Grand Chapitre Noord-Nederland 2018

jun

10

Grand Chapitre Noord-Nederland 2018

Geachte leden van de Chaîne des Rôtisseurs,
 
Als Bailli Régional van Noord- en Oost-Nederland is het mij een genoegen u uit te nodigen voor het eerste Grand Chapitre in de drie noordelijke provinciën.

In Drenthe treft u hunebedden aan die gebouwd werden in de tijd dat de Egyptenaren hun piramides bouwden (vijfduizend jaar geleden). Verder bracht de Hanzehandel welvaart in Groningen en Friesland in een tijd dat Amsterdam een gehucht was.

We hebben een programma samengesteld waarbij we bij de drie beste restaurants van Friesland, Groningen en Drenthe lunchen of dineren. Verder bezoeken we interessante plaatsen die zowel qua cultuur als natuur het bezichtigen waard zijn.

Ik hoop dat ik velen van u mag verwelkomen in een qua schoonheid vaak onderschat gedeelte van ons land.
 
Het Grand Chapitre vindt plaats op 8, 9 & 10 juni 2018. Bekijk hier de brochure en het inschrijfformulier.

Brochure
Inschrijfformulier

U kunt zich hier op de gebruikelijke manier aanmelden op de website. Buitenlandse gasten en niet-leden kunnen het registratieformulier openen, afdrukken, invullen en opsturen naar info@chaine.nl.
 
Vive la Chaîne!

Maarten Westerhof
Bailli Régional Noord- en Oost-Nederland

Adres: Van Harinxmaweg 10 Beetsterzwaag.
Aanvang: 23:59
Déjeuner Amical bij Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden

mei

27

Déjeuner Amical bij Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden

Op zondag 27 mei verzorgde Landgoed Hotel en Restaurant Carelshaven een lunch voor de Chaîne. Er waren 27 deelnemers en vanwege het zeldzaam prachtige weer werd de lunch op het terras geserveerd. Het was de tweede keer dat de Chaîne bij Maître Hôtelier Alco van Berkel en zijn vrouw Evelyn  de maaltijd genoten.

De Chef was op vakantie en daardoor werd de witte brigade aangevoerd door souschef Rick Stehr. Eerder deze maand won Rick verdienstelijk de Jeunes Chefs Rôtisseurs competitie.

De ontvangst in Delden was met champagne en een parade van amuses gevolgd door vier prachtige gerechten.
 
Makreel
kalfstong/augurk/aardappel
Rioja Muga Blanco 'Barrel Fermented' Rioja, 2016 

Zeebaars
spinazie/relish/zilte groente
Leyda Chardonnay, Falaris Hill, Leyda Valley, San Antonio, 2016

Lam
vadouvan/asperge/groene kruiden
Spatburgunder Kabinett Trocken, Gerhard Karle, Ihringer Fohrenberg,
Kaiserstuhl, 2015

Rabarber
karnemelk/szeshuan/kwark
Tokaji Beres Magita Cuvee Édes Cuvee', Erdobenye, 2013

Koffieservies
Na de maaltijd volgde de evaluatie van hetgeen we genoten hadden. Dit keer was het niet de Bailli Régional  die het woord voerde maar zijn echtgenote Tonnie Westerhof. Argentier Albert de Vink becommentarieerde de wijnen.

We waren allen vol lof over spijs en wijn en Rick Stehr werd veel succes toegewenst voor finale Jeunes Chefs competitie die lin september plaats zal vinden in Taiwan.

De gebruikelijke oorkonde werd aan Alco van Berkel overhandigd en we keken terug op een
prachtige middag.
Adres: Hengelosestraat 30 Delden.
Aanvang: 12:30
Jeunes Chefs Rôtisseurs Competitie en Dîner Amical  bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort

mei

07

Jeunes Chefs Rôtisseurs Competitie en Dîner Amical bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort

Rick Stehr van Landgoed Hotel en Restaurant Carelshaven in Delden is winnaar geworden van de kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competitie. De wedstrijd voor souschefs vond plaats bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort en werd georganiseerd door Chaîne des Rôtisseurs.
 


Winnaar Rick Stehr werkt bij Carelshaven onder leiding van chef-kok Daniel Nijkamp. Stehr wordt vanwege de nationale zege uitgezonden naar de internationale wedstrijd, die op 7 september wordt gehouden in Taiwan.

