Kerstevenement met Dîner Amical bij Restaurant De Lage Vuursche in Lage Vuursche

dec

15

Kerstevenement met Dîner Amical bij Restaurant De Lage Vuursche in Lage Vuursche

Verslag van het Eindejaar- Kerstdiner gehouden op 15 december 2018 in Restaurant De Lage Vuursche in de Lage Vuursche.

Chers Consœurs et Confrères,
Op een koude decemberdag kwamen 49 deelnemers, leden en hun gasten, door een met kerstbomen verlichte Dorpsstraat van de Lage Vuursche naar het restaurant.

Gasten waren o.a. Bart de Kiewit, gast van de Bailli Délégué. Onze Chevalier Jan Klomp had zelfs vier introducees meegenomen, te weten de heer Michael Cooremans, mevrouw Carla van Kets,  de heer Gerard Lankamp en mevrouw Marjan Strijbosch.

De deelnemers werden buiten muzikaal ontvangen door de Jachthoornblazersgroep Eemland die de verschillende, op de jacht georiënteerde signalen speelde, helemaal toegespitst op het menu wat die avond zou worden geserveerd waar verschillende ‘wild gerechten’ op tafel zouden komen. Natuurlijk hoorde bij deze ontvangst ook een heerlijk Crémant de Loire 'La Finesse d’ Ines' en werden er een drietal 'Blini’s' geserveerd, o.a. gerookte zalm en zure room, gerookte eendenborst met kweeperencompote en gelakt buikspek en atjar. 

Daarna werden wij verzocht plaats te nemen in het prachtige met kerstdecoraties versierde sfeervolle restaurant en werd er een uitstekend vijfgangenmenu geserveerd.

Het voorgerecht was pastrami van hert, gekonfijte cantharellen en truffeljus waar een heerlijke Bourgogne Tonnerre 2016, Chevalier d’Eon bij werd geschonken.

Het volgende gerecht was een risotto met rode biet en coquilles st. jacques, parmezaan chip en wilde spinazie met als wijn een Chardonnay Reserve 2016 'Dumanet', Languedoc, Frankrijk

Tijdens de spoom, een bonbon van mousserende wijn met gekarameliseerde witte chocolade en appelgel, werden wij verrast met een bijzonder optreden van drie jonge musici bestaande uit Marieke Vos (klarinet) Iteke Wijbenga (altvioliste) en meesterpianist Daniel van der Hoeven. Alle drie de musici zijn getalenteerde spelers en spelen o.a. in het Residentie Orkest (Iteke Wijbenga). Marieke Vos, oprichtster van het Kamermuziek Ensemble Nederlanden artistiek leider van het Paltz Kamermuziekfestival. Daniël van der Hoeven, een meesterpianist van uitzonderlijke klasse en winnaar van diverse internationale pianoconcoursen waaronder het Bach Concours in Würzburg. Gespeeld werden o.a. delen van Max Bruch, Bach, Liszt en omdat het Kerst is, als toegift, op mijn verzoek, We’re walking in the air’ uit The Snowman. Voor mij een stuk emotionele nostalgie.

Na dit muzikaal onthaal werd het hoofdgerecht geserveerd, fazant gevuld met pruimen en omwikkeld met katenspek begeleid door eendenleversaus, Elzasser zuurkool en een chipolataworstje. Daar werd een mooie volle Pinot Noir Sepia 2016, Vista Mar, Casablanca Valley, Chili bij geschonken.

Het nagerecht, hoe kan het anders in een dorp bekend om zijn pannenkoeken, crêpes suzettes. Als wijn werd hier een heerlijke friszoete Moscato Brisa 2014, Vista Mar, Valle Central, Chili bij geschonken.

De gerechten waren allen van een ruime ‘Bourgondische’ kwantiteit en uitermate geschikt voor deze koude decemberavond.

De wijnen werden geëvalueerd door Albert de Vink en het diner door Dame de la Chaîne Tonnie Westerhof - de Ridder. Beide hadden alleen maar lovende woorden over dit fantastische eindejaar- kerstdiner en deze avond was dan ook meer dan geslaagd.

