Kerstlunch bij Hotel Sofitel Legend the Grand in Amsterdam

dec

18

Kerstlunch bij Hotel Sofitel Legend the Grand in Amsterdam

Chers Consœurs et Confrères,

Zaterdag 18 december genoten 45 Chaîneleden en hun gasten van een mooie 5-gangen kerstlunch in Sofitel Legend The Grand in Amsterdam. In eerste instantie stond een diner op het programma, maar door de maatregelen om corona in te dammen moesten restaurants na 17.00 uur dicht en werd het een lunch met hetzelfde menu.

Wij hadden geluk, want dezelfde zaterdagmiddag werd besloten tot een volledige lockdown. Onze lunch bleek daardoor voorlopig het laatste evenement voor The Grand te zijn geweest.

The Grand had de oude Raadzaal voor ons gereed gemaakt met drie lange, fraai in kerstsfeer aangeklede tafels, waaraan de deelnemers met 1,5 meter ruimte tussen de koppels zaten. Bij binnenkomst wees de kerstman de gasten hun plaats, maar gelukkig was genoeg gelegenheid voor onderling contact tijdens het champagneaperitief en de amuse.

Na zijn welkomswoord dankte Bailli Délégué Siebe Stellingwerff Beintema de afgetreden Baill Midden- en West-Nederland Jan Wever voor zijn inspanningen bij het organiseren van lunches en diners en medewerking aan het organiseren van de Jeunes Chefs wedstrijden. Omdat de lockdown de mogelijkheid om ’s avonds uit te gaan zijn verkeken kreeg Jan Wever een puzzel, met als thema wijn, om samen met zijn Kim de maken. 

Tussen het derde en vierde gerecht verzorgde het AJSO Trombone Trio, bestaande uit Daan Welle, Berend van Gurp en Fabian Vos, een muzikaal intermezzo. Dit viel zeer in de smaak , waarbij de finale, een medley uit West Side Story, liet horen hoe melodieus trombones kunnen klinken.

Leo Langeveld, Bailli Midden- en West-Nederland dankte de witte en zwarte brigades voor de heerlijke gerechten en de zeer prettige en kundige wijze van bediening.
 
M E N U
 

Mamachi, pompoen, macadamia, uienbouillon

Nederland, Chaam, Solaris, Dassemus 2019

***

Langoustine, eendenlever, knolselderij, Granny Smith, dashi


Oostenrijk, Burgenland, Grauburgunder, Umathum 2020

***

Heilbot, bloemkool, eekhoorntjesbrood, hazelnoot, Jus Bécasse


Frankrijk, Pays d’Oc, Chardonnay, La Cote Reserve 2019

***

Kalfsfilet, peterseliewortel, champignon, lange peper, chartreuse


Frankrijk, Côtes du Rhône, Chateau de Montfrin, Syrah, Crenache, Mourvèdre

***

Kers, pure chocolade, pistache, sinaasappel


Italië, Marche, Viscoile Cherries Sangiovese NV, Vinser de pergola Casanove, Corrado Tonelli

***

Koffie/thee en friandises  

 
Adres: Oudezijds Voorburgwal 197 Amsterdam.
Aanvang: 12:30
Dîner Amical bij Restaurant Latour* Huis ter Duin in Noordwijk

nov

06

Dîner Amical bij Restaurant Latour* Huis ter Duin in Noordwijk

Zaterdag 6 november genoten 38 leden, partners en gasten een memorabel diner in Restaurant Latour* in Grand Hotel Huis ter Duin te Noordwijk. Sterrenchef Marcel van Lier had een prachtig vijf-gangen diner samengesteld, waarbij  Sommelier Stan Kerckhoffs mooie wijnen bij had gekozen.

Huis ter Duin was zeer druk bezocht deze avond, met gelijktijdig een galadiner voor 350 leden van Global People, een netwerk van multicultureel denkende en werkende ondernemers. Het ruime parkeerterrein en de parkeergarage van Huis ter Duin stonden vrijwel vol.

In de van Herwaarde Lounge, bij de gezellig brandende open haard, werden we ontvangen met champagne en amuses. Hier werd ook het diner, bereid in de keuken van Latour*, geserveerd. Aan vijf ronde tafels vonden geanimeerde gesprekken plaats.

Sinds 2005 is Restaurant Latour onafgebroken de trotse bezitter van een Michelinster. Onder leiding van Chef Marcel van Lier en Maître – Sommelier SVH Meestergastheer Stan Kerckhoffs zijn verrassende smaakcombinaties op geheel eigen wijze geboden.


Na afloop evalueerde Harm Bodewes kort het diner. Hij was onder de indruk van de smaak-wijn combinaties en de kwaliteit van het diner. Dat Latour* een Michelin-ster heeft is meer dan verdiend!

