Internationale Jeunes Sommeliers Competitie 2022 Wiesbaden

sept

18

Internationale Jeunes Sommeliers Competitie 2022 Wiesbaden

Internationale Jeunes Sommeliers Competitie 2022 Wiesbaden

Noor Krooshoop van Landhuishotel en Restaurant De Bloemenbeek vertegenwoordigde de Nederlandse Bailliage van de Chaîne des Rôtisseurs bij de Internationale Jeunes Sommeliers wedstrijd in Wiesbaden. Noor werd voor dit evenement professioneel voorbereid door onze Echanson Yvo Erades die samen met onze Conseiller Gastronomique Emile van der Linden haar tijdens dit evenement begeleiden.

De Jeunes Sommeliers Competitie werd dit jaar van 14 – 18 september gehouden, in combinatie met een prachtig Chapitre van de Duitse Bailliage in het historische Wiesbaden. Woensdag werden we hartelijk ontvangen in het luxe kuurhotel Nassauer Hof om daar tijdens het welkomsdiner kennis te maken met de 11 internationale kandidaten, hun begeleiders, de jury en uiteraard het organiserend comité: Marie Jones, Philip Evans en Klaus Tritschler.

Voor donderdag stond, om in stemming te komen, een bezoek gepland aan de “Weingut Fritz Allendorf”. De familie runt sinds de 13e eeuw één van de grootse wijngaarden in de Rheingau en zijn wereldberoemd om hun prachtige Rieslings. Daar werd genoten van de uitleg en de proeverij van een gevarieerd aantal bijzondere Rieslings.
  
In de middag stond Schloss Johannisberg in Geisenheim op het programma. De wijngaarden liggen geheel rondom het slot op de hellingen grenzend aan de Rijn. Na een indrukwekkend bezoek aan de immense wijnkelder, waar een wereldberoemde collectie wijnen vanaf 1748 ligt, stond uiteraard weer een prachtige proeverij op het programma. Verschillende Rieslings, van eenvoudige tot Grosse Lage (Grand Cru) en edelzoete wijnen aan toe. Alle kandidaten waren onder indruk van deze prachtige excursie en klaar voor de uitdaging die vrijdagochtend vroeg van start zou gaan. 
 


 
Want de start van de semi-finals stond vrijdag al om 8:00 uur op het programma met de theorie vragen en vanaf 9:30 met het praktisch gedeelte. In het praktische gedeelte konden ze hun kwaliteiten laten zien in table-service, wine & food pairing en service. Yvo en Emile hadden de eer om als gast aan één van de tafels te zitten en onder leiding van de jury voorzitter en Master Sommelier Brian Julyan een uitstekende performance van de kandidaten mee te maken. De semi finals werden afgesloten met een blind wijnproeverij waarna de jury zich ging beraden wie van de kandidaten zaterdag naar de finale zouden gaan. 
Zaterdagochtend na introductie van alle kandidaten bij het publiek bestaand uit vele Chaîne leden en begeleiders werden de 3 finalisten bekend gemaakt: Zweden, Groot-Brittannië en Zuid-Korea. Elke finalist kreeg op het podium de kans zijn kwaliteit te laten zien bij een aantal pittige testen. De finale werd afgesloten met de bekende Champagne service waarbij de kandidaten binnen enkele minuten 16 Champagne flûtes gelijkmatig moesten inschenken zonder glazen meerdere keren bij te schenken. Het spande erom maar uiteindelijk bleek de stoïcijnse Zweed Elliot Björkmann de beste Jeunes Sommelier van 2022 te zijn.


 
Na de prijsuitreiking werd de intronisatie van alle Jeunes Sommeliers op het podium voltrokken en onze stralende kandidaat Noor Krooshoop kreeg haar sommelierslint omgehangen door onze eigen Nederlandse Bailli Delégué Siebe Stellingwerff Beintema. De avond werd afgesloten met een galadiner in de balzaal van Nassauer Hof waar de plannen voor het volgend jaar alweer gesmeed werden. 


 
We kijken terug op een geslaagde deelname en een fantastisch OMGD evenement.

Bekijk nieuwsitem
Jubileumfeest 250 jaar Carelshaven! 

mei

24

Jubileumfeest 250 jaar Carelshaven! 

Het 250-jarig jubileum van Carelshaven werd afgelopen woensdag groots gevierd!  

Het was een prachtige dag gevuld met speciale momenten en festiviteiten. De dag begon met een jubileumlunch, waarbij verschillende sprekers aan het woord kwamen. 

In de middag werd een bronzen beeld van Graaf Carel George van Wassenaer Obdam, de grondlegger van Carelshaven, onthuld. Het bronzen beeld werd in opdracht van Twickel en Carelshaven, gemaakt door kunstenaar Bert Nijenhuis uit Boekelo.