De oorkonde die na het diner werd uitgereikt aan de witte en de zwarte brigade was dan ook meer dan verdiend.

Jan Wever
Bailli Regional Midden- en West Nederland


 
Adres: Dorpsstraat 2 Lage Vuursche.
Aanvang: 18:00
Déjeuner Amical bij Restaurant Vroenhout in Roosendaal

nov

25

Déjeuner Amical bij Restaurant Vroenhout in Roosendaal

Helaas was de deelname enigszins tegenvallend dat werd niet beter op toen twee leden zich afmeldden omdat zij verkeerde brandstof hadden getankt en dus niet verder konden rijden. We waren uiteindelijk slechts met 19 deelnemers, waaronder Jan en Rita Verbert van de Belgische balliage en Özge en Teike Aşcioğluvan de Turkse.

We genoten van een verfijnde lunch van vijf gangen die uitstak boven enkele andere lunches of diners die we dit jaar voorgeschoteld kregen. De meester-kok  Nico Beekveld en zijn team hebben zich van hun beste kant laten zien. Daarnaast waren er bijzondere wijnen die zorgvuldig waren geselecteerd door John de Nijs van wijnhandel Winebizz, de leverancier van Vroenhout. Hij was tijdens de lunch aanwezig en gaf ons een deskundige uitleg bij elke gang en vertelde waarom deze wijn was gekozen bij dit specifieke gerecht.

De cava van Xenius was een goede begeleider van de drie originele amuses te weten een bitterbal van kreeft, tartaar van coquilles en een krokant van zwarte sesam.

De confit van eend had een Magreb twist door de pruimen, de pistache en de vijgen. De Frühburgunder van Geil was uitzonderlijk en vormde een perfecte match met dit gerecht.

Het volgende gerecht het gepocheerde Hoeve ei met cantharellen, ganzenlever en truffel vormde een uitstekend complement met de Chenin blanc van Renosterwacht.

Het hoofdgerecht van hert kon niet malser zijn en het was de eerste keer dat ik een wentelteefje bij een hoofdgerecht geserveerd kreeg. De zware en complexe Montes Alpha wijn die hierbij geschonken werd was subliem en liet de smaken van het gerecht nog beter tot hun recht komen.

De twee nagerechten waren van hetzelfde hoge smaak- en kwaliteitsgehalte als de overige gangen. Ook de hierbij geschonken wijnen, een Sauvignon Blanc Dulce  en een Banyuls waren van hetzelfde hoge niveau.

Het was jammer dat er zo’n geringe deelname was, de afwezigen weten niet wat voor een voortreffelijke lunch ze hebben gemist. 
Adres: Vroenhoutseweg 21 Roosendaal.
Aanvang: 12:30
Déjeuner Amical bij De Mandemaaker in Spakenburg

okt

20

Déjeuner Amical bij De Mandemaaker in Spakenburg

Verslag Déjeuner Amical op zaterdag 20 oktober 2018 in restaurant De Mandemaaker in Spakenburg

Chers Consœurs et Confrères,

Op deze herfstdag was het KNMI ons wel heel goed gezind, een prachtig najaarszonnetje gaf het geheel, in de ambiance van dit toeristische dorp en de botters in de haven, een echt vakantiegevoel. De ontvangst was dit keer wel op een hele bijzondere locatie: de oude scheepswerf van Nieuwboer. De oudste scheepsbotterwerf van Nederland, wellicht van heel Noord-Europa. Tussen de houtkrullen, masten en ander soorten van scheepsonderdelen kregen wij een heerlijk glas champagne, een blanc de blanc uit Italië, vergezeld van een overheerlijke amuse. Van de eigenaar Martin, die op de scheepswerf begonnen was als krullenjongen en nu alweer ruim 30 jaar eigenaar is van deze historische scheepswerf, kregen wij tekst en uitleg hoe hier vroeger, ruim 300 jaar lang, botters gemaakt werden voor de visvangst op de voormalige Zuiderzee.

