Verslag Jeunes Sommeliers Competitie 2023

feb

17

Verslag Jeunes Sommeliers Competitie 2023

In 2023 vertegenwoordigde Lars Kleverlaan, werkzaam bij restaurant Flore** in Hotel L’Europe, Nederland bij de Jeunes Sommelier Competitie in Ljubljana, Slovenië. Lees hier zijn boeiende verslag. 

Lars geeft een unieke inkijk in de voorbereiding, de ontvangst, de wijngaard- en culinaire belevenissen van de competitie. En natuurlijk ook de spanning van de tweedaagse wedstrijd. Een fantastisch verhaal van een bevlogen sommelier en wijnliefhebber. Een lid waar we als Chaîne trots op mogen zijn!

Ook dit jaar is er weer een Jeunes Sommelier Competition: van 16-20 oktober 2024 in Lissabon. De Nederlandse voorronde vindt plaats op zondag 24 maart in Zutphen. Lees daarover meer in apart nieuwsbericht. 

Over naar het verhaal van Lars. 



Rapport Jeunes Sommeliers Competitie 2023, Chaîne des Rôtisseurs, Ljubljana - Slovenië

September 2023 - Afgelopen september vond de jaarlijkse Jeunes Sommeliers competitie plaats in de prachtige stad Ljubljana, Slovenië. Deelnemers uit talrijke Chapitres over de hele wereld verzamelden zich om te strijden voor de felbegeerde titel "Beste Jonge Sommelier ter Wereld." Eerdere winnaars en finalisten zijn prominente figuren geworden in de wereld van wijn, zoals Matteo Montone MS (winnaar 2019), Jane Lopes MS (finalist 2014) en Yuki Hirose MS (finalist 2012). Dit jaar was de winnaar Łukasz Górski uit Polen. Dit verslag geeft mijn perspectief weer als deelnemer en sommelier, Lars Kleverlaan, werkzaam bij restaurant Flore** in Hotel L’Europe. Het behandelt de voorbereidingen, de activiteiten gedurende de week en sluit af met de competitie zelf.

De competitie begon voor mij niet pas in Ljubljana, maar vereiste uitgebreide voorbereiding, zowel theoretisch als praktisch. Zodra mijn deelname bevestigd was, dook ik in het studiemateriaal om ervoor te zorgen dat mijn theoretische kennis op peil was. Ondanks dat ik al enkele jaren in restaurants met wijn werkte, was het even geleden dat ik goed gestudeerd had. Naast mijn werkweek van meer dan 50 uur werd elk weekend gewijd aan studeren en voorbereiden op de competitie. Praktische taken en blind proeven waren essentieel, dus oefende ik tweemaal per week met mijn hoofd sommelier, Antonello Nicastri (Flore en Hotel L’Europe, voorheen Nazka). In de weken voorafgaand aan de competitie proefde ik elke dag tijdens de briefing, voor het hele team bij Flore, blind een wijn om de druk te simuleren. Uiteindelijk voelde ik me klaar om in Ljubljana de strijd aan te gaan.

De week begon op dinsdag met een diner in het voortreffelijke Pen Klub restaurant, waar chef en Chaîne-lid Mojmir Marko Šiftar de leiding heeft. Een heerlijke selectie van Sloveense gerechten werd geserveerd, begeleid door traditionele Sloveense dranken en wijnen. Deze gelegenheid bood deelnemers de kans om elkaar te ontmoeten en in contact te komen met Chaîne-leden uit Slovenië. Woensdag begon met een persconferentie in het prachtige kasteel van Ljubljana, hoog bovenop de heuvel in het stadscentrum. Het bood een fantastisch decor om de deelnemers aan de media voor te stellen, met uitzicht op de historische stad. Bailli Délégué Mr. Sékumady Condé gaf een introductie, gevolgd door vragen van de Sloveense pers. Vervolgens leidde de manager van de Ljubljana Castle Wine Shop een heerlijke en informatieve proeverij van Sloveense wijnen. De lunch daarna werd gehouden bij Slovenska Hiša Figovec en omvatte een traditionele Sloveense stoofpot, met nadruk op lokale ingrediënten en dranken. 's Avonds werd het officiële welkomstdiner gehouden bij JB Restaurant, een historisch Ljubljana fine dining restaurant van langdurig lid Janez Bratovz. Ik zat aan tafel met Kaya Sert, de afgevaardigde uit Turkije die als senior sommelier werkt bij een van de meest prestigieuze Japanse restaurants in Istanbul; Rogerio Martinez uit Mexico, sommelier in Nobu Hotel Los Cabos; en Eric Palmer uit de VS, een zeer getalenteerde sommelier uit Atlanta. Het was een prettige verdere kennismaking met deze jonge top sommeliers van over de hele wereld, terwijl we genoten van de hoogstaande keuken van Chef Bratovz en de zeer gewaardeerde gastvrijheid van de maître.