Siebe Stellingwerff Beintema dankte Marcel van Lier en de brigades en overhandigde onder dankbaar applaus van de aanwezigen de meer dan verdiende herinnerings-oorkonde.

Ter herinnering het diner met de wijnen.

 
MENU
 
hamachi   |   gember  |  koriander  |  wasabi
Grüner Veltliner TOM T. Dockner Traisental Oostenrijk

****

heilbot  |  truffel  |  dashi  |  prei

Chardonnay 234 Enate Somontano Spanje

**** 

hertenkalf  |  duindoornbes  |  purple curry

Selection Huis ter Duin Rouge JC Mas Languedoc Frankrijk

**** 

peer  |  miso  |  dille
Petit Manseng Gaston Phoebus Cabidos Frankrijk
**** 

chocolade  |  amarene kers  |  rum
Zweigelt Ausleze Kracher Burgerland Oostenrijk
****

koffie/thee met friandises
Adres: Koningin Astrid Boulevard 5 Noordwijk.
Aanvang: 18:30
Déjeuner Amical bij De Groene Lantaarn** in Staphorst

okt

02

Déjeuner Amical bij De Groene Lantaarn** in Staphorst

Op zaterdag 2 oktober genoten 33 leden en hun gasten van een heel mooie lunch bij Restaurant De Groene Lantaarn in Staphorst. 

De Groene Lantaarn, het restaurant van Cindy Borger en Jarno Eggen, is door Michelin met 2 sterren gewaardeerd. Het zeer hoog niveau waarop we ons verheugden werd volledig waargemaakt.

Cindy Borger ontving ons met haar medewerkers hartelijk. Het mooie weer maakte het mogelijk op het terras de champagne en een vijftal amuses te genieten.

Dat Cindy dit jaar de Michelin Service Award, een onderscheiding die eenmaal per jaar wordt uitgereikt aan de meest gastvrije restauranthouder, terecht heeft verdiend werd in de loop van de middag duidelijk. Niet eerder maakte ik mee dat gasten, die speciale dieetwensen hadden, aparte menukaarten kregen. Die gasten kregen geheel aparte gerechten, niet enkel een kleine aanpassing aan dat van anderen. Heel bijzonder. Ook prettig waren de aparte kaartjes met daarop de geserveerde amuses. In het menu hieronder zijn die amuses vermeld.

Albert de Vink dankte Cindy en haar brigades voor de mooie lunch, waarna Bailli Délégué Siebe Stellingwerff Beintema onder dankbaar applaus van de aanwezigen de welverdiende oorkonde uitreikte. 

Bij vertrek kregen de gasten een zakje meel, gemalen op de molen van De Groene Lantaarn, waarmee ‘Jarno’s flensjes’ kunnen worden gemaakt.
 
M E N U

Champagne met amuses:
Kaasmandje en schapenkaas
Zalm en wakame
Hollandse garnaal en tzatziki
Rundertartaar, aardappel en jalopeno
Vitello tonnato


Hoefijzer likkepot

***

Amuse
Drop
Ganzenlever met drop en ingelegde kersen
Weingut Huff, Huxelrebe Auslese 2019, Rheinhessen

***

Tarbot
Met tomaat en citrus
Montunale, Turbiana, Lugana 2020

***

Ree
Diverse bereidingen van regionale ree
Brunel de la Gardine, Cairanne, Rhone 2019

***

Creme van verse room
Met chocolade, caramel en vanille
Karl Heinz Johner, Gewurztraminer Spätlese 2018


Daarbij huisgebakken brood van meel uit eigen molen met
Gezoeten boerenboter, zeewierboter en
 Champignonboter

***
Koffie en/of thee met huisgemaakte bonbons

***
Adres: Gemeenteweg 364 Staphorst.
Aanvang: 12:30
Déjeuner Amical bij De Gaffel in Valthe

aug

29

Déjeuner Amical bij De Gaffel in Valthe

 
KREEFTENLUNCH!

Chers Consœurs et Confrères,

Graag nodigen wij u uit voor een bijzondere lunch op zondag 29 augustus 2021 welke door Confrère Roderik Seubers voor ons wordt bereid. Onze oud Bailli Régional Maarten Westerhof heeft al vorig jaar in onze planning voorgesteld een lunch op te nemen, waar we van de specialiteit van zijn dorpsgenoot Roderik Seubers kunnen genieten. De verschillende bereidingswijzen van kreeft is een specialiteit van Roderik.  

Aandacht dieetwensen
Deze lunch vereist echter veel aandacht in de bereiding en dit betekent dat voor een aantal dieetwensen helaas geen ruimte is. Zo zijn lactosevrij en vegetarische eetwensen niet handig op deze dag en eigenlijk onhaalbaar. Als gasten bijvoorbeeld geen vlees eten is dat prima. Maar geen schaaldieren is natuurlijk niet het idee. Een aantal van u zal dus teleurgesteld worden. Dan wordt het extra uitkijken naar het volgende Chaîne evenement!