Inmiddels na een kleine wandeling langs de haven weer teruggekeerd in restaurant De Mandemaaker waar de chef Michelle Vis (een hele toepasselijke naam) een heerlijke vijfgangenlunch voor ons had klaarstaan. Het voorgerecht bestond uit ganzenlever met een wortel peer combinatie en wat gekruimelde pecannoten. Een verrassende combinatie. Een tussengerecht bestaande uit weer een verrassend gerecht, een griet bouillabaise met augurk en waterkers. Het hoofdgerecht was zeeduivel, perfect klaargemaakt in combinatie met groene kool, mosterd en aardappel. Het dessert en het nagerecht werden samen geserveerd, een verfrissende tartlette van lemoncurd en het nagerecht een verfrissende combinatie van mango, passievrucht, 5-spices en gember. En natuurlijk werd er afgesloten met koffie met heerlijk huisgemaakte friandises.
 
Vanzelfsprekend werden er mooie wijnen geschonken bij dit déjeuner, o.a. een Viognier IGP Mont Ventoux, Frankrijk, Cabriz Reserve, Enzruzado, Portugal, Beauvignac, Chardonnay, Frankrijk en bij het nagerecht, Riversaltes rosé AOP, Vignerons Catalans, Frankrijk. De wijnen werden geëvalueerd door Albert de Vink en de lunch door Ted Janssen. Beide heren hadden alleen maar lovende woorden over dit fantastische déjeuner.
 
Al met al was het weer een geslaagd evenement en de oorkonde die na het diner werd uitgereikt aan de witte en de zwarte brigade was dan ook meer dan verdiend.
 
 
Jan Wever
Bailli Régional Midden- en West-Nederland

Adres: Kerkstraat 103 Spakenburg.
Aanvang: 12:00
Verslag Grand Chapitre Portugal, Lissabon

okt

10

Verslag Grand Chapitre Portugal, Lissabon

Van 10 tot en met 14 oktober nam een klein deel van de Plonsclub, bestaande uit 8 personen, deel aan het 45ste Grand Chapitre van Lissabon. Bob en Tjoe Oei, Rini en Ineke Netten, Maarten en Natalie Mattien Duuk en Cressida Esmann genoten van de culturele en gastronomische activiteiten die de Portugese Bailliage had georganiseerd. We werden gastvrij ontvangen en met 50 gasten uit 15 verschillende landen was het een gezellig en internationaal samenzijn. We maakten nieuwe vrienden en ontmoetten oude bekenden.

We verbleven in een prachtig vijfsterrenhotel, het Altis Grand Hotel, centraal gelegen in de hoofdstad. De eerste middag maakten we zelf een wandeling richting zee en lunchten gezellig op het Praça do Comércio. Het welkomstdiner vond plaats in restaurant Sala de Corte, waar de Conseiller Culinaire van Portugal Chef Luis Gaspar de scepter zwaait. Zeer geslaagd.

Hoogtepunt was een stadstour in tuk-tuks de volgende dag. Gemotoriseerd vervoer is geen overbodige luxe in de stad die gebouwd is op zeven heuvels. Na een bezoek aan de markthal volgde een lunch in de haven. Deze viel wat tegen, de bacalhau (stokvis) kon geen van ons bekoren en het smakelijkst van de maaltijd waren de gefrituurde aardappelschillen…. Het diner 's avond vond plaats in het panoramarestaurant van het Sheratonhotel. Inderdaad met een schitterend uitzicht. 

De volgende dag bezochten we de kookschool in Évora, gefinancierd door de Chaîne, waar jaarlijks 15 kansarme kinderen worden opgeleid tot kok. De locatie was weinig indrukwekkend, maar dat werd goedgemaakt door ons bezoek aan het paleis van de Prinses van Orleans, gravin van Anjou en Cadaval, waar we samen met de prinses en haar moeder genoten van een prima lunch en een rondleiding door het paleis. 