De lunch werd onderbroken door Commissaris van De Koning Andries Heidema en burgemeester Ellen Nauta welke het nieuws brachten dat Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' mag voeren. Het bij behoorde schild, welke aan de voorkant van het pand is bevestigd, werd samen met Alco en Evelyn van Berkel (de uitbaters van Carelshaven), feestelijk onthuld.

De dag werd afgesloten met een knallend feest in ‘preuvenement’ sferen. Diverse leveranciers waren hierbij aanwezig met stands en foodtrucks, waar de gasten dranken en gerechten konden halen. Dit alles met een muzikale omlijsting door onder andere de Twenste Toppers en Peter Beense! Wat was dat een groot feest! Wij genieten nog even na.

Bekijk nieuwsitem
RUTGER VAN DER HOEVEN VAN BRIDGES SOFITEL THE GRAND WINNAAR VAN DE JEUNES CHEFS COMPETITIE 2022

mei

18

RUTGER VAN DER HOEVEN VAN BRIDGES SOFITEL THE GRAND WINNAAR VAN DE JEUNES CHEFS COMPETITIE 2022

PERSBERICHT

Beverwijk, woensdag 18 mei 2022

Souschef restaurant Bridges Amsterdam naar internationale finale in Mexico

Rutger van der Hoeven wint prestigieuze kookwedstrijd
Rutger van der Hoeven heeft de vooraanstaande kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs van Chaîne des Rôtisseurs gewonnen. De souschef van restaurant Bridges in Amsterdam versloeg maandag 16 mei in Beverwijk vier jonge en talentvolle collega’s en mag in oktober Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Mexico.

Van der Hoeven was één van de vijf jonge en veelbelovende souschefs, die bij de Culinaire Academie Nederland in Beverwijk in actie kwamen tijdens de jaarlijkse kookstrijd. Hij werkt in de keuken van Bridges, het restaurant van hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam. General manager Emmy Stoel laat weten ‘apetrots te zijn op het mooie resultaat van Rutger’.

Van 5 tot en met 8 oktober vertegenwoordigt Van Der Hoeven Nederland in de internationale finale in Mexico City, waar twintig landen strijden om de hoogste eer. Hij wordt daar begeleid door Sander de Vette van restaurant De Mandemaaker uit Spakenburg, de winnaar van vorig jaar.

De andere souschefs die in Beverwijk streden om de Nederlandse titel, werken in de keukens van De Mandemaaker in Spakenburg, Hotel Landgoed Het Roode Koper in Ermelo, Landhuishotel De Bloemenbeek in De Lutte en Landgoed Hotel Carelshaven in Delden.

Alle deelnemers zijn beoordeeld door een keukenjury en een tasting jury. De keukenjury bestond uit Claudia Braxhoofden en Tim Middag. De tasting jury werd gevormd door Yolanda van der Jagt, Michel Sturkenboom, Liz Boers en Ted Janssen.

De Nederlandse editie van Jeunes Chefs Rôtisseurs is mede mogelijk gemaakt door Sligro, Culinaire Academie Nederland, Hurricane, Chaud Devant, Rungis, Koppert Cress, Carl Siegert, Pabst&Hagedoorn en Weusthof.

Over Chaîne des Rôtisseurs
Chaîne des Rôtisseurs is een vereniging met een goede smaak. Als lid lunch of dineer je in de betere restaurants in het land en de vereniging heeft als doel om gezamenlijk culinair te genieten op een vriendschappelijke wijze. De Chaîne heeft bijna 25.000 leden wereldwijd, verdeeld over 80 landen. Ieder land, ofwel iedere Bailliage, houdt maandelijks lunches en diners voor haar leden.


               


                                                  


                                                   


                        
Bekijk nieuwsitem
World Chaîne Day in Nederland

apr

24

World Chaîne Day in Nederland

Onze Bailliage vierde op zondag 24 april de World Chaîne Day met een sprankelende noot.

Échanson Yvo Erades werd deze keer vergezeld door een 'geïmporteerde' Champagne Chevalier, Roberto Della Pietra.

Beiden namen onze leden en hun gasten mee op een boottocht door de Binnenmaas waar we met samen zes Champagnehuizen hebben verkend waaruit zeer onderscheidende wijnen waren gekozen - van een alcoholvrije variant om de middag op het dek mee te beginnen, tot magnums rosé om de reis mee af te sluiten.

Op het programma stonden een Blanc de Blancs, een Blanc de Noir, twee Bruts, een Non-vintage die smaakt als een Vintage en een prachtige Rosé. Elke wijn werd gecombineerd met passende hors d'oeuvres.
 

