Jeunes Chefs Rôtisseurs CompetitionMart Oude Luttikhuis winnaar 2020 editie Jeunes Chefs Rôtisseurs wedstrijd.

Maandag 17 februari 2020 organiseerde de Nederlandse Bailliage van de Chaîne des Rôtisseurs voor de vierde keer de Jeunes Chefs Rôtisseurs wedstrijd. Zes jonge sous-chefs namen deel aan de wedstrijd, die wederom plaats vond op Leerhotel Het Klooster in Amersfoort.


Mart Oude Luttikhuis van Landgoedhotel De Bloemenbeek* in De Lutte is winnaar geworden van de kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competitie. Mart werkt bij De Bloemenbeek onder leiding van Chef de Cuisine Matthijs Mulder. Hij wordt vanwege de nationale zege uitgezonden naar de internationale wedstrijd, die op 26 september gehouden wordt in Parijs.

Tweede werd Sander Verberne, werkzaam bij Restaurant La Provence in Driebergen. Ook deze keuken is met een Michelinster bekroond. De derde plaats ging naar Kjelte Slinkman van Kasteel Engelenburg in Brummen.

De jonge gedreven deelnemers kregen een ‘black box’ met voor hen ieder onbekende ingrediënten, waarmee een driegangen menu voor vier personen diende te worden samengesteld. Eerste onderdeel van de wedstrijd bestond uit het schrijven van het menu, waarna 3,5 uur tijd was voor het bereiden van de gerechten.Beoordeeld werd op twee aspecten: 
  • In de keuken werd beoordeeld op de techniek van het koken en het gebruik van de materialen. Ook werd op efficiënt werken, reinheid en organisatie gelet. Gregory Nicole, chefkok-eigenaar van Restaurant Le Nord, Bilthoven en Martijn van Eldert, chef-kok Leerhotel Het Klooster beoordeelden deze aspecten.
  • Een deskundige jury, bestaande uit culinair specialist Yolanda van der Jagt, Michel Sturkenboom, Sous-chef van de Jaarbeurs Jaarbeurs, Gea Vermeulen en Bert Oomen, hobbykoks en leden Chaîne de Rôtisseurs beoordeelden vervolgens op presentatie, originaliteit en smaak.
De prijsuitreiking vond plaats tijdens een door leerlingen en medewerkers van Leerhotel Het Klooster verzorgd diner, waaraan door 40 leden en gasten van de Chaîne des Rôtisseurs werd deelgenomen. 

De wedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Leerhotel het Klooster, Sligro, Carl Siegert, Hurricane, Koppert Cress, Pabst&Pabst, Rungis, Chaud Devant en Wüsthof.

Mart Oude Luttikhuis zal zich in tijdens de internationale wedstrijd in Parijs meten met de andere landelijke winnaars van de wedstrijden die de Chaîne des Rôtisseurs wereldwijd heeft gehouden. Mart wordt begeleid door onze 2019 winnaar Jelle Horst.
Vorige winnaars waren:
  • 2017: Michel Oude Booijink (Landhuishotel De Bloemenbeek), tweede op de internationale wedstrijd!
  • 2018: Rick Stehr (Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven)
  • 2019: Jelle Horst (Restaurant La Provence). 
     
Over Chaîne des Rôtisseurs
De wedstrijd is een initiatief van la Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs, een vereniging van liefhebbers van gastronomie, goed eten en mooie wijnen. Chaîne des Rôtisseurs is een prestigieuze internationale organisatie waarbij leden maandelijks lunches en diners genieten in de betere restaurants. In ons land schuiven de leden acht tot tien keer per jaar aan voor een lunch of diner bij een sterwaardig restaurant. Daarnaast zijn er andere activiteiten zoals meerdaagse culinaire evenementen en kookwedstrijden.

***


Jelle Horst winnaar 2019 editie Jeunes Chefs Rôtisseurs wedstrijd.

In 2019 organiseerde de Nederlandse Bailliage van de Chaîne des Rôtisseurs op maandag maandag 18 februari 2019 voor de derde keer de Jeunes Chefs Rôtisseurs wedstrijd. De wedstrijd voor souschefs vond wederom plaats bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort.

Jelle Horst van Restaurant La Provence * in Driebergen is winnaar geworden van de kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competitie. Jelle Horst werkt bij La Provence onder leiding van chef-kok Andre van Alten. Hij wordt vanwege de nationale zege uitgezonden naar de internationale wedstrijd, die op 20 september wordt gehouden in Calgary, Canada.

Tweede werd Ralph Benneker, werkzaam bij Landhuishotel & restaurant De Bloemenbeek in De Lutte. Deze keuken is met een Michelinster bekroond. De derde plaats ging naar Kevin van de Poppe Hotel Landgoed Het Roode Koper in Leuvenum.


