveau worden genomineerd door zijn werkgever, die lid moet zijn van de Chaîne des Rôtisseurs en geaccepteerd door het Competitie Comité. Leden die eigenaar, manager, chef of meester zijn bij Chaînerestaurants, hotels of koksopleidingen worden gevraagd kandidaten te nomineren, formulieren in te vullen en aanmeldingsformulieren te sturen naar de coördinator. De deelnemers worden dan uit de groep van genomineerde koks geselecteerd.
 
Ervaren professionals en niet-professionele leden, die Chaîne-leden zijn, worden geselecteerd om als jury op te treden. Het lid dat een kandidaat heeft aangebracht mag niet als jurylid dienen. Om zorgvuldigheid en onpartijdigheid te bevorderen, worden de deelnemers genummerd en niet bij naam geïdentificeerd. De bereide gerechten worden beoordeeld op smaak, presentatie en originaliteit. Daarboven worden beoordelingen gegeven voor de hygiëne en organisatie in de keuken. Een kandidaat moet inwoner zijn van het land dat hij vertegenwoordigt. Eenmaal geaccepteerd, moet de kandidaat een bewijs van leeftijd (geboortecertificaat, paspoort of rijbewijs) tonen. Door deel te nemen aan de competitie wordt verondersteld dat de deelnemer de regels accepteert en respecteert.

Winnaars van eerdere Chaîne Regional Young Chefs Competities kunnen niet nogmaals deelnemen. Vroegere deelnemers die niet hebben gewonnen kunnen een tweede keer meedoen zolang ze onder de leeftijds- en ervaringsreglementen vallen. De winnaar van deze nationale finale zal de eer tijdens de International Competition verdedigen.