Programma
12.30 uur  
 
Ontvangst met een feestelijk glas mousserende wijn en
twee amuses Focaccia en Aioli
13.00 uur Aanvang Déjeuner Amical
16.30 uur Einde evenement
   
  
MENU

Surf en Turf
Steak tartaar met salade kreeft en jalapeños

***

Ravioli met kreeftensaus

***

Kreeft Thermidor

***

Drentsche Bos Bramen


Koffie/thee met friandises


Met begeleidende wijn: Les Quatre Fils Aymon Blanc. Gemaakt van Chardonnaydruiven die afkomstig zijn van verschillende percelen in de Bourgogne. Gemaakt op roestvrijstalentanks. Fris stijl, vriendelijk, sappig en soepel. 
 
  
Adres Restaurant De Gaffel
  Odoornerweg 1
  7872 PA Valthe
Telefoon      0591-513536
E-mail info@restaurantdegaffel.nl
Website www.restaurantdegaffel.nl
Parkeren Gratis bij het restaurant
Kleding Smart casual, leden met Chaînelint
Prijs € 100,- per persoon
   

Aanmelden   
Via onderstaande aanmeldknop, op de website of per e-mail aan info@chaine.nl, zo spoedig mogelijk maar in ieder geval vóór 22 augustus 2021.


Met vriendelijke groet,

Siebe Stellingwerff Beintema
Bailli Délégué

Adres: Odoornerweg 1 Valthe.
Aanvang: 12:30
ALV en Déjeuner Amical bij Landgoed het Roode Koper* in Leuvenum, Ermelo

jul

18

ALV en Déjeuner Amical bij Landgoed het Roode Koper* in Leuvenum, Ermelo

Nu de beperkingen door de coronapandemie worden versoepeld kunnen we u, na ons diner op Château Neercanne waarbij we elkaar weer in levende lijve ontmoetten, uitnodigen voor een Déjeuner Amical. We combineren deze met het houden van onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Deze zal direct voor de lunch worden gehouden en zal niet al te veel tijd (mijn wens is niet langer dan 30 minuten) in beslag nemen: de vergaderstukken krijgt u tijdig toegestuurd.

We hopen u te zien en spreken op 18 juli! 


Chers Consœurs et Confrères,

Algemene Ledenvergadering
Onze Statuten vereisen dat jaarlijks een Algemene Ledenvergadering plaatsvindt. Deze had in de eerste helft van het kalenderjaar moeten plaatsvinden, maar door de coronabeperkingen durfden we het niet aan deze al in juni te houden. En een virtuele ALV leek niet aantrekkelijk.

Déjeuner Amical
We zijn blij dat Landgoed Het Roode Koper ons kan ontvangen op zondag 18 juli en een mooie viergangenlunch kan verzorgen. Sterrenchef Dennis van den Beld kookt dagvers een dagelijks wisselend menu met de best beschikbare producten op dat moment. Zo eet u de smaken van het seizoen. Hierdoor is het niet mogelijk nu reeds het menu met de bijpassende wijzen te presenteren. We laten ons verrassen door de keuzen die Dennis maakt en hebben het volste vertrouwen dat het een gedenkwaardige lunch zal worden.

Programma
12.00 uur     
   
Ontvangst op het terras of in één van de sfeervolle lounges met koffie, thee of ander drankje.
Aansluitend een glas Champagne en verschillende aperitief hapjes.
12.30 uur Aanvang ALV en aansluitend Déjeuner Amical
16.00 uur  Einde evenement
   
 
MENU 
  
Viergangenlunch met bijpassende wijnen en tafelwater.

Koffie/thee met friandises
 
Adres Landgoed Het Roode Koper
  Jhr. Dr. J.C. Sandbergweg 82
  3852 PV Leuvenum, Ermelo
Telefoon 0577-407393
E-mail info@roodekoper.nl
Website www.roodekoper.nl
Parkeren Gratis bij het restaurant
Overnachten     Op basis beschikbaarheid zelf te boeken bij Het Roode Koper
Kleding Smart Casual, leden met Chaînelint
Prijs € 115,- per persoon
   

Aanmelden   
Via onderstaande aanmeldknop, op de website of per e-mail aan info@chaine.nl, zo spoedig mogelijk maar in ieder geval vóór 14 juli 2021.

Met vriendelijke groet,

Siebe Stellingwerff Beintema
Bailli Délégué

Adres: Jonkheer Doctor C.J. Sandbergweg 82 Leuvenum, Ermelo.
Aanvang: 12:00
Jeunes Sommeliers Competitie 2021 bij O&O in Sint Willebrord

jun

14

Jeunes Sommeliers Competitie 2021 bij O&O in Sint Willebrord

SASJA MOONEN VAN RESTAURANT BRIDGES WINNAAR VAN DE EERSTE JEUNES SOMMELIERS WEDSTRIJD NEDERLANDSE BAILLIAGE VAN DE CHAINE DES ROTISSEURS

Sommelier van Restaurant Bridges van Sofitel Legend The Grand plaatst zich voor de internationale Competitie van Jeunes Sommeliers in Lyon. 
 
