Gezellig diner op hoog niveau bij Huis ter Duin

nov

08

Gezellig diner op hoog niveau bij Huis ter Duin

Zaterdag 6 november genoten 38 leden, partners en gasten een memorabel diner in Restaurant Latour* in Grand Hotel Huis ter Duin te Noordwijk. Sterrenchef Marcel van Lier had een prachtig vijf-gangen diner samengesteld, waarbij  Sommelier Stan Kerckhoffs mooie wijnen bij had gekozen.

Huis ter Duin was zeer druk bezocht deze avond, met gelijktijdig een galadiner voor 350 leden van Global People, een netwerk van multicultureel denkende en werkende ondernemers. Het ruime parkeerterrein en de parkeergarage van Huis ter Duin stonden vrijwel vol.

In de van Herwaarde Lounge, bij de gezellig brandende open haard, werden we ontvangen met champagne en amuses. Hier werd ook het diner, bereid in de keuken van Latour*, geserveerd. Aan vijf ronde tafels vonden geanimeerde gesprekken plaats.

Sinds 2005 is Restaurant Latour onafgebroken de trotse bezitter van een Michelinster. Onder leiding van Chef Marcel van Lier en Maître – Sommelier SVH Meestergastheer Stan Kerckhoffs zijn verrassende smaakcombinaties op geheel eigen wijze geboden.


Na afloop evalueerde Harm Bodewes kort het diner. Hij was onder de indruk van de smaak-wijn combinaties en de kwaliteit van het diner. Dat Latour* een Michelin-ster heeft is meer dan verdiend!

Siebe Stellingwerff Beintema dankte Marcel van Lier en de brigades en overhandigde onder dankbaar applaus van de aanwezigen de meer dan verdiende herinneringsoorkonde.

Ter herinnering het diner met de wijnen.

 
MENU
 
hamachi   |   gember  |  koriander  |  wasabi
Grüner Veltliner TOM T. Dockner Traisental Oostenrijk

****

heilbot  |  truffel  |  dashi  |  prei

Chardonnay 234 Enate Somontano Spanje

**** 

hertenkalf  |  duindoornbes  |  purple curry

Selection Huis ter Duin Rouge JC Mas Languedoc Frankrijk

**** 

peer  |  miso  |  dille
Petit Manseng Gaston Phoebus Cabidos Frankrijk
**** 

chocolade  |  amarene kers  |  rum
Zweigelt Ausleze Kracher Burgerland Oostenrijk
****

koffie/thee met friandises
Bekijk nieuwsitem
Uitermate geslaagde lunch bij De Groene Lantaarn

okt

02

Uitermate geslaagde lunch bij De Groene Lantaarn

Op zaterdag 2 oktober genoten 33 leden en hun gasten van een heel mooie lunch bij Restaurant De Groene Lantaarn in Staphorst. De Groene Lantaarn, het restaurant van Cindy Borger en Jarno Eggen, is door Michelin met 2 sterren gewaardeerd. Het zeer hoog niveau waarop we ons verheugden werd volledig waargemaakt.

Cindy Borger ontving ons met haar medewerkers hartelijk. Het mooie weer maakte het mogelijk op het terras de champagne en een vijftal amuses te genieten.

Dat Cindy dit jaar de Michelin Service Award, een onderscheiding die eenmaal per jaar wordt uitgereikt aan de meest gastvrije restauranthouder, terecht heeft verdiend werd in de loop van de middag duidelijk. Niet eerder maakte ik mee dat gasten, die speciale dieetwensen hadden, aparte menukaarten kregen. Die gasten kregen geheel aparte gerechten, niet enkel een kleine aanpassing aan dat van anderen. Heel bijzonder. Ook prettig waren de aparte kaartjes met daarop de geserveerde amuses. In het menu hieronder zijn die amuses vermeld.

Albert de Vink dankte Cindy en haar brigades voor de mooie lunch, waarna Bailli Délégué Siebe Stellingwerff Beintema onder dankbaar applaus van de aanwezigen de welverdiende oorkonde uitreikte. 

Bij vertrek kregen de gasten een zakje meel, gemalen op de molen van De Groene Lantaarn, waarmee ‘Jarno’s flensjes’ kunnen worden gemaakt.
 