De volgende dag beloofde een blik op de schoonheid van Slovenië, toen we op weg gingen naar de Vipava-vallei, een van de mooiste (wijn)locaties van het land. Navigerend door de prachtige landschappen van de vallei, versierd door de ochtendzon, kwamen we aan bij het wijndomein Guerrila. Een rondleiding en natuurlijk een proeverij lieten zien welke hoge kwaliteit wijnen we voor ons hadden. De lunch die volgde vond plaats in een klein restaurant, Majirija, midden in het platteland van de vallei. Hier werden lokale ingrediënten en dranken hoog in het vaandel gehouden, wat hand in hand ging met de professionele maar ook huiskamer sfeer die het team creëerde. Hier maakte ik aan tafel goed kennis met mevrouw Marie Jones, wat een zeer leuke en goede lunch ook gezellig maakte. Richting de avond hadden we een diner bij restaurant CUBO, waar een goede sfeer en lekker eten zorgden voor een fijne avond verzorgd door Chaine-lid Boštjan Trstenjak en zijn team, als opmaat naar de competitie.

Vrijdag begon vroeg in het Intercontinental Hotel, waar de halve finales plaatsvonden. Dit was de dag waar iedereen maandenlang naartoe had gewerkt, en de spanning was voelbaar. Een ontbijt om 6 uur liet de zenuwen zien, iedereen ontbeet in stilte. Na snel omkleden en een blik in de spiegel verzamelden we in de lobby. We deelden allemaal een fles Ribolla, meegebracht door de Maleisische deelnemer Voon Ping Chin, om ons smaakpalet neutraal te maken, en vertrokken naar het Intercontinental. Hier begonnen we met het theorie-examen en de praktijkopdracht. De theorie, samengesteld door juryvoorzitter Salvatore Castano (ASI Best Sommelier Europe & Africa 2021), was uitdagend en divers. De praktijkopdracht, die ik uitvoerde onder het toeziend oog van juryleden Gaspar Carman (Best Sommelier Slovenia 2013 & 2015) en Maximilian Wilm (Best Sommelier Germany 2019), verliep snel. De zenuwen en de druk van het staan tegenover zulke grote namen hadden invloed op mijn efficiëntie en snelheid, maar de opdracht werd voltooid. Na een snelle lunch in het restaurant van het Intercontinental was het tijd voor de blindproef opdracht, waar mijn sterke kant naar voren kwam: hier is de meeste voorbereiding en oefening naartoe gegaan. Met deze sterke afsluiting kon ik ontspannen genieten van een espresso in de late namiddagzon met Łukasz, voordat we gezamenlijk een prachtig diner hadden bij Dvor Jezeršek. Wat een locatie tussen de natuur en bergen! Eerst werd een aperitief en amuse buiten geserveerd, gevolgd door een voortreffelijk en uitgebreid diner met wijnen aan grote ronde tafels. Hier maakten spanning en zenuwen plaats voor gezelligheid en het opbloeien van langdurige vriendschappen tijdens de maaltijd.