 
 
De eerste editie van de Jeunes Sommeliers wedstrijd van de Nederlandse Bailliage van de Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Sasja Moonen. De 21-jarige sommelier van restaurant Bridges van Sofitel Legend The Grand uit Amsterdam plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd die gehouden wordt op 9 – 12 november in Lyon.
 
Onder zomerse omstandigheden in de binnentuin van het Restaurant O&O in St. Willebrord toonden de jonge en veelbelovende sommeliers hun kennis en vaardigheden aan de juryleden. Hierbij gadegeslagen door hun professionele begeleiders van de deelnemende restaurants en enkele leden van de Chaîne des Rôtisseurs.
De kennis van de sommeliers werd eerst getoetst aan de hand van een uitgebreide vragenlijst waarna het herkennen en beschrijven van enkele wijnen door een 'blind' tasting op het programma stond. Uiteraard kwamen ook de servicevaardigheden en presentatietechnieken aan bod. 

 
De spanning voor de finale liep op omdat de kandidaten elkaar niet veel ontliepen. In de finale werden de kandidaten verder op de proef gesteld met een tasting van witte wijnen en herkennen van enkele alcoholische aperitieven. Aan een tafel met gasten en juryleden konden de jonge sommeliers hun gastheerschap laten zien.

De uitslag van deze 1e Jeunes Sommeliers wedstrijd 2021:
  1. Sasja Moonen sommelier bij restaurant Bridges van Sofitel Legend The Grand in Amsterdam
  2. Dennis Vincken sommelier bij Chateau Neercanne in Maastricht
 
Na de prijsuitreiking was er tijd om na te praten, te genieten van enkele door O&O geserveerde hapjes en een enkele speciale Turkse wijnen.
 

 

De jury was onder de indruk van de prestatie van deze jonge veelbelovende sommeliers. De kandidaten lieten zien over veel kennis te beschikken en gemotiveerd met hun vak bezig te zijn. De komende maanden worden ze verder begeleid en gaat de winnaar de Nederlandse Bailliage vertegenwoordigen op het evenement begin november in Lyon.

Sponsoren
De wedstrijd was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van de sponsoren:
La Bordelaise Wijnen
Wijnhuis Chamlija
Restaurant O&O 

Adres: Dorpsstraat 138 Sint Willebrord.
Aanvang: 00:00
Dîner Amical bij Chateau Neercanne in Maastricht

jun

12

Dîner Amical bij Chateau Neercanne in Maastricht

Chers Consœurs et Confrères,
 

Eindelijk na een lange coronaperiode, waarin de horeca geen klanten mocht ontvangen, mocht op zaterdag 12 juni j.l. het eerste diner met de leden van de Chaîne des Rôtisseurs in het gerenommeerde restaurant Château Neercanne plaatsvinden. Tot op het laatste moment was het nog onzeker, wat wel en niet zou mogen. Hierdoor hadden zich nog maar weinig leden aangemeld. De anderen hebben toch wel wat gemist.

Château Neercanne vonden wij een ideale locatie om de draad weer op te pakken. Het heeft weidse uitzichten over de baroktuinen van het kasteel en het Limburgse heuvellandschap en indrukwekkende bijbehorende wijnkelders in de mergelgrotten. Een van de tuinen speciaal gereserveerd voor de Chaîne was de ontmoetingsplek waar een aperitief werd aangeboden en een tweetal amuses gepresenteerd.

Zodra iedereen aanwezig was werden we naar de dinerzaal in het kasteel geleid. Hier stond één lange tafel opgesteld, waar we op de gepaste afstand van 1.50 m allemaal plaats konden vinden. Het menu was wat we van Neercanne mochten verwachten.
 

Menu Saison

Zalm - dille – mosterd

***

Kabeljauw - beurre noissette

***

Asperge Limbourgouis - grottenham - ei

***

Rouleaux van Limburgse Hoender - ganzenlever – champignon

***

Tarte Valrhona - chocolade – vanille
 

Limburgse wijnen, mineraalwaters en afgesloten met koffie, thee en friandises


Bij het opdienen van het hoofdgerecht bleek door een miscommunicatie binnen de organisatie van Neercanne (veroorzaakt door ziekte) de derde gang niet beschikbaar te zijn. Dit euvel werd echter zeer charmant opgelost. Er werd na de hoofdgang als extra een kaasplankje met drie zeer bijzondere lokale kaasjes geserveerd. Een schot in de roos door iedereen zeer gewaardeerd.