M E N U

Champagne met amuses:
Kaasmandje en schapenkaas
Zalm en wakame
Hollandse garnaal en tzatziki
Rundertartaar, aardappel en jalopeno
Vitello tonnato


Hoefijzer likkepot

***

Amuse
Drop
Ganzenlever met drop en ingelegde kersen
Weingut Huff, Huxelrebe Auslese 2019, Rheinhessen

***

Tarbot
Met tomaat en citrus
Montunale, Turbiana, Lugana 2020

***

Ree
Diverse bereidingen van regionale ree
Brunel de la Gardine, Cairanne, Rhone 2019

***

Creme van verse room
Met chocolade, caramel en vanille
Karl Heinz Johner, Gewurztraminer Spätlese 2018


Daarbij huisgebakken brood van meel uit eigen molen met
Gezoeten boerenboter, zeewierboter en
 Champignonboter

***
Koffie en/of thee met huisgemaakte bonbons

***
Bekijk nieuwsitem
SASJA MOONEN VAN RESTAURANT BRIDGES WINNAAR VAN DE EERSTE JEUNES SOMMELIERS WEDSTRIJD

jun

15

SASJA MOONEN VAN RESTAURANT BRIDGES WINNAAR VAN DE EERSTE JEUNES SOMMELIERS WEDSTRIJD

SASJA MOONEN VAN RESTAURANT BRIDGES WINNAAR VAN DE EERSTE JEUNES SOMMELIERS WEDSTRIJD NEDERLANDSE BAILLIAGE VAN DE CHAINE DES ROTISSEURS

Sommelier van Restaurant Bridges van Sofitel Legend The Grand plaatst zich voor de internationale Competitie van Jeunes Sommeliers in Lyon. 
 
 
 
De eerste editie van de Jeunes Sommeliers wedstrijd van de Nederlandse Bailliage van de Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Sasja Moonen. De 21-jarige sommelier van restaurant Bridges van Sofitel Legend The Grand uit Amsterdam plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd die gehouden wordt op 9 – 12 november in Lyon.
 
Onder zomerse omstandigheden in de binnentuin van het Restaurant O&O in St. Willebrord toonden de jonge en veelbelovende sommeliers hun kennis en vaardigheden aan de juryleden. Hierbij gadegeslagen door hun professionele begeleiders van de deelnemende restaurants en enkele leden van de Chaîne des Rôtisseurs.
De kennis van de sommeliers werd eerst getoetst aan de hand van een uitgebreide vragenlijst waarna het herkennen en beschrijven van enkele wijnen door een 'blind' tasting op het programma stond. Uiteraard kwamen ook de servicevaardigheden en presentatietechnieken aan bod. 

 
De spanning voor de finale liep op omdat de kandidaten elkaar niet veel ontliepen. In de finale werden de kandidaten verder op de proef gesteld met een tasting van witte wijnen en herkennen van enkele alcoholische aperitieven. Aan een tafel met gasten en juryleden konden de jonge sommeliers hun gastheerschap laten zien.

De uitslag van deze 1e Jeunes Sommeliers wedstrijd 2021:
  1. Sasja Moonen sommelier bij restaurant Bridges van Sofitel Legend The Grand in Amsterdam
  2. Dennis Vincken sommelier bij Chateau Neercanne in Maastricht
 
Na de prijsuitreiking was er tijd om na te praten, te genieten van enkele door O&O geserveerde hapjes en een enkele speciale Turkse wijnen.
 

 

De jury was onder de indruk van de prestatie van deze jonge veelbelovende sommeliers. De kandidaten lieten zien over veel kennis te beschikken en gemotiveerd met hun vak bezig te zijn. De komende maanden worden ze verder begeleid en gaat de winnaar de Nederlandse Bailliage vertegenwoordigen op het evenement begin november in Lyon.

Sponsoren
De wedstrijd was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van de sponsoren:
La Bordelaise Wijnen
Wijnhuis Chamlija
Restaurant O&O 

Bekijk nieuwsitem
SANDER DE VETTE VAN DE MANDEMAAKER WINNAAR VAN DE Jeunes Chefs competitie 2021

mei

18

SANDER DE VETTE VAN DE MANDEMAAKER WINNAAR VAN DE Jeunes Chefs competitie 2021

PERSBERICHT

Chef van De Mandemaaker plaatst zich voor internationale wedstrijd in Parijs


Sander de Vette wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs 
 
AMERSFOORT - De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2021 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Sander de Vette. De 26-jarige chef van restaurant De Mandemaaker uit Spakenburg plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs, later dit jaar.

In Culinaire Academie Nederland in Beverwijk streden vijf jonge chefs maandag 17 februari om de titel Jeunes Chefs Rôtisseurs. Deze wedstrijd is een jaarlijkse kookcompetitie voor veelbelovende souschefs. Zij tonen hun culinaire vaardigheden in een concurrerende omgeving met hun leeftijdgenoten.