Tweede werd Wouter Braam, werkzaam bij Restaurant de Heeren van Harinxma van Landgoed Lauswolt te Beetsterzwaag, onder leiding van chef de cuisine Arjan Bisschop. Deze keuken is met een Michelinster bekroond.

De derde plaats ging naar Ralph Benneker, werkzaam bij Landhuishotel de Bloemenbeek in De Lutte, ook bekroond met een Michelinster en het restaurant waar ook de winnaar van de vorige editie van de Jeunes Chefs competitie, Michel Oude Booijink, werkzaam is. 

De Nederlandse afdeling van de Chaîne des Rôtisseurs, een internationale gastronomische organisatie, hield de wedstrijd op 7 mei voor jonge veelbelovende souschefs. 

De souschefs, niet ouder dan 26 jaar en werkzaam in gerenommeerde Nederlandse restaurants die zijn aangesloten bij de Chaîne des Rôtisseurs, kruisten de degens in de door de Chaîne des Rôtisseurs Bailliage des Pays-Bas georganiseerde wedstrijd. 

De wedstrijd vond op 7 mei plaats in Leerhotel het Klooster te Amersfoort en werd mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Leerhotel het Klooster, Sligro, Pabst & Pabst, Rungis, Koppert Cress, Siegert, Hurricane en Wüsthof.

De jonge gedreven deelnemers kregen een ‘black box’ met voor hen ieder onbekende ingrediënten, waarmee een driegangenmenu voor vier personen diende te worden samengesteld. Eerste onderdeel van de wedstrijd bestond uit het schrijven van het menu, waarna 3,5 uur tijd was voor het bereiden van de gerechten.

Beoordeeld werd op twee aspecten:
  • In de keuken werd beoordeeld op de techniek van het koken en het gebruik van de materialen. Ook werd op efficiënt werken, reinheid en organisatie gelet.Walter Rietbergen, executive chef van Hotel Huis ter Duin, en Joost den Ouden, chef-kok Leerhotel Het Klooster beoordeelden deze aspecten.
  • Een deskundige jury, bestaande uit culinair specialist Jolanda van der Jagt en Chaîneleden Mario Blom, Cees Dorland en Maarten Westerhof beoordeelden vervolgens op presentatie, originaliteit en smaak.

Rick Stehr zal worden uitgezonden naar de internationale competitie van de Chaîne des Rôtisseurs, die op 7 september 2018 in Taiwan zal plaatsvinden. Hij zal zich daar meten met de landelijke winnaars van de wedstrijden die de Chaîne des Rôtisseurs wereldwijd heeft gehouden. De Nederlandse winnaar van vorig jaar, Michel Oude Booijink, behaalde de indrukwekkende tweede plaats in de internationale competitie.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens een door Leerhotel Het Klooster verzorgd diner, waar 61 leden en gasten van de Chaîne des Rôtisseurs aan deelnamen. Bereiding en serveren geschiedde door leerlingen en medewerkers van het Leerhotel. Een zeer geslaagd en gezellig diner.
Adres: Daam Fockemalaan 10 Amersfoort.
Aanvang: 18:00
Algemene Ledenvergadering en Déjeuner Amical bij Restaurant De Soester Duinen in Soest

apr

07

Algemene Ledenvergadering en Déjeuner Amical bij Restaurant De Soester Duinen in Soest

Op een mooie lentedag kwamen 30 leden naar het Déjeuner Amical, voorafgegaan door de Algemene Ledenvergadering waarbij 27 leden aanwezig waren. Van de Bailliage der Nederlandse Antillen waren aanwezig de heer en mevrouw Marcel en Anna van der Plank
 
Na de ALV werden wij op het zonnige terras verrast met een mooi glas Veuve du Vernay, dat prachtig samenging met de amuse van mousse van sint Jacobs schelpen met een gelei van langoustine en haringkaviaar.
 
Na de nodige vitamine D van de zon werd er alvast een foto genomen voor de World Chaîne Day op 21 april 2018. (Je kan nooit te vroeg zijn)!
 
