Internationale Jeunes Sommeliers Competitie 2022 Wiesbaden

sept

18

Internationale Jeunes Sommeliers Competitie 2022 Wiesbaden

Internationale Jeunes Sommeliers Competitie 2022 Wiesbaden

Noor Krooshoop van Landhuishotel en Restaurant De Bloemenbeek vertegenwoordigde de Nederlandse Bailliage van de Chaîne des Rôtisseurs bij de Internationale Jeunes Sommeliers wedstrijd in Wiesbaden. Noor werd voor dit evenement professioneel voorbereid door onze Echanson Yvo Erades die samen met onze Conseiller Gastronomique Emile van der Linden haar tijdens dit evenement begeleiden.

De Jeunes Sommeliers Competitie werd dit jaar van 14 – 18 september gehouden, in combinatie met een prachtig Chapitre van de Duitse Bailliage in het historische Wiesbaden. Woensdag werden we hartelijk ontvangen in het luxe kuurhotel Nassauer Hof om daar tijdens het welkomsdiner kennis te maken met de 11 internationale kandidaten, hun begeleiders, de jury en uiteraard het organiserend comité: Marie Jones, Philip Evans en Klaus Tritschler.

Voor donderdag stond, om in stemming te komen, een bezoek gepland aan de “Weingut Fritz Allendorf”. De familie runt sinds de 13e eeuw één van de grootse wijngaarden in de Rheingau en zijn wereldberoemd om hun prachtige Rieslings. Daar werd genoten van de uitleg en de proeverij van een gevarieerd aantal bijzondere Rieslings.
 



 
In de middag stond Schloss Johannisberg in Geisenheim op het programma. De wijngaarden liggen geheel rondom het slot op de hellingen grenzend aan de Rijn. Na een indrukwekkend bezoek aan de immense wijnkelder, waar een wereldberoemde collectie wijnen vanaf 1748 ligt, stond uiteraard weer een prachtige proeverij op het programma. Verschillende Rieslings, van eenvoudige tot Grosse Lage (Grand Cru) en edelzoete wijnen aan toe. Alle kandidaten waren onder indruk van deze prachtige excursie en klaar voor de uitdaging die vrijdagochtend vroeg van start zou gaan. 
 


 
Want de start van de semi-finals stond vrijdag al om 8:00 uur op het programma met de theorie vragen en vanaf 9:30 met het praktisch gedeelte. In het praktische gedeelte konden ze hun kwaliteiten laten zien in table-service, wine & food pairing en service. Yvo en Emile hadden de eer om als gast aan één van de tafels te zitten en onder leiding van de jury voorzitter en Master Sommelier Brian Julyan een uitstekende performance van de kandidaten mee te maken. De semi finals werden afgesloten met een blind wijnproeverij waarna de jury zich ging beraden wie van de kandidaten zaterdag naar de finale zouden gaan.



 
Zaterdagochtend na introductie van alle kandidaten bij het publiek bestaand uit vele Chaîne leden en begeleiders werden de 3 finalisten bekend gemaakt: Zweden, Groot-Brittannië en Zuid-Korea. Elke finalist kreeg op het podium de kans zijn kwaliteit te laten zien bij een aantal pittige testen. De finale werd afgesloten met de bekende Champagne service waarbij de kandidaten binnen enkele minuten 16 Champagne flûtes gelijkmatig moesten inschenken zonder glazen meerdere keren bij te schenken. Het spande erom maar uiteindelijk bleek de stoïcijnse Zweed Elliot Björkmann de beste Jeunes Sommelier van 2022 te zijn.


 
Na de prijsuitreiking werd de intronisatie van alle Jeunes Sommeliers op het podium voltrokken en onze stralende kandidaat Noor Krooshoop kreeg haar sommelierslint omgehangen door onze eigen Nederlandse Bailli Delégué Siebe Stellingwerff Beintema. De avond werd afgesloten met een galadiner in de balzaal van Nassauer Hof waar de plannen voor het volgend jaar alweer gesmeed werden. 


 
We kijken terug op een geslaagde deelname en een fantastisch OMGD evenement.

Bekijk nieuwsitem
Jubileumfeest 250 jaar Carelshaven! 

mei

24

Jubileumfeest 250 jaar Carelshaven! 

Het 250-jarig jubileum van Carelshaven werd afgelopen woensdag groots gevierd!  

Het was een prachtige dag gevuld met speciale momenten en festiviteiten. De dag begon met een jubileumlunch, waarbij verschillende sprekers aan het woord kwamen. 

In de middag werd een bronzen beeld van Graaf Carel George van Wassenaer Obdam, de grondlegger van Carelshaven, onthuld. Het bronzen beeld werd in opdracht van Twickel en Carelshaven, gemaakt door kunstenaar Bert Nijenhuis uit Boekelo.

De lunch werd onderbroken door Commissaris van De Koning Andries Heidema en burgemeester Ellen Nauta welke het nieuws brachten dat Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' mag voeren. Het bij behoorde schild, welke aan de voorkant van het pand is bevestigd, werd samen met Alco en Evelyn van Berkel (de uitbaters van Carelshaven), feestelijk onthuld.

De dag werd afgesloten met een knallend feest in ‘preuvenement’ sferen. Diverse leveranciers waren hierbij aanwezig met stands en foodtrucks, waar de gasten dranken en gerechten konden halen. Dit alles met een muzikale omlijsting door onder andere de Twenste Toppers en Peter Beense! Wat was dat een groot feest! Wij genieten nog even na.