De jonge gedreven deelnemers kregen een ‘black box’ met voor hen ieder onbekende ingrediënten, waarmee een driegangenmenu voor vier personen diende te worden samengesteld. Eerste onderdeel van de wedstrijd bestond uit het schrijven van het menu, waarna 3,5 uur tijd was voor het bereiden van de gerechten.

Beoordeeld werd op twee aspecten:
  • In de keuken werd beoordeeld op de techniek van het koken en het gebruik van de materialen. Ook werd op efficiënt werken, reinheid en organisatie gelet. Jermain de Rosario, chefkok, eigenaar van De Rosario Restaurant, Helmond en Joost den Ouden, chef-kok Leerhotel Het Klooster beoordeelden deze aspecten.
  • Een deskundige jury, bestaande uit culinair specialist Yolanda van der Jagt en Michel Sturkenboom, Sous-chef van de Jaarbeurs Jaarbeurs, Chiel Dohmen, chefkok, eigenaar Restaurant By Chiel, Zutphen en Joost van Gulik, hobbykok en lid Chaîne de Rôtisseurs beoordeelden vervolgens op presentatie, originaliteit en smaak.
De prijsuitreiking vond plaats tijdens een door leerlingen en medewerkers van Leerhotel Het Klooster verzorgd diner, waaraan door xxx aantal leden en gasten van de Chaîne des Rôtisseurs werd deelgenomen. 

De wedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Leerhotel het Klooster, Sligro, Carl Siegert, Hurricane, Koppert Cress, Pabst&Pabst, Rungis, Chaud Devant en Wüsthof.

Jelle Horst wordt uitgezonden naar de internationale competitie van de Chaîne des Rôtisseurs, die op 20 september 2019 in Canada zal plaatsvinden. Hij zal zich daar meten met de andere landelijke winnaars van de wedstrijden die de Chaîne des Rôtisseurs wereldwijd heeft gehouden.  

In deze video vertelt Michel Oude Booijink - winnaar van de eerste editie van de nationale competitie en zeer verdienstelijk winnaar van de tweede plaats op de internationale wedstrijd in 2017 in Frankfurt -  hoe hij zijn deelname aan de Jeunes Chefs Competitie heeft ervaren. ​ 
 

Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition
De competitie voor ‘Jonge Chefs’ werd voor het eerst door de Chaîne des Rôtisseurs in 1977 in Zwitserland georganiseerd om toekomstige jonge chef-koks te stimuleren en ze de kans te bieden hun vaardigheden te demonstreren en te ontwikkelen. Wedstrijden worden gehouden op regionaal, nationaal en internationaal niveau over de hele wereld. De competitie staat open voor jonge koks - die niet ouder zijn dan 27 jaar - met minder dan vijf jaar kookervaring, hun culinaire opleiding niet meegerekend. Een kandidaat voor de competitie moet voor elk niveau worden genomineerd door zijn werkgever, die lid moet zijn van de Chaîne des Rôtisseurs en geaccepteerd door het Competitie Comité. Leden die eigenaar, manager, chef of meester zijn bij Chaînerestaurants, hotels of koksopleidingen worden gevraagd kandidaten te nomineren, formulieren in te vullen en aanmeldingsformulieren te sturen naar de coördinator. De deelnemers worden dan uit de groep van genomineerde koks geselecteerd.
 
Ervaren professionals en niet-professionele leden, die Chaîne-leden zijn, worden geselecteerd om als jury op te treden. Het lid dat een kandidaat heeft aangebracht mag niet als jurylid dienen. Om zorgvuldigheid en onpartijdigheid te bevorderen, worden de deelnemers genummerd en niet bij naam geïdentificeerd. De bereide gerechten worden beoordeeld op smaak, presentatie en originaliteit. Daarboven worden beoordelingen gegeven voor de hygiëne en organisatie in de keuken. Een kandidaat moet inwoner zijn van het land dat hij vertegenwoordigt. Eenmaal geaccepteerd, moet de kandidaat een bewijs van leeftijd (geboortecertificaat, paspoort of rijbewijs) tonen. Door deel te nemen aan de competitie wordt verondersteld dat de deelnemer de regels accepteert en respecteert.

Winnaars van eerdere Chaîne Regional Young Chefs Competities kunnen niet nogmaals deelnemen. Vroegere deelnemers die niet hebben gewonnen kunnen een tweede keer meedoen zolang ze onder de leeftijds- en ervaringsreglementen vallen. De winnaar van deze nationale finale zal de eer tijdens de International Competition verdedigen.