Zaterdag bracht ons terug naar het Ljubljana Castle, waar de finalisten bekend zouden worden gemaakt. Ondanks de spanning die er hing, had de hechte band die we gedurende de week hadden opgebouwd de competitieve sfeer onderling geëlimineerd. We waren er om elkaar te ondersteunen en aan te moedigen, ongeacht wie de finale zou halen. De organisatie van de week door het Sloveense Chapitre zorgde voor een goed uitgebalanceerde week, waarin het ontdekken van de Sloveense keuken en wijnbouw werd gecombineerd met mogelijkheden om elkaar te leren kennen tijdens prachtige lunches en diners. De aankondiging van de finalisten leek opeens minder spannend. Degenen die doorgingen ontvingen niets dan zegen en toejuichingen van de rest. Allereerst Gianmattia Giordano uit Australië, assistent-hoofd sommelier bij het gerenommeerde Rockpool Bar and Grill Sydney. Gianmattia werd vanaf het begin beschouwd als een sterke speler, omdat hij als enige de titel Advanced Sommelier heeft behaald van het Court of Master Sommeliers. Zeer verdiend. Daarna Tobias Tӧff uit Duitsland, een charismatische sommelier bij Hotel Kronenschlösschen. Als derde werd Eric Palmer tot finalist benoemd. Traditioneel zouden dit de drie finalisten zijn die zouden strijden om de titel. Maar de scores waren zo competitief dat niet drie maar vier deelnemers doorgingen naar de finale! Łukasz Górski, sommelier in Krakau met uitgebreide ervaring in competities, mocht ook door.

De finale was erg spannend met deelnemers die dicht bij elkaar lagen qua niveau. Dit resulteerde in een lang en hard gevecht tussen de vier finalisten, de reputatie van het Chaîne des Rôtisseurs waardig. Dit gaf mij aan dat het niveau van deze competitie zo verschrikkelijk hoog ligt, dat ik nog een lange weg te gaan heb. De kans om deze jonge, maar gedreven en getalenteerde sommeliers hun ding te zien doen op het podium, gaf mij enorme motivatie en inspiratie. Het deed mij realiseren dat de competitie niet alleen is om de glorie van het winnen, maar ook om ons als jonge sommeliers te tillen naar nieuwe hoogtes door middel van nieuwe ervaringen, inspiratie en kennis.
Het was tijd om de winnaar bekend te maken. De derde plek werd bemachtigd door maar liefst twee deelnemers. Gianmattia en Eric deelden deze plek, hun sterke kennis en ervaring op de vloer beloond. De tweede plek voor Tobias, die zijn theoretische kennis combineerde met zelfverzekerde en charismatische service. Op nummer 1, de uiterst ervaren en toegewijde Łukasz Górski. Alle finaleplekken waren erg verdiend door al deze jonge mannen, maar toch moet er 1 de beste zijn. Tijdens de finale werd het duidelijk voor mij dat Łukasz op een ander niveau opereerde dan de rest en gaf mij al het vermoeden van het resultaat. Daarnaast werden wij allemaal ingeleid in de Chaîne, een speciaal moment.



We sloten de week af met een galadiner in het Ljubljana Castle, waar ik juryleden Maximilian en Virginia Philip MS beter leerde kennen. Het service- en keukenteam presenteerden een prachtig afsluitingsdiner in de magnifieke zaal, wat zorgde voor een fantastische sfeer. Eindelijk kon iedereen volledig genieten van elkaars gezelschap nu de spanning van de week verdwenen was. Ter afsluiting van de week werd namens de Chaîne een genereuze donatie gedaan ter ondersteuning van de hulpverlening na de overstromingen in Slovenië. Een emotioneel einde van een onvergetelijke week.


Tot slot wil ik de Chaîne bedanken voor de mogelijkheid om deel te nemen aan deze prestigieuze competitie, samen met alle nieuwe en verrijkende ervaringen die de week met zich meebracht. Ik heb met plezier gestreden, en ik kan met vertrouwen zeggen dat deze ervaring mij tot een betere sommelier heeft gemaakt, met inspiratie en motivatie voor verdere verbetering in de toekomst.

Lars Kleverlaan

  • Slider 1
  • Slider 2
  • Slider3