MENU

Gosset Brut Grand Reserve
Oesters met rode wijn vinaigrette

Jacquesson 744 Extra Brut
Tonijn met sesamkorst, zeewier en wasabi

Drappier Zero Dosage (100% Pinot Noir)
'sans soufres ajouté' (zonder toevoeging van zwavel)

Asperges met gerookte wilde zalm en dillesaus

Agrapart & Fils Extra Brut
Sushi Vega
avocado, omelet, komkommer
pikante mayo, krokante topping

Charles Heidsieck Brut Reserve
Pata Negra met vijg, dadel en mascarpone

Deutz Rosé (magnums)
Rose de Reims koekjes


Een prachtig lente Champagne event was een prachtige manier om Wereld Chaîne Dag te vieren.

Vive la Chaine!

Elio Machillanda
Chancelier

De foto's van dit evenement zijn te bekijken in ons evenementenarchief.


 

Our Bailliage celebrated World Chaîne Day with a sparkling note on Sunday, April 24th.

Échanson Yvo Erades was accompanied this time by an “imported” Champagne Chevalier, Roberto Della Pietra.

Both took our members and their guests on a boat trip through the Binnenmaas where we all explored six Champagne houses from which they had chosen very distinctive wines - from zero dosage to start the afternoon on deck, to magnums of rosé to conclude the trip.

The programme included a Blanc de Blancs, a Blanc de Noir, two Bruts, a Non-vintage that tastes like a Vintage and a beautiful Rosé. Each one was paired with appropriate hors d'oeuvres.

 

MENU

Gosset Brut Grand Reserve
Oysters with red wine vinaigrette

Jacquesson 744 Extra Brut
Tuna with sesame crust, seaweed and wasabi

Drappier Zero Dosage (100% Pinot Noir)
‘sans soufres ajouté’ (without sulphur added)

Asparagus with smoked wild salmon and dill sauce

Agrapart & Fils Extra Brut
Sushi Vega
avocado, omelette, cucumber
spicy mayo, crispy topping

Charles Heidsieck Brut Reserve
Pata Negra with fig, date and mascarpone

Deutz Rosé (magnums)
Rose de Reims biscuits


A beautiful spring Champagne event was a wonderful way to celebrate World Chaîne Day.

Vive la Chaine!

Elio Machillanda
Chancelier

Bekijk nieuwsitem
Gezellig diner op hoog niveau bij Huis ter Duin

nov

08

Gezellig diner op hoog niveau bij Huis ter Duin

Zaterdag 6 november genoten 38 leden, partners en gasten een memorabel diner in Restaurant Latour* in Grand Hotel Huis ter Duin te Noordwijk. Sterrenchef Marcel van Lier had een prachtig vijf-gangen diner samengesteld, waarbij  Sommelier Stan Kerckhoffs mooie wijnen bij had gekozen.

Huis ter Duin was zeer druk bezocht deze avond, met gelijktijdig een galadiner voor 350 leden van Global People, een netwerk van multicultureel denkende en werkende ondernemers. Het ruime parkeerterrein en de parkeergarage van Huis ter Duin stonden vrijwel vol.

In de van Herwaarde Lounge, bij de gezellig brandende open haard, werden we ontvangen met champagne en amuses. Hier werd ook het diner, bereid in de keuken van Latour*, geserveerd. Aan vijf ronde tafels vonden geanimeerde gesprekken plaats.

Sinds 2005 is Restaurant Latour onafgebroken de trotse bezitter van een Michelinster. Onder leiding van Chef Marcel van Lier en Maître – Sommelier SVH Meestergastheer Stan Kerckhoffs zijn verrassende smaakcombinaties op geheel eigen wijze geboden.


Na afloop evalueerde Harm Bodewes kort het diner. Hij was onder de indruk van de smaak-wijn combinaties en de kwaliteit van het diner. Dat Latour* een Michelin-ster heeft is meer dan verdiend!

Siebe Stellingwerff Beintema dankte Marcel van Lier en de brigades en overhandigde onder dankbaar applaus van de aanwezigen de meer dan verdiende herinneringsoorkonde.

Ter herinnering het diner met de wijnen.

 
MENU
 
hamachi   |   gember  |  koriander  |  wasabi
Grüner Veltliner TOM T. Dockner Traisental Oostenrijk

****

heilbot  |  truffel  |  dashi  |  prei

Chardonnay 234 Enate Somontano Spanje

**** 

hertenkalf  |  duindoornbes  |  purple curry

Selection Huis ter Duin Rouge JC Mas Languedoc Frankrijk

**** 

peer  |  miso  |  dille
Petit Manseng Gaston Phoebus Cabidos Frankrijk
**** 

chocolade  |  amarene kers  |  rum
Zweigelt Ausleze Kracher Burgerland Oostenrijk
****

koffie/thee met friandises
Bekijk nieuwsitem