De stemming was goed, de tijd werd vergeten en dat had gevolgen. De door de overheid nog ingestelde tijdklok voor de horeca zorgde ervoor dat er onvoldoende tijd was voor de koffie, welke door sommigen van ons maar node gemist kon worden.

Al met al een bijzonder en ook zeer geslaagd eerste Chaînediner na meer dan een jaar geen horeca.

Adres: Cannerweg 800 Maastricht.
Aanvang: 18:30
Jeunes Chefs Rôtisseurs Competitie en Dîner Amical bij Culinair Centrum Beverwijk

mei

17

Jeunes Chefs Rôtisseurs Competitie en Dîner Amical bij Culinair Centrum Beverwijk

PERSBERICHT

Chef van De Mandemaaker plaatst zich voor internationale wedstrijd in Parijs


Sander de Vette wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs 


AMERSFOORT - De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2021 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Sander de Vette. De 26-jarige chef van restaurant De Mandemaaker uit Spakenburg plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs, later dit jaar.

In Culinaire Academie Nederland in Beverwijk streden vijf jonge chefs maandag 17 februari om de titel Jeunes Chefs Rôtisseurs. Deze wedstrijd is een jaarlijkse kookcompetitie voor veelbelovende souschefs. Zij tonen hun culinaire vaardigheden in een concurrerende omgeving met hun leeftijdgenoten.

Uitslag 2021
1. Sander de Vette van Restaurant De Mandemaaker te Spakenburg

2. Charley van Norel van Landhuishotel De Bloemenbeek te De Lutte 
2. Rutger van der Hoeven van Restaurant Bridges van Sofitel Legend The Grand te Amsterdam 


De jury laat weten onder de indruk te zijn van de hoge kwaliteit en de geleverde prestaties. De Vette maakte als voorgerecht Hamachi chevice met limoen en bereidingen van witte asperge. Zijn hoofdgerecht was gebakken zeebaars met crème van knolselderij, gepofte wortel en Hollandaise van waterkers. Als nagerecht serveerde De Vette bereidingen van aardbei, amandel en witte chocolade met rabarber. Zowel de keuken- als de tastingjury was lovend over de gebruikte technieken, de organisatie, de creativiteit en de smaken en texturen.

Internationale wedstrijd
Door het winnen van de landelijke titel mag De Vette ons land vertegenwoordigen tijdens de internationale wedstrijd in september. Die wordt gehouden in Parijs.

Over de Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition
Iedere deelnemer kreeg een identieke black box vol ingrediënten, waarmee een driegangenmenu voor vier personen (voor-, hoofd- en nagerecht) moest worden gemaakt. De wedstrijd en prijsuitreiking vonden plaats bij Culinaire Academie Nederland in Beverwijk. De wedstrijd was overdag en de prijsuitreiking tijdens het avonddiner.

Het deelnemersveld bestond uit:
  • Rutger van der Hoeven van Restaurant Bridges (Amsterdam)
  • Charley van Norel van Landhuishotel De Bloemenbeek (De Lutte)
  • Kevin van de Poppe van Landgoed Hotel Het Roode Koper (Leuvenum)
  • Sander de Vette van Restaurant De Mandemaaker (Spakenburg)
  • Sander Verberne van Restaurant La Provence (Driebergen)

De jaarlijkse wedstrijd was vorig jaar een prooi voor Mart Oude Luttikhuis van Landhuishotel De Bloemenbeek. In 2019 ging de titel naar Jelle Horst van Restaurant la Provence in Driebergen. In 2018 naar Rick Stehr van Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden en in 2017 won Michel Oude Booijink namens Landhuishotel De Bloemenbeek in De Lutte.

Sponsoren
De wedstrijd was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van sponsoren Culinaire Academie Nederland, Sligro, Wuesthof, Koppert Cress, Rungis, Carl Siegert, Hurricane en Chaud Devant.

Over Chaîne des Rôtisseurs
De wedstrijd is een initiatief van la Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs, een vereniging van liefhebbers van gastronomie, goed eten en mooie wijnen. Chaîne des Rôtisseurs is een prestigieuze internationale organisatie, waarbij leden maandelijks lunches en diners genieten in de betere restaurants.


In ons land schuiven de leden acht tot tien keer per jaar aan voor een lunch of diner bij een sterwaardig restaurant. Daarnaast zijn er andere activiteiten zoals meerdaagse culinaire evenementen en kookwedstrijden.
 