Bekijk nieuwsitem
RUTGER VAN DER HOEVEN VAN BRIDGES SOFITEL THE GRAND WINNAAR VAN DE JEUNES CHEFS COMPETITIE 2022

mei

18

RUTGER VAN DER HOEVEN VAN BRIDGES SOFITEL THE GRAND WINNAAR VAN DE JEUNES CHEFS COMPETITIE 2022

PERSBERICHT

Beverwijk, woensdag 18 mei 2022

Souschef restaurant Bridges Amsterdam naar internationale finale in Mexico

Rutger van der Hoeven wint prestigieuze kookwedstrijd
Rutger van der Hoeven heeft de vooraanstaande kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs van Chaîne des Rôtisseurs gewonnen. De souschef van restaurant Bridges in Amsterdam versloeg maandag 16 mei in Beverwijk vier jonge en talentvolle collega’s en mag in oktober Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Mexico.

Van der Hoeven was één van de vijf jonge en veelbelovende souschefs, die bij de Culinaire Academie Nederland in Beverwijk in actie kwamen tijdens de jaarlijkse kookstrijd. Hij werkt in de keuken van Bridges, het restaurant van hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam. General manager Emmy Stoel laat weten ‘apetrots te zijn op het mooie resultaat van Rutger’.

Van 5 tot en met 8 oktober vertegenwoordigt Van Der Hoeven Nederland in de internationale finale in Mexico City, waar twintig landen strijden om de hoogste eer. Hij wordt daar begeleid door Sander de Vette van restaurant De Mandemaaker uit Spakenburg, de winnaar van vorig jaar.

De andere souschefs die in Beverwijk streden om de Nederlandse titel, werken in de keukens van De Mandemaaker in Spakenburg, Hotel Landgoed Het Roode Koper in Ermelo, Landhuishotel De Bloemenbeek in De Lutte en Landgoed Hotel Carelshaven in Delden.

Alle deelnemers zijn beoordeeld door een keukenjury en een tasting jury. De keukenjury bestond uit Claudia Braxhoofden en Tim Middag. De tasting jury werd gevormd door Yolanda van der Jagt, Michel Sturkenboom, Liz Boers en Ted Janssen.

De Nederlandse editie van Jeunes Chefs Rôtisseurs is mede mogelijk gemaakt door Sligro, Culinaire Academie Nederland, Hurricane, Chaud Devant, Rungis, Koppert Cress, Carl Siegert, Pabst&Hagedoorn en Weusthof.

Over Chaîne des Rôtisseurs
Chaîne des Rôtisseurs is een vereniging met een goede smaak. Als lid lunch of dineer je in de betere restaurants in het land en de vereniging heeft als doel om gezamenlijk culinair te genieten op een vriendschappelijke wijze. De Chaîne heeft bijna 25.000 leden wereldwijd, verdeeld over 80 landen. Ieder land, ofwel iedere Bailliage, houdt maandelijks lunches en diners voor haar leden.


               


                                                  


                                                   


                        
Bekijk nieuwsitem
Uitermate geslaagde lunch bij De Groene Lantaarn

okt

02

Uitermate geslaagde lunch bij De Groene Lantaarn

Op zaterdag 2 oktober genoten 33 leden en hun gasten van een heel mooie lunch bij Restaurant De Groene Lantaarn in Staphorst. De Groene Lantaarn, het restaurant van Cindy Borger en Jarno Eggen, is door Michelin met 2 sterren gewaardeerd. Het zeer hoog niveau waarop we ons verheugden werd volledig waargemaakt.

Cindy Borger ontving ons met haar medewerkers hartelijk. Het mooie weer maakte het mogelijk op het terras de champagne en een vijftal amuses te genieten.

Dat Cindy dit jaar de Michelin Service Award, een onderscheiding die eenmaal per jaar wordt uitgereikt aan de meest gastvrije restauranthouder, terecht heeft verdiend werd in de loop van de middag duidelijk. Niet eerder maakte ik mee dat gasten, die speciale dieetwensen hadden, aparte menukaarten kregen. Die gasten kregen geheel aparte gerechten, niet enkel een kleine aanpassing aan dat van anderen. Heel bijzonder. Ook prettig waren de aparte kaartjes met daarop de geserveerde amuses. In het menu hieronder zijn die amuses vermeld.

Albert de Vink dankte Cindy en haar brigades voor de mooie lunch, waarna Bailli Délégué Siebe Stellingwerff Beintema onder dankbaar applaus van de aanwezigen de welverdiende oorkonde uitreikte. 

Bij vertrek kregen de gasten een zakje meel, gemalen op de molen van De Groene Lantaarn, waarmee ‘Jarno’s flensjes’ kunnen worden gemaakt.
 
M E N U

Champagne met amuses:
Kaasmandje en schapenkaas
Zalm en wakame
Hollandse garnaal en tzatziki
Rundertartaar, aardappel en jalopeno
Vitello tonnato


Hoefijzer likkepot

***

Amuse
Drop
Ganzenlever met drop en ingelegde kersen
Weingut Huff, Huxelrebe Auslese 2019, Rheinhessen

***

Tarbot
Met tomaat en citrus
Montunale, Turbiana, Lugana 2020

***

Ree
Diverse bereidingen van regionale ree
Brunel de la Gardine, Cairanne, Rhone 2019

***

Creme van verse room
Met chocolade, caramel en vanille
Karl Heinz Johner, Gewurztraminer Spätlese 2018


Daarbij huisgebakken brood van meel uit eigen molen met
Gezoeten boerenboter, zeewierboter en
 Champignonboter

***
Koffie en/of thee met huisgemaakte bonbons

***
Bekijk nieuwsitem
  • Slider 1
  • Slider 2
  • Slider3