De kok van Restaurant De Soester Duinen Tim Middag, had een prachtige viergangenlunch voor ons samengesteld met als voorgerecht drie bereidingen van zeebaars, tartaar, ceviche en gegrilde zeebaars filet met een crème van avocado en een heldere tomatenbouillon. Daarbij werd een mooie 2016, Riesling, Vinicola Decordi, Oltrepo Pavese, Italië geschonken.
 
Het tussengerecht was zacht gegaarde wilde heilbot op een brandade met gerookte makreel, zachte kalfsjus en eendenlever. Hierbij een heerlijke 2016, Chardonnay, McManis Vineyards, Californië, VS
 
Het hoofdgerecht bestond uit een lamsrack met krokante korst, crème van doperwten, pommes fondant en eigen jus. Hierbij een mooie 2015, Pinot Noir, Cellier du Pic, Pays d’Oc, Frankrijk
 
Altijd om naar uit te kijken, een heerlijk dessert van mango, passievrucht en witte chocolade. Met als afsluiting natuurlijk koffie of thee en huisgemaakte friandises.
 
De evaluatie werd gedaan door onze Conseiller Gastronomique Piet van de Bosch die vol lof was en de witte én zwarte brigade complimenteerde hetgeen zij weer hadden bereid. De wijn werd geëvalueerd door onze Argentier Albert de Vink.
 
Hierna werd de oorkonde van de Nederlandse Bailliage aan de chef Tim Middag en de witte en zwarte brigade overhandigd en konden wij weer terugkijken op een in alle opzichten geslaagd evenement.
 
 
Met vriendelijke groet,
 
Jan Wever
Bailli Régional Midden- en West-Nederland

Adres: Soesterbergsestraat 188 Soest.
Aanvang: 10:30
Déjeuner Amical bij de Leuf in Ubachsberg

mrt

25

Déjeuner Amical bij de Leuf in Ubachsberg

Verslag van een Chaîne lunch bij restaurant De Leuf, Ubachsberg op 25 maart 2018
 
Op de eerste lentedag, althans zo voelde het, kwamen uiteindelijk 36 Chaîne-leden en hun gasten naar diepe zuiden van Limburg. Vier leden waren op het laatste moment wegens ziekte verhinderd. Dit veroorzaakte bij de Argentier enig fronsen want het restaurant was speciaal voor de Chaîne open op zondag onder voorwaarde dat er minimaal 40 deelnemers zouden zijn. Gelukkig werd dit soepel geregeld zonder kosten voor de Chaîne. Bij de deelnemers waren een paar van onze Duitse vrienden.

De amuses waren alle drie top maar het scheermes met bloemkool sprong er bovenuit. Die werden begeleid door een soepele cava. Het voorgerecht bestond uit diverse bereidingen van zalm die liet zien met welke verschillende smaken zalm gecombineerd kan worden. De een nog verrassender dan de andere. De hierbij geserveerde Oatearoa, Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland paste met zijn mineralige afdronk er perfect bij.

Het volgende gerecht 'Geuren van de zee', is een klassieker op de kaart van dit restaurant met schelpdieren, citroengras en prei. Geserveerd op steentjes en zeewier werd door het begieten met vloeibare CO2  een echte zeelucht opgewekt. Het zag er spectaculair uit en smaakte voortreffelijk. De onbekende Roemeense witte wijn een 2016 Sole, Feteasca Regala paste hier wonderwel bij.

Het tweede visgerecht was kabeljauw met aardpeer, citrus en eekhoorntjesbrood eveneens een voortreffelijke combinatie. De wijn ditmaal uit Californië was een waardige begeleider.

Het hoofdgerecht, piepkuiken, traditioneel bereid was smeuïg als boter en een zachte overgang van vis naar vlees. De hierbij geschonken Pinot Noir uit de Languedoc, 2015 Metairie was een goede begeleider van het piepkuiken.

Het nagerecht was smakelijk met verschillende smaaksensaties met een Muscat, ook uit de Languedoc, als klassieke keuze.

De Bailli Délègué Gerrit de Kiewit en de Bailli Régional Zuid-Nederland prezen Sandra van de Bunt, de eigenaresse die, met haar zoon Robin in de keuken en met haar dochter Michelle in de zwarte brigade het restaurant runnen, uitbundig voor een verrukkelijke lunch die volgens de Bailli Régional twee sterren waard was.
 
