Zout & Citroen ontvangt welverdiende Michelin ster

jan

13

Zout & Citroen ontvangt welverdiende Michelin ster

Vandaag, 13 januari, zijn de Michelinsterren voor 2020 uitgereikt. Voor de restaurants die bij de Chaine des Rotisseurs zijn aangesloten betekent dit dat Restaurant Zout & Citroen uit Oosterhout haar eerste Michelinster heeft ontvangen. Wij feliciteren Bram en Patricia Helleman van harte met deze welverdiende ster! 

De overige restaurants die aangesloten zijn bij de Chaine hebben hun sterren behouden. Ook dit is een hartelijke felicitatie waard. 

In 2016 waren we het gast bij Restaurant De Leest in Vaassen(***). Jacob Jan Boerma heeft besloten op het hoogtepunt te stoppen en heeft zijn restaurant in december gesloten. Gelukkig is hij nog intensief betrokken bij The White Room* in Amsterdam  en Voltaire* in Leersum. Andre van Doorn heeft op 1 juli zijn restaurant in Kasteel Heemstede(*)  verkocht. 

Wij wensen al onze professionele leden een culinair succesvol jaar!
Bekijk nieuwsitem
Programma 2020

okt

12

Programma 2020

Het voorlopige programma voor 2020 is vastgesteld en te zien op de website onder het kopje Evenementen.

Onze Regionale Bailli's hebben hun best gedaan een gevarieerd programma samen te stellen met zowel diners als lunches en als kers op de taart zien we al een aantal onderdelen van het Grand Chapitre dat zal plaatsvinden van 4 t/m 7 juni 2020.
Bekijk nieuwsitem
Verslag Dejeuner Amical Huis ter Duin, Noordwijk

sept

29

Verslag Dejeuner Amical Huis ter Duin, Noordwijk

Het verslag en de foto's van het Déjeuner Amical in Restaurant Latour * in Huis ter Duin, Noordwijk op 7 september jl. staan op de website. U kunt ze hier bekijken. 
Bekijk nieuwsitem
Souschef La Provence Driebergen in finale Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019

sept

26

Souschef La Provence Driebergen in finale Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019

Geen plek op podium, wel complimenten voor smaak en gaarheid
 
Jelle Horst heeft prima gepresteerd tijdens de Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019 in het Candadese Calgary. De souschef van sterrestaurant La Provence in Driebergen vertegenwoordigde Nederland in de internationale finale. De jury was zeer te spreken over de smaken en de gaarheid van zijn gerechten, al bleek dat niet voldoende voor een plek op het podium.
Donderdag 20 september vertegenwoordigde de talentvolle kok Nederland tijdens de internationale finale van de prestigieuze kookwedstrijd die een initiatief is van La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs.

 
Koken uit een black box
De 24 finalisten moesten in de finale een voor-, hoofd- en nagerecht serveren met producten uit een black box. ‘Een lastige black box’, aldus de Nederlandse finalist. ‘Snoekbaars, rode gamba’s, liesstuk van het rund, kwartel, squashpompoen, courgette, saskatoon bessen, perzik, honing en beluga linzen. Van alle ingrediënten moest minstens 50 procent van ieder product worden gebruikt. Daarnaast was er nog een assortiment aan producten, waarvan je gebruik mocht maken.’
 
Het menu
Jelle Horst koos in de internationale voor het volgende menu.
Voorgerecht: in beurre blanc gepocheerde snoekbaars, gemarineerde en gebakken gamba, salade van linzen, gemarineerde tomaat, courgette, basilicum en beurre blanc.
Hoofdgerecht: gebraden rund met stoof van het rund, op het karkas gegaarde kwartel, gekonfijt pootje van de kwartel, crème van pompoen, cantharellen en jus van cantharellen en miso.
Nagerecht: gelei van saskatoon bessen en honing, gepocheerde perzik, crumble van pure chocolade, vanilleparfait en geraspte saskatoon bessen.
 
‘Ik heb me vooral gefocust op de technieken, smaken en gaarheid. Helaas kwam ik in tijdnood. Omdat ik alles per se tijdig wilde meegeven, heb ik de borden niet zo kunnen opmaken als ik had gewild.’
Hoewel Jelle wat twijfels had over zijn optreden, bleek de jury van internationale topkoks heel positief. De smaken en de gaarheid van de producten waren goed. ‘Omdat tijdens de instructies was verteld dat het draaide om smaak, durfde ik zelfs te hopen op een plaats op het podium.’
 
Dat lukte helaas niet. Canada won in eigen huis, gevolgd door Engeland en Oostenrijk. Horst kijkt terug op een leuke en leerzame wedstrijd. ‘Chaîne des Rôtisseurs Nederland heeft me deze prachtige kans gegeven en ik kan het iedere jonge chef aanraden.’
 
Nederlandse finale
Jelle Horst was in februari de beste in de Nederlandse finale, waaraan werd deelgenomen door zes talenten. Ze kookten met ingrediënten uit een black box een voor-, hoofd- en nagerecht voor vier personen. De jury beoordeelde zowel zijn technieken en organisatie in de keuken als de originaliteit en smaak van de gerechten als beste.
 
Over de wedstrijd
De internationale Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition wordt al sinds 1977 jaarlijks gehouden en is een initiatief van La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs. Jelle Horst was de derde Nederlander die deelnam aan de internationale finale. In 2017 was Michel Oude Booijink de eerste landelijke winnaar en eindigde hij mondiaal op plaats 2. Tijdens de wedstrijd van volgend jaar neemt hij zitting in de internationale jury. Vorig jaar vertegenwoordigde Rick Stehr van Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden ons land.
Bekijk nieuwsitem
Nieuwe website live!

okt

14

Nieuwe website live!

Achter de schermen is er de afgelopen maanden door Cressida, Caroline, Rini en Siebe, hard gewerkt aan een nieuwe website. Deze website is gebruiksvriendelijker, moderner en overzichtelijker geworden. De grootste verandering is dat u zich via de website kunt aanmelden voor evenementen. Het adres is als vanouds www.chainedesrotisseurs.nl, maar voor het gemak kunt u ook www.chaine.nl gebruiken. 
Bekijk nieuwsitem