Adres: Wijkermeerweg 70 Beverwijk.
Aanvang: 12:00
Wijn & Chocolade Proeverij - Virtueel Evenement

mei

15

Wijn & Chocolade Proeverij - Virtueel Evenement

Op 15 mei genoten de leden en gasten van Chaîne des Rôtisseurs Bailliage National des Pays-Bas van een fantastische 'Wijn & Chocolade' proeverij. Ik moet zeggen dat alle opmerkelijke wijnen & chocolades waren uitgekozen door Yvo Erades die, denk ik, zeer verdiend 'de eerste en beste wijn en chocolade sommelier van Nederland' is (met dank aan Emile van der Linden's voorstel). Ik zal heel kort met u delen wat we geproefd hebben:
 
1- Domaine Loew Alsace 2018 (Pinot Gris, Gewurztraimer, Riesling en Muscat), Duitsland en Esmeraldas (zijdezachte melkchocolade- 42% cacao, tonen van karamel en hazelnoot uit Ecuador)
2- Rémi Niero Condrieu Les Ravines 2019 (Viognier), Frankrijk, en Udzungwa (speelse pure chocolade- 70% cacao, tonen van sinaasappel en toffee uit Tanzania). 
3- Sepp Moser Burgenland Organic 2019 (Zweigelt), Oostenrijk en Virunga (aardse pure chocolade- 70%, tonen van Morello kersen, diepe chocolade en zwarte thee uit Tanzania) 
4- Twee verschillende wijnen die we proefden met Piura.
a- Metamorphosis 2019 (Markus Huber, Gruner Veltliner, maar ongefilterd, biologisch en natuurlijke gist), Oostenrijk- Ik vond het heel interessant dat de wijnfles is gemaakt van keramiek. 
b- Le Clos du Caillou Côtes du Rhône Les Quartz 2018 (Côtes du Rhône met de allure van Châteauneuf-du-Pape en Grenanche 85% en Syrah 15%), Frankrijk. 
 
Piura (heldere donkere chocolade- 75% cacao, tonen van framboos, gedroogde pruimen, en pecan uit Piura Valley, Peru).
 
De chocolade werd geleverd door originalbeans.com.
 
Last but not least, het was de eerste keer voor mij om deel te nemen aan een wijn & chocolade proeverij, het was geweldig. Ik zou aanraden om deze zeer interessante ervaring te proberen. Bedankt Yvo voor zo'n geweldige proeverij. 

Met vriendelijke groet,

Özge Aşcıoğlu
Chevalier


---
 
Chaîne des Rôtisseurs Bailliage National des Pays-Bas had a fantastic tasting event of 'Wine & Chocolate' on the 15th of May. I must say that all remarkable wines & chocolates were chosen by Yvo Erades who, I think, is highly deserved as 'the first and best wine and chocolate sommelier in the Netherlands' (thanks to Emile van der Linden’s proposal). Let me share with you very briefly what we tasted:
 
1-     Domaine Loew Alsace 2018 (Pinot Gris, Gewurztraimer, Riesling and Muscat), Germany and Esmeraldas (silky milk chocolate- 42% cacao, notes of caramel and hazelnut from Ecuador)
2-     Rémi Niero Condrieu Les Ravines 2019 (Viognier), France, and Udzungwa (playful dark chocolate- 70% cacao, notes of orange and toffee from Tanzania). 
3-     Sepp Moser Burgenland Organic 2019( Zweigelt), Austria and Virunga (earthy dark chocolate- 70%, notes of Morello cherries, deep chocolate, and black tea from Tanzania) 
4-     Two different wines we tasted with Piura.
a-      Metamorphosis 2019 ( Markus Huber, Gruner Veltliner, but unfiltered, organic and natural yeast), Austria- To me it is so interesting to wine including bottle is made up from stones and ceramics. 
b-     Le Clos du Caillou Côtes du Rhône Les Quartz 2018 (Côtes du Rhône with the allure of Châteauneuf-du-Pape and Grenanche 85% and Syrah 15%), France. 
 
Piura (bright dark chocolate- 75% cacao, notes of raspberry, dried prunes, and pecan from Piura Valley, Peru).
 
All chocolates were provided by originalbeans.com.
 
Last but not least, it was the first time for me to join in the wine & chocolate tasting which was amazing. I would recommend trying this very interesting experience. Thanks Yvo for such a great tasting. 

Yours sincerely,

Özge Aşcıoğlu
Chevalier
Adres: Thuis Virtueel Evenement.
Aanvang: 19:30
Dîner Amical van De Mandemaaker in Bunschoten-Spakenburg - Virtueel evenement

mei

01

Dîner Amical van De Mandemaaker in Bunschoten-Spakenburg - Virtueel evenement

Chers Consœurs et Confrères,
 
1 mei 2021 genoten 24 leden en gasten van de Chaîne des Rotisseurs in een virtuele Zoom-meeting van het diner dat confrère Bert van Eijden van restaurant De Mandemaaker heeft verzorgd. Een aantal leden haalde de doos met ingrediënten zelf op, bij de overige werd deze thuis afgeleverd.


  De doos:


In de deksel links de bereiding van het hoofdgerecht, rechts het menu.