Bailli Régional Zuid-Nederland
Wim Sluijter

Adres: Dalstraat 2 Ubachsberg.
Aanvang: 13:00
Dîner Amical bij de Bloemenbeek in de Lutte

feb

17

Dîner Amical bij de Bloemenbeek in de Lutte

Twente & het Rijke Landleven!
 
Op zaterdag 17 februari 2018 verzorgt de witte brigade van Landhuishotel de Bloemenbeek* een Diner Amical, onder leiding van Souschef Michel Oude Booijink, winnaar Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2017. Als winnaar van deze competitie heeft hij een trainingsprogramma ‘the road to Frankfurt’ gevolgd bij meerdere sterrenrestaurants in Nederland en in Engeland. Op 8 september jl. heeft hij als nationale winnaar deelgenomen aan de 41ste International Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition en behaalde de tweede plaats van de wereld en daarmee ook de eerste plaats van Europa!

In samenwerking met de zwarte brigade onder leiding van Maître d’hotel Sofien Oueslati zal hij voor de leden van Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs een gastronomisch Dîner Amical bereiden. 
 
Middagprogramma
Voorafgaand neemt Hôtelier & Restaurateur Raymond Strikker ons graag mee om (wederom) op een uiterst verrassende wijze kennis te maken met deze prachtige streek van Nederland, ook wel ‘hét Landgoed van Nederland’ genaamd.
 
Hij organiseert ’s middags een exclusief en bijzonder bezoek aan  BOERgondisch ‘Erve Elferman’ te Beuningen. Indien u hieraan deel wilt nemen, wordt u uiterlijk 14.00 uur verwacht voor gezamenlijk vertrek. De gastheer en -vrouw  van ‘Erve Elferman’ Harry & Suze Boomkamp verzorgen een rondleiding onder het motto ‘Écht vlees komt niet van de slager, maar van de koe’ bij hen over het prachtige erf van een van de oudste boerderijen van Twente. ‘Erve Elferman’ produceert lekkere, pure en eerlijke producten van natuurzuiver rundvlees. Zij zijn het enige bedrijf met een unieke certificering daar fokkerij, het houden en voederen van de dieren, met een eigen slagerij in eigen gesloten bedrijf plaatsvindt. 

Aansluitend aan de rondleiding volgt een ‘mini proeverij’ met onder andere een mooi glas bouillon, een ragout van koewang van eigen limousin runderen en nog meer kleine culinaire versnaperingen. Rond 16.30/17.00 uur vertrekt u weer richting De Bloemenbeek.
 
De kosten voor het middagprogramma bedragen € 27,50 per persoon.
 
Overnachten
U kunt overnachten in Landhuishotel de Bloemenbeek. Leden van de Chaîne krijgen een speciaal tarief van € 125,- per kamer per nacht inclusief ontbijt o.b.v. een tweepersoons kamer Comfort. Indien rechtstreeks geboekt krijgen de gasten een upgrade aangeboden. Een aan te bevelen riante ‘Tuin & terras suite’ kent een speciale toeslag van € 20,- per persoon. Uiteraard is alles te reserveren op basis van beschikbaarheid. U dient rechtstreeks bij het hotel te reserveren door een e-mail te sturen aan sales@bloemenbeek.nl.
 
De Bloemenbeek kent meerdere eervolle vermeldingen in o.a. Gault Millau (15pnt) en de Lekker en is alweer voor 7 jaar door Guide Michelin gehonoreerd met 1 ster. Landhuishotel De Bloemenbeek is tevens aangesloten bij QL (Quality Lodgings) hotels.
 
De twee visgerechten uit het menu, te weten de Makreel met Noordzeekrab en de Skrei zijn de prijswinnende finalegerechten van Michel Oude Booijink tijdens de Internationale Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition in Frankfurt, gehouden in september 2017. Het dessert uit het menu komt uit de finale van NK jonge Koks Horecava 2018 in Amsterdam door Sebastiaan Schreuder.