Uitslag 2021
1. Sander de Vette van Restaurant De Mandemaaker te Spakenburg

2. Charley van Norel van Landhuishotel De Bloemenbeek te De Lutte 
3. Rutger van der Hoeven van Restaurant Bridges van Sofitel Legend The Grand te Amsterdam  
De jury laat weten onder de indruk te zijn van de hoge kwaliteit en de geleverde prestaties. De Vette maakte als voorgerecht Hamachi chevice met limoen en bereidingen van witte asperge. Zijn hoofdgerecht was gebakken zeebaars met crème van knolselderij, gepofte wortel en Hollandaise van waterkers. Als nagerecht serveerde De Vette bereidingen van aardbei, amandel en witte chocolade met rabarber. Zowel de keuken- als de tastingjury was lovend over de gebruikte technieken, de organisatie, de creativiteit en de smaken en texturen.

Internationale wedstrijd
Door het winnen van de landelijke titel mag De Vette ons land vertegenwoordigen tijdens de internationale wedstrijd in september. Die wordt gehouden in Parijs.

Over de Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition
Iedere deelnemer kreeg een identieke black box vol ingrediënten, waarmee een driegangenmenu voor vier personen (voor-, hoofd- en nagerecht) moest worden gemaakt. De wedstrijd en prijsuitreiking vonden plaats bij Culinaire Academie Nederland in Beverwijk. De wedstrijd was overdag en de prijsuitreiking tijdens het avonddiner.

Het deelnemersveld bestond uit:
  • Rutger van der Hoeven van Restaurant Bridges (Amsterdam)
  • Charley van Norel van Landhuishotel De Bloemenbeek (De Lutte)
  • Kevin van de Poppe van Landgoed Hotel Het Roode Koper (Leuvenum)
  • Sander de Vette van Restaurant De Mandemaaker (Spakenburg)
  • Sander Verberne van Restaurant La Provence (Driebergen)

De jaarlijkse wedstrijd was vorig jaar een prooi voor Mart Oude Luttikhuis van Landhuishotel De Bloemenbeek. In 2019 ging de titel naar Jelle Horst van Restaurant la Provence in Driebergen. In 2018 naar Rick Stehr van Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden en in 2017 won Michel Oude Booijink namens Landhuishotel De Bloemenbeek in De Lutte.

Sponsoren
De wedstrijd was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van sponsoren Culinaire Academie Nederland, Sligro, Wuesthof, Koppert Cress, Rungis, Carl Siegert, Hurricane en Chaud Devant.

Over Chaîne des Rôtisseurs
De wedstrijd is een initiatief van la Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs, een vereniging van liefhebbers van gastronomie, goed eten en mooie wijnen. Chaîne des Rôtisseurs is een prestigieuze internationale organisatie, waarbij leden maandelijks lunches en diners genieten in de betere restaurants.


In ons land schuiven de leden acht tot tien keer per jaar aan voor een lunch of diner bij een sterwaardig restaurant. Daarnaast zijn er andere activiteiten zoals meerdaagse culinaire evenementen en kookwedstrijden.

 

               

             

           

 
Bekijk nieuwsitem
Michelinsterren 2021

mrt

30

Michelinsterren 2021

Chers Consœurs et Confrères,
    
Maandag 29 maart zijn de Michelinsterren bekend gemaakt. Elk jaar geeft het weer spanning voor de restaurateurs of zij hun ster(ren) behouden, of er een krijgen. En deze extra spanning is in deze coronatijd niet iets dat je nodig hebt. Gelukkig heeft de Michelinorganisatie begrepen dat we in heel bijzondere tijden leven en, mede doordat weinig bezoeken konden worden afgelegd, zijn de aanwezige sterren behouden.
   
Bij onze Nederlandse Bailliage mogen 10 restaurants, waarvan de hotelier of restaurateur lid van de Chaîne des Rôtisseurs is, zich in het bezit van één of twee sterren verheugen. 

Een overzicht:

- Twee Michelin sterren:
     De Groene Lantaarn in Staphorst. Cindy Borger werd tevens beloond met de Michelin Service Award voor uitmuntend gastheerschap, een bijzondere felicitatie waard.

- Een Michelin ster:
     De Bloemenbeek in De Lutte
     De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag
     Latour in Noordwijk aan Zee
     De Leuf in Ubachsberg
     De Nederlanden in Vreeland aan de Vecht
     O&O in Sint Willebrord
     La Provence in Driebergen-Rijsenburg
     Het Roode Koper in Ermelo
     Zout & Citroen in Oosterhout

Ook een bijzondere vermelding waard zijn de restaurants die beloond zijn met een Bib Gourmand:
     Brasserie Le Nord in Bilthoven
     Élevé in Leeuwarden
     L'Auberge de Neercanne in Maastricht
     
Prettig te kunnen constateren dat 'onze' restaurants over heel Nederland te vinden zijn. Wij hebben de restaurants een persoonlijke brief met onze felicitaties gestuurd.
Bekijk nieuwsitem