MENU

AMUSES
MADELEINE VAN CHORIZO MET KRUIDENMAYONAISE 
TONIJNFILET MET LIMOENBLAD EN RADIJS 
EENDENBORST MET KERRIE EN GEPOFTE WILDE RIJST 

VOORGERECHT
ZEEBAARS CEVICHE MET LIMOEN EN COURGETTE 

TUSSENGRECHT
RUNDER PICHANHA MET BEREIDINGEN VAN KNOLSELDERIJ EN LOOK 

HOOFDGRECHT
SCHOLFILET MET GEPOFTE BOSPEEN, ASPERGES EN SAUS VAN KOKKELS 

NAGERECHT
BEREIDINGEN VAN SINAASAPPEL, GEMBER EN CITROENGRAS

WIJNARRANGEMENT
WIT: Lunaria Civitas Pecorino | Abruzzen | Italië 
ROOD: Capezzana | Barco Reale di Carmignano | Italië.


In de traditie van de Chaîne waren de deelnemers netjes gekleed, met hun Chaîne-lint, en natuurlijk op tijd! Joost Boers coördineerde deze avond, waarbij twee keer een break-out room was gemaakt, zodat een deel van de avond in kleiner (beeld)gezelschap werd doorgebracht.

De deelnemers waren unaniem in hun oordeel dat zowel kwaliteit als presentatie van de gerechten op zeer hoog niveau was en dat chef-kok Bert van Eijden veel complimenten toekwamen.

Vive la Chaîne!


 
Adres: Virtueel evenement At home.
Aanvang: 18:30
Dîner Amical van Restaurant Zout & Citroen in Oosterhout, Virtueel Evenement

mrt

27

Dîner Amical van Restaurant Zout & Citroen in Oosterhout, Virtueel Evenement

Chers Consœurs et Confrères,
 
Wij willen graag onze restaurateurs blijven ondersteunen en in contact blijven met onze leden. In vervolg op het succesvolle virtuele diner (49 deelnemers!) geleverd door Brasserie Le Nord, nodigen we u graag uit deel te nemen aan ons volgende virtuele evenement dat via Zoom zal plaatsvinden op zaterdag 27 maart om 18.30 uur.

Voor deze gelegenheid werken wij samen met Restaurant Zout en Citroen uit Oosterhout. Chef Bram Helleman stelt de deelnemers voor te kiezen uit een uitgebreid keuze menu. Het is de bedoeling om het eten op minimaal drie afhaallocaties door heel Nederland te laten bezorgen. Eén en ander zal afhangen van de vraag uit elk deel van het land. 

Omdat het deze keer een keuzemenu betreft zullen wij na uw aanmelding contact met u opnemen om te registreren naar welke gerechten en wijnen uw voorkeur uitgaat. Ook kunt u ons dan doorgeven welke stad uw voorkeur heeft voor een afhaalpunt. Onze Bailli Régional Wim Sluijter zal de afhaallocaties coördineren en wij zullen u vervolgens informeren over de gekozen afhaalpunten en -tijden.

 
Menu

Steak tartaar – zoetzure groente – piccalilly – spelt 
of
Heilbot – bereidingen van biet – groene kruiden 

Domäne Wachau – Grüner Veltliner ‘Terrassen’ Federspiel 2020

***

Bouillabaisse – skrei in chorizo olie gegaard – tortellini van garnaal – rouille 
of 
Colombo kerrie veloute – gerookte parelhoen - kervelolie 

Suavia – Soave Classico 2019

***

Skrei – pommes Bouchon – knolselder – paddestoelen – jus truffel 

Louis Jadot – Couvent des Jacobin Chardonnay 2019
of 
Lamsnek – jus tajine – peultjes – aardappel knoflookmousseline – krokante aardappel 

Umathum – Burgerland Zweigelt 2018

***

Bombe van peer en chocolade met sorbet van krieken 
of 
Mango – kokos – limoen 

Prijs € 49,50 p.p.

Prijs wijnen: 3 flesjes van 37,5 cl voor € 49,50 of 75 cl flessen voor € 27,50 per stuk.
 
Betaling
A) Leden die hun bestelling afhalen bij Zout en Citroen in Oosterhout, betalen tijdens het afhalen direct bij het restaurant.

B) Alle anderen ontvangen een e-mail van Zout en Citroen met de factuur en betalen via bankoverschrijving. Instructies zullen in de factuur worden opgenomen. 
 
Nadat u zich heeft ingeschreven zal onze Chancelier u per e-mail een link sturen voor eenvoudige toegang tot het virtuele diner. Iedereen zal toegang hebben tot de video call vanaf elke smartphone, tablet, laptop of desktop, zolang er internetverbinding is. Om in de traditie van de Chaîne te blijven vragen we alle deelnemers om zich netjes te kleden tijdens het evenement en op tijd te komen. 

