Kerstdiner met middagprogramma bij Landhuishotel de Bloemenbeek*

dec

19

dec

20

Kerstdiner met middagprogramma bij Landhuishotel de Bloemenbeek*

Verslag Diner Amical Landhuis & Restaurant De Bloemenbeek* te De Lutte 19 december 2015.

 
Twente  is van oudsher een streek waar het rijke landleven en cultuur(historie) een prominente plaats in de harten van haar bewoners heeft ingenomen.
 
Op zaterdag 19 december 2015 verzorgde SVH Meesterkok Michel van Riswijk met Maître Debbie Küpers voor leden van Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs een gastronomisch Eindejaarsmenu ‘Amicale’.
 
Voorafgaand aan het Diner Amicale nam Hôtelier & Restaurateur Raymond Strikker ons mee om op een uiterst verrassende wijze kennis te maken met deze prachtige streek van Nederland, ook wel ‘hét Landgoed van Nederland’ genoemd. Voor het hotel stond een Franse oldtimerbus voor ons klaar, weliswaar met een lekke band, maar dat mocht de pret niet drukken. Raymond had ’s middags een exclusief en bijzonder buitenplaatsconcert in kerstsfeer op Havezathe Herinckhave georganiseerd, het privélandgoed van de familie L. Bönninghausen nabij Tubbergen. Dit unieke en eenmalige buitenplaatsconcert vond plaats in zowel de huiskapel als het privédomein van de familie Bönninghausen.
 
Wij werden begroet met warme chocolademelk met rum waarmee wij ons konden opwarmen of anders bij de vele vuurkorven, waarbij de heer Bönninghausen ons uitleg gaf over de historie van Havezathe Herinckhave en de families die daar gewoond hebben. Hierna werden wij in het Landhuis zelf door zangtalent Marijn Ouwehand, pianist Sebastian Altekamp, topbassist Ruud Ouwehand en top trompettist Jan Wessels in verdere kerststemming gebracht met prachtige Jazz Standards en een mooie selectie Christmas Classics.
 
In de pauzes werden wij verwend met een aantal Twentse tapashapjes en een stoofpotje van heerlijke Twentse landgans. Zeker het vermelden waard was het optreden van het in ‘Charles Dickens' kostuums gehuld koor Canteclaer die ons met diverse Christmas Carols in de huiskapel vocaal verraste. De lekke band van de oldtimerbus was inmiddels verwisseld en wij konden weer terugkeren naar De Bloemenbeek om ons op te maken voor het Diner Amical.
 
De ontvangst was in de in kerstsfeer gehulde ‘Orangerie’ met een glas heerlijke crémant d’Alsace met  amuses bouches, o.a. marshmellow van augurk met mayonaise van piccalilly en haringkaviaar, crème van langoustine met gemarineerde venkel en een heerlijke bouillon van bospaddenstoelen met schuim van knoflook.
 
In zaal ‘De Beverborg’ stonden vier prachtige tafels met kerstversieringen voor ons klaar en konden wij genieten van de eerste ' Cuvée Bloemenbeek' van Wijnlandgoed De Hakenberg toegelicht door Hester Roelofs de wijngaardenierster. Hierna kregen wij een prachtig viergangen diner met o.a. kreeft, tonijn en foie gras als voorgerecht. Heerlijke geroosterde tarbot, met pastinaak, krokante mosterd en vinaigrette van paling en kappertjes. Gebraden hert met gekaramelliseerde witlof, knolselderij  en jus van rode port en als nagerecht vlier & kefir, een crème van kefirhangop met structuren van vlierbessen van eigen landgoed.
 
De verschillende gangen werden toegelicht door de Maître Restaurant Debbie Küpers, zo ook de wijnen die door haar persoonlijk waren uitgezocht. De zeer geslaagde avond werd afgesloten met koffie en friandises waarbij in het bijzijn van de witte en zwarte brigade van De Bloemenbeek de evaluatie werd gedaan en ik met veel genoegen de oorkonde aan Chef de Cuisine Michel van Riswijk mocht overhandigen en hem tevens mocht feliciteren met alweer voor het vierde jaar op rij door Michelin eervol gehonoreerd met één ster en in de Lekker 2016 genoemd als ‘runner up’ voor een top 100 notering.
 
Jan Wever
Bailli Regional Midden en West Nederland.