Programma 
14.00 uur        Aanvang middagprogramma
18.00 uur        Ontvangst met sprankelend aperitief en amuses bouche
19.00 uur        Aanvang Diner Amical                   
 
MENU

Sprankelend aperitief & amuses bouche
Wijngaard ‘de Hakenberg’ Brut, Johanniter, De Lutte, Nederland

***

Makreel & Noordzeekrab
cheviche en tartaar met in soja gemarineerde sjalotten kruidenolie en Noordzeekrab
Weingut Kolkmann “Burgunder”, Weissburgunder, Chardonnay, 2016 Wagram, Oostenrijk

***

Skrei
filet met ossenstaart, wilde spinazie en vinaigrette van sambai
Weingut Kolkmann “Burgunder”, Weissburgunder, Chardonnay, 2016 Wagram, Oostenrijk

***

Eend
borst gelakt met gebakken eendenlever, pinklady appel en calvadossaus
Bodegas Castaño, Monastrell, 2015 Yecla, Spanje

***


Dinkeldalrund ‘Erve Elferman’
in 'noabers' hooi gegaarde Dinkeldalrund met biologische groenten van landgoed Singraven
en jus van aardse kruiden
Bodegas Castaño, Monastrell, 2015 Yecla, Spanje

***

Bloedsinaasappel & hazelnoot          
cremeux van hazelnoot met structuren van bloedsinaasappel en sorbet van boer`n yoghurt
Domaine Nigri, Petit Manseng, Gros Manseng, 2013 Jurançon, Frankrijk

***
 
Espresso’s & friandises


 
Adres Landhuishotel De Bloemenbeek
  Beuningerstraat 6
  7587 ZG  De Lutte (Ov)
Telefoon T +31 (0)541 55 12 24
E-mail info@bloemenbeek.nl
Website www.bloemenbeek.nl
Parkeergelegenheid Gratis bij het restaurant
Overnachten
 
Rechtstreek boeken bij Landhuishotel
De Bloemenbeek, zie boven
Kleding
 
Smart Casual (middagevenement)
Black tie, leden met Chaînelint (diner)
Prijs
Midddagprogramma
Diner Amical

€ 27,50 per persoon
€ 110,00 per persoon
   
 
Aanmelden  
Via onderstaande aanmeldknop op de website of per e-mail aan info@chaine.nl.
 
Met vriendelijke groet,
 
Maarten Westerhof
Bailli Régional Noord- en Oost-Nederland
 

 
Adres: Beuningerstraat 6 De Lutte.
Aanvang: 14:00
Déjeuner Amical bij O&O in Sint Willebrord

jan

27

Déjeuner Amical bij O&O in Sint Willebrord

Op deze gure winterdag kwamen, door enige afzeggingen wegens ziekte, uiteindelijk 39 consœurs et confrères naar O & O in  St. Willibrord. De twee leden die op de wachtlijst stonden konden daardoor alsnog deelnemen.

De gastvrouw Hélena en haar dochters Claudia en Wendy Tsang heetten ons van harte welkom met een heerlijke spumante uit Piemonte, van 100% nebbiolo druiven, en drie amuses die het fusionkarakter van het restaurant duidelijk tot zijn recht deden komen. De lunch zelf was een aaneenschakeling van culinaire hoogtepunten te beginnen met de geelvin tonijn met langoustinetartaar en onder andere soya en mirin Matcha een voortreffelijke combinatie. De Sylvaner uit Duitsland paste hier perfect bij.

Als tussengerecht was er een Mangalitsa met keur van oosterse en westerse ingrediënten waaronder truffel. De hierbij geserveerde Alberaia uit Toscane combineerde er voortreffelijk bij.

Bij het hoofdgerecht was er keus tussen hertenkalf of Black Angus biefstuk. De meeste gasten kozen het hertenkalf dat perfect gegaard was. De wijn was een Valpolicella Ripasso 2014 Accordini Veneto uit Italië die prefect combineerde met de krachtige smaak van het hert.

Het dessert van vossenbessen, limoen, semifreddo valrhona en manjari chocolade smolt op je tong. De Tschida beerenauslese was net zoet genoeg om te passen bij het dessert.
 
Gerrit en Wim complimenteerden de witte en zwarte brigade uitvoerig met het culinaire hoogtepunt en de perfecte bediening die  de familie Tsang ons deze middag hebben bezorgd.
Adres: Dorpsstraat 138 Sint Willebrord.
Aanvang: 12:30

Archief evenementen