We zullen gezamenlijk beginnen en van Chef Bram Helleman een toelichting op het menu krijgen. Daarna gaan we in Break-out Rooms (elk 8 deelnemers) in kleiner gezelschap de avond verder doormaken.

Wij hopen dat u in groten getale deel zult nemen. U kunt zich inschrijven per onderstaande aanmeldknop of per e-mail aan info@chaine.nl van zondag 7 maart tot en met maandag 22 maart aanstaande.

Vive la Chaîne!

Wim Sluijter
Bailli Régional Zuid-Nederland

 
Adres: Ridderstraat 28 Oosterhout.
Aanvang: 00:00
Dîner Amical van Brasserie Le Nord  - Virtueel evenement

feb

27

Dîner Amical van Brasserie Le Nord - Virtueel evenement

Zaterdagavond 27 februari hebben 49 leden en gasten van de Chaîne des Rôtisseurs genoten van een virtueel diner dat chef-kok Gregory Nicole van Restaurant Le Nord voor hen heeft bereid. Rond half een 's middags zijn in Bilthoven de menu's afgehaald en gebracht naar de deelnemers elders in Nederland, van Noord-Brabant tot Noord-Holland. Om half zeven werd de Zoom sessie geopend en schoof iedereen aan. Gregory Nicole gaf een korte uitleg over het menu. 

Genoten werd van een amuse van eendenlever, vervolgens botervis, lichtgerookte rundertartaar, als hoofdgerecht een gekonfijte eendenbout en afgerond met een kaasplateau en een chocoladetaartje. Drie wijnen vergezelden de gangen: een Pouilly Fumé Les Chaumiennes, een Pinot Noir van Louis Latour en een Côte du Rhone Esprit Barville. Prima keuzen, die goed aansloten bij de gerechten. 

Zeer veel complimenten werden tijdens het diner gehoord. Zeer veel waardering was voor de prima verzorging; speciaal de perfecte manier waarop Gregory met de vaak lastige dieetwensen is omgegaan moet hierbij genoemd worden. De wijze van presenteren van de gerechten was ook zeer hoogstaand, mooi opgemaakt en verzorgde presentatie. De porties waren ruim, te ruim voor een aantal deelnemers, die daarom zondag nog van het dessert en de kazen genoten. 

Zaterdagavond 27 februari 2021 zijn dus veel mensen zeer gelukkig geworden van hun beslissing om aan dit virtueel diner deel te nemen.

De Chaîne des Rôtisseurs kijkt terug op een mooi evenement. Goed voor haar leden en goed voor Restaurant Le Nord! We kijken uit naar ons volgende evenement! 

Vive la Chaîne!
Adres: Virtueel evenement At Home.
Aanvang: 18:30
Port & Cheese tasting - virtueel evenement

feb

06

Port & Cheese tasting - virtueel evenement

Special Port & Cheese tasting 
Date 6 februari 2021
Online event Chaîne des Rôtisseurs


Chers Consœurs et Confrères,

 
Een smaakvolle proeverij om elkaar weer eens te zien en leerzaam te genieten van mooie smaken.

De presentatie wordt begeleid door ons eigen Chaîne lid Yvo Erades die naast wijndocent ook wijnhandelaar is. Geïnspireerd op het prachtige OMGD International Grand Chapitre van 2019 in Porto en de Douro vallei heeft hij voor ons verschillende Ports met matchende kazen in petto.

Door mee te doen aan de deze proeverij draagt u tevens bij aan de voorbereiding van de Nederlandse Jeunes Sommeliers Competitie. Deze zal de Chaîne dit jaar op 14 juni organiseren.

Zaterdag 6 februari om 19:30 – 21:00
We proeven verschillende soorten Port. Wat zijn de verschillen, hoe herken je een goede Port? Wat smaakt het beste bij welke Port? 

Aanmelden
 
U meldt zich eenvoudig aan door op deze link te klikken https://www.noordmanwinkel.nl/product/special-port-cheese-tasting
Daarmee komt u op de bestelsite van Noordman Wijnen waar u naar keuze het aantal proefpakketten kunt bestellen. 
Het proefpakket bevat voldoende Port en kaas voor 2 personen.
U kunt uw gasten een eigen pakket laten bestellen door deze mail door te sturen of als u ze wilt verrassen bestelt u ook voor uw gasten een pakket.

Het proefpakket wordt gestuurd naar het opgegeven adres bij de bestelling.

Bestellen kan tot uiterlijk dinsdag 2 februari.
Iedereen die heeft besteld ontvangt voorafgaand aan de proeverij een email met daarin de gegevens voor Zoom-meeting.


Laat deze gebeurtenis niet aan u voorbijgaan en tot 6 februari.

Vive la Chaîne
Adres: virtueel evenement via Zoom .
Aanvang: 19:30