De intronisatie werd geleid door de Bailli van Italië Dr Roberto Zanghi. Het galadiner werd een spannende: volgens de weersvoorspellingen zou het oog van orkaan Leslie Lissabon bereiken. We waren voorbereid: we hadden de vluchtroutes in ons hoofd geprent en paspoorten en extra flesjes water lagen binnen handbereik. Het stormde behoorlijk, maar op het laatste moment bleek de orkaan van koers te zijn gewijzigd waardoor het galadiner ongestoord voortgang kon vinden. De avond begon met een Fado zangeres en sloten af met een dansje. 

Opnieuw een Chaînereis om nooit te vergeten. We hopen dat de groep volgend jaar weer groter is. Ook nieuwe leden zijn van harte uitgenodigd deel te nemen.
Adres: Altis Grand Hotel Lisboa.
Aanvang: 19:00

Déjeuner Amical bij Restaurant Sofa in Maastricht

sept

15

Déjeuner Amical bij Restaurant Sofa in Maastricht

Op de zoveelste mooie dag van deze eindeloze zomer verzamelden zich 32 Chaîneleden en hun gasten bij restaurant SOFA in Maastricht. Dit restaurant is schitterend gelegen op een landgoed aan de Maas. Wij waren verheugd dat de heer en mevrouw Smarius, na een lange afwezigheid, weer aan een activiteit deelnamen. Ook mochten we de heer Özge Aşcıoğlu verwelkomen die na zijn recente verhuizing uit Turkije voor het eerst aan een Nederlandse activiteit deelnam. Dankzij het mooie weer was de ontvangst buiten, in de zon op het terras, waar we genoten van een voortreffelijke cava en twee heerlijke amuses.

De keuze was nu binnen of buiten lunchen? Gezien de, volgens de buienradar, te verwachten bewolking en de toch nog frisse wind, werd besloten binnen in de serre te lunchen. Achteraf een verkeerd besluit want de zon bleef vrolijk schijnen en joeg de temperatuur in de serre naar tropische waarden. Een kapotte airconditioner kon daar geen verandering in brengen. Gelukkig dreef de geweldige lunch dit kleine ongemak naar de achtergrond.

Het voorgerecht, dat smolt op je tong, was een fusion tussen de Franse en Aziatische keuken begeleid door een sprankelende witte Siciliaanse wijn. De verrukkelijke langoustinesoep had met de kokos ook een Aziatisch accent. De begeleidende Oostenrijkse Silver Bullit Grüner was wellicht de beste wijn van die middag.

De gegrilde griet was perfect gegaard en werd begeleid door een soepele, witte Italiaan uit Calabria. Het hoofdgerecht was een super malse kalfslende met seizoensgroente met een volle Spaanse LLebre 2017 Tomàs Cusiné, een geslaagde combinatie. Het nagerecht was simpel maar smakelijk met een Franse Sainte-Croix-du-Mont, Chateau Les Arroucats.

Dankzij het aanhoudende mooie weer werden de koffie en de friandises op het terras geserveerd en werd er uitgebreid en geanimeerd nagetafeld.
 
Wim Sluijter
Bailli Régional Zuid-Nederland

Adres: Hoge Weerd 6 Maastricht.
Aanvang: 13:00
Grand Chapitre Noord-Nederland 2018

jun

10

Grand Chapitre Noord-Nederland 2018

Op 8, 9 en 10 juni 2018 organiseerde de Chaîne des Rôtisseurs du Pays-Bas een Grand Chapitre in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.
 
Er waren rond de 120 aanmeldingen voor de verschillende onderdelen van het programma. Onder het gezelschap bevonden zich Chaîneleden uit verschillende landen zoals Duitsland, Portugal, Spanje, Engeland, Singapore, België, Turkije en de Verenigde Staten.
 
Het Chapitre begon op vrijdag 8 juni om 13.30 uur met een koffietafel op het terras van Landgoed Hotel Lauswolt in Beetsterzwaag. Om 14.30 uur werden we met bussen naar de Veenhopen gebracht alwaar een schip klaarlag dat ons gedurende drie uur meenam door prachtige natuurgebieden. Aan boord werd koffie, thee, bier en wijn geschonken, vergezeld door heerlijke amuses die bereid waren en geserveerd werden door de witte brigade van Lauswolt.
 
Age Veldboom, een ervaren Friese schipper, zorgde voor het nodige entertainment. Om 18.00 uur werd aangemeerd in Grou alwaar twee bussen het gezelschap naar Leeuwarden brachten. Aldaar genoten we van een heerlijk diner op de bovenste etage van het WTC. In dit restaurant Elévé heeft men een prachtig uitzicht over de stad.
 
De ontvangst was met sprankelende wijn en amuses gevolgd door het diner.
 
MENU
 
Mackerel
Mini tacos with marinated mackerel and spices, scorched avocado and baby corn,
Sambal/lime yoghurt and bell pepper
Luzano.dei Castelli di Jesi Classico Superiore Verdicchio, Italy, Marche
 
Halibut
Halibut prepared with Colombo spice, young pak choi, crispy fried cockles, velouté of green garlic 
and a foamy sauce of lime leaf and lemon grass
Wairau River/ Pinot Gris New Zealand, Marlborough
 
Veal sweetbread
Crispy fried veal sweetbread with an emulsion of roasted vegetables and lime
and structures of lovage
Diemersdal estate Pinotage, South Africa, Koberg Rd, Durbanville
 
Lamb
Frisian lamb with its sweetbread and an emulsion of green peas and pistackos, 
creamy morels, potato croquant and a foyot sauce
Domaine Coyeux Beaumes de venise France, Côtes du Rhône
 
Rhubarb
White chocolate with a liquid centre, gel of ice-cooled ginger tea,
rhubarb confit and a sorbet of rhubarb and yuzu
Weingut Feiler-Artinger, Rust Beerenauslese Austria, Burgenland
 
De gerechten waren uitstekend bereid en de bediening was voortreffelijk. Na afloop van het diner werden de gerechten geëvalueerd door Piet v.d. Bosch en de wijnen door Maarten Westerhof. Na het bedanken van de witte en zwarte brigade werd een oorkonde aan chef-kok Gilbert van der Heide overhandigd ter herinnering aan een fantastische avond. Vervolgens werd het gezelschap teruggebracht naar respectievelijk hotel van der Valk in Drachten of Hotel Lauswolt in Beetsterzwaag.
 
Zaterdagochtend werden we na het ontbijt met bussen naar de Kruidhof te Buitenpost gebracht alwaar gidsen klaar stonden om een interessante rondleiding in deze grote botanische kruidentuin te verzorgen. Er waren amuses gecreëerd met producten uit eigen tuin door de chef van het Tuincafé.
 
Daarna volgde een rondleiding in de Fogelsangh State in het vlakbij gelegen Veenklooster. Een interessant kasteeltje van de Harinxma familie waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de dertiende eeuw. Vervolgens werden we gebracht naar de Piloersemaborg in het Groningse Den Ham. Eén van onze Chaîneleden Francois Leupold verzorgde de ontvangst met champagne van het huis Gobillard et Fils.
 
Dick Soek, chefkok van de Piloersemaborg (een mooi drie eeuwen oud kasteeltje), had een opmerkelijk smakelijke lunch bereid. Dick’s stijl van koken is die van authentieke smaken die doen denken aan lang vervlogen tijden. Veel producten komen uit eigen tuin en hij werkt vooral met lokale leveranciers die allemaal vermeld staan op de achterkant van het menu.
 
Het menu was als volgt:
 
MENU

Asparagus, egg, curd and ground-elder
Francois Chidaine, Touraine 2016 Sauvignon
 
Plaice in paper from the oven
Claudie Jobart, Rully 2014 Chardonnay
 
Beef stewed in red wine with cauliflower, capers and tarragon
Domaine de la Charbonniere , Vacqueyras , Cuvee Speciale 2015  Grenache
 
Fraise Romanoff 2.0 met vlierbloesem en bronzen venkel
Sanmaurizio, Brachetto Dácqui D.O.C.G Brachetto
 
Na de lunch werden Dick en zijn vrouw Hilda met de witte en zwarte brigade hartelijk bedankt voor hun inzet en toewijding. De bekende oorkonde werd aan Dick overhandigd.
 
De bussen brachten ons weer naar Lauswolt waar om 18.00 u de intronisatie van nieuwe leden plaatsvond alsmede de bevorderingen in rang van reeds bestaande leden. Na afloop werd op het terras champagne van Laurent Perrier geschonken en vervolgens werd het diner geserveerd in het restaurant.
                                                                                                                    
De 15 ronde tafels voor acht personen waren voor deze gelegenheid opgesierd door prachtige bloemdecoraties in hoge vazen zodat de gasten elkaar tijdens het diner konden zien en onder de bloemenweelde konden converseren. Door een efficiënt werkende en zeer vriendelijke zwarte brigade werd het volgende diner geserveerd.
 
MENU
 
Pickled tuna with cucumber
Fermented garlic, goat cheese, and a cold bouillon of cucumber and dashi
Weingut Stadt Krems, Gruner Veltliner ‘Lossterassen’ Kremstal, Austria
 
Terrine of duck liver and farmer’s chicken
with sauce of rhubarb, young beetroot, old Balsamic vinegar and crispy anise crackers
Vignobles Brisebarre, Vouvray Sec, Loire, France
 
Scallops with Sallandse asparagus
sea lavender, ‘smoked Skinke’ and a sauce with verveine
Louis Jadot, Couvent des Jacobins magnum chardonnay, Bougogne, France
 
Pigeon with cabbage
Chanterelles and own gravy with cumin and salted yoghurt
Feudo Montoni, Nero d’avola ‘Langusa’,  Sicilia, Italia
 
Caramelized white chocolate with pistacho
bergamot, gravy of fresh peas and sorbet of avocado
Gut Hermannsberg, Riesling Spatlese ‘Steinberg’, Nahe, Germany
 
Tussen de derde en vierde gang begaf ons gezelschap zich naar een andere ruimte voor een muzikaal intermezzo. Harpiste Iris Kroes zong en speelde betoverend mooi gedurende ruim een half uur. In deze tijd kon de zwarte brigade een nieuwe tafelschikking maken.
 
Het was een prachtig diner en de witte en zwarte brigade werden aan het eind hartelijk bedankt. De oorkonde ter herinnering aan een onvergetelijke avond werd overhandigd aan Marc van Gulick. Marc is General Manager van Lauswolt en werd diezelfde avond geïntroniseerd als Maître Hôtelier.
 
Op zondagochtend 10 juni vertrokken de gasten na het ontbijt met eigen vervoer dan wel met bussen naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen in Drenthe. Hier volgde een rondleiding door een eeuwenoude gevangenis gevolgd door een rit in een getraliede bus langs bezienswaardigheden die deden herinneren aan de tijd dat deze gevangenis in gebruik was.
 
Daarna ging de stoet van Chaîneleden naar het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant de Groene Lantaarn in Zuidwolde. Ontvangst met champagne was vanwege het prachtige weer in de tuin waarbij heerlijke amuses werden geserveerd. Omdat er vijf gasten op zaterdag niet bij de intronisatie aanwezig konden zijn werd onder leiding van Bailli Délégué Mohamed Hammam uit Turkije een korte ceremonie gehouden. Mohamed had dat ook op zaterdagavond fantastisch gedaan. Jarno Eggen had met zijn brigade een prachtige lunch bereid die door een zeer professionele en sprankelende witte brigade onder leiding van zijn partner Cindy Borger werd uitgeserveerd.
 
MENU

Beef and Goose liver

With mushrooms and dashi vinegar
Vignamato Italy, Marche  Incrocio Bruni 54 2017
 
Haddock & Asparagus
Sauce of Parmesan cheese and horseradisch with asparagus from Zuidwolde and peas
Aguia Moura, Portugal , Douro  Rabigato, Arinto, Larinho, Viosinho  2016
 
Local deer & Cauliflower
With caramelized pumpkinseeds and gravy
San Marzano , Italy, Puglia ‘Gran trio’ Primitivo, Malvasia nera , Negroamaro 2016
 
Peach and Pistachio
Peach pie with yoghurt ice cream, cottage cheese and verveine
Bricco Riella, Italy, Piemonte  Moscato d’Asti  2017
 
Aan het eind werden de witte en zwarte brigade tijdens de koffie met friandises hartelijk bedankt voor de geweldige middag die wij in Zuidwolde hadden genoten. Bij het uitreiken van de oorkonde werd benadrukt dat de Chaîne met het toetreden van de Groene Lantaarn in de persoon van Cindy Borger als professioneel lid een bijzonder restaurant in zijn midden heeft.
 
We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd Grand Chapitre in Noord-Nederland. De gerechten, het internationale gezelschap en de organisatie: het was een fenomenaal en onvergetelijk weekeinde. We hopen al onze gasten in de toekomst weer te ontmoeten!

Vive la Chaîne!

Maarten Westerhof
Bailli Régional Noord- en Oost-Nederland


 
 
 
Adres: Van Harinxmaweg 10 Beetsterzwaag.
Aanvang: 23:59
Déjeuner Amical bij Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden

mei

27

Déjeuner Amical bij Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden

Op zondag 27 mei verzorgde Landgoed Hotel en Restaurant Carelshaven een lunch voor de Chaîne. Er waren 27 deelnemers en vanwege het zeldzaam prachtige weer werd de lunch op het terras geserveerd. Het was de tweede keer dat de Chaîne bij Maître Hôtelier Alco van Berkel en zijn vrouw Evelyn  de maaltijd genoten.

De Chef was op vakantie en daardoor werd de witte brigade aangevoerd door souschef Rick Stehr. Eerder deze maand won Rick verdienstelijk de Jeunes Chefs Rôtisseurs competitie.

De ontvangst in Delden was met champagne en een parade van amuses gevolgd door vier prachtige gerechten.
 
Makreel
kalfstong/augurk/aardappel
Rioja Muga Blanco 'Barrel Fermented' Rioja, 2016 

Zeebaars
spinazie/relish/zilte groente
Leyda Chardonnay, Falaris Hill, Leyda Valley, San Antonio, 2016

Lam
vadouvan/asperge/groene kruiden
Spatburgunder Kabinett Trocken, Gerhard Karle, Ihringer Fohrenberg,
Kaiserstuhl, 2015

Rabarber
karnemelk/szeshuan/kwark
Tokaji Beres Magita Cuvee Édes Cuvee', Erdobenye, 2013

Koffieservies
Na de maaltijd volgde de evaluatie van hetgeen we genoten hadden. Dit keer was het niet de Bailli Régional  die het woord voerde maar zijn echtgenote Tonnie Westerhof. Argentier Albert de Vink becommentarieerde de wijnen.

We waren allen vol lof over spijs en wijn en Rick Stehr werd veel succes toegewenst voor finale Jeunes Chefs competitie die lin september plaats zal vinden in Taiwan.

De gebruikelijke oorkonde werd aan Alco van Berkel overhandigd en we keken terug op een
prachtige middag.
Adres: Hengelosestraat 30 Delden.
Aanvang: 12:30
Jeunes Chefs Rôtisseurs Competitie en Dîner Amical  bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort

mei

07

Jeunes Chefs Rôtisseurs Competitie en Dîner Amical bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort

Rick Stehr van Landgoed Hotel en Restaurant Carelshaven in Delden is winnaar geworden van de kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competitie. De wedstrijd voor souschefs vond plaats bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort en werd georganiseerd door Chaîne des Rôtisseurs.
 


Winnaar Rick Stehr werkt bij Carelshaven onder leiding van chef-kok Daniel Nijkamp. Stehr wordt vanwege de nationale zege uitgezonden naar de internationale wedstrijd, die op 7 september wordt gehouden in Taiwan.

Tweede werd Wouter Braam, werkzaam bij Restaurant de Heeren van Harinxma van Landgoed Lauswolt te Beetsterzwaag, onder leiding van chef de cuisine Arjan Bisschop. Deze keuken is met een Michelinster bekroond.

De derde plaats ging naar Ralph Benneker, werkzaam bij Landhuishotel de Bloemenbeek in De Lutte, ook bekroond met een Michelinster en het restaurant waar ook de winnaar van de vorige editie van de Jeunes Chefs competitie, Michel Oude Booijink, werkzaam is. 

De Nederlandse afdeling van de Chaîne des Rôtisseurs, een internationale gastronomische organisatie, hield de wedstrijd op 7 mei voor jonge veelbelovende souschefs. 

De souschefs, niet ouder dan 26 jaar en werkzaam in gerenommeerde Nederlandse restaurants die zijn aangesloten bij de Chaîne des Rôtisseurs, kruisten de degens in de door de Chaîne des Rôtisseurs Bailliage des Pays-Bas georganiseerde wedstrijd. 

De wedstrijd vond op 7 mei plaats in Leerhotel het Klooster te Amersfoort en werd mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Leerhotel het Klooster, Sligro, Pabst & Pabst, Rungis, Koppert Cress, Siegert, Hurricane en Wüsthof.

De jonge gedreven deelnemers kregen een ‘black box’ met voor hen ieder onbekende ingrediënten, waarmee een driegangenmenu voor vier personen diende te worden samengesteld. Eerste onderdeel van de wedstrijd bestond uit het schrijven van het menu, waarna 3,5 uur tijd was voor het bereiden van de gerechten.

Beoordeeld werd op twee aspecten:
  • In de keuken werd beoordeeld op de techniek van het koken en het gebruik van de materialen. Ook werd op efficiënt werken, reinheid en organisatie gelet.Walter Rietbergen, executive chef van Hotel Huis ter Duin, en Joost den Ouden, chef-kok Leerhotel Het Klooster beoordeelden deze aspecten.
  • Een deskundige jury, bestaande uit culinair specialist Jolanda van der Jagt en Chaîneleden Mario Blom, Cees Dorland en Maarten Westerhof beoordeelden vervolgens op presentatie, originaliteit en smaak.

Rick Stehr zal worden uitgezonden naar de internationale competitie van de Chaîne des Rôtisseurs, die op 7 september 2018 in Taiwan zal plaatsvinden. Hij zal zich daar meten met de landelijke winnaars van de wedstrijden die de Chaîne des Rôtisseurs wereldwijd heeft gehouden. De Nederlandse winnaar van vorig jaar, Michel Oude Booijink, behaalde de indrukwekkende tweede plaats in de internationale competitie.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens een door Leerhotel Het Klooster verzorgd diner, waar 61 leden en gasten van de Chaîne des Rôtisseurs aan deelnamen. Bereiding en serveren geschiedde door leerlingen en medewerkers van het Leerhotel. Een zeer geslaagd en gezellig diner.
Adres: Daam Fockemalaan 10 Amersfoort.
Aanvang: 18:00
Algemene Ledenvergadering en Déjeuner Amical bij Restaurant De Soester Duinen in Soest

apr

07

Algemene Ledenvergadering en Déjeuner Amical bij Restaurant De Soester Duinen in Soest

Op een mooie lentedag kwamen 30 leden naar het Déjeuner Amical, voorafgegaan door de Algemene Ledenvergadering waarbij 27 leden aanwezig waren. Van de Bailliage der Nederlandse Antillen waren aanwezig de heer en mevrouw Marcel en Anna van der Plank
 
Na de ALV werden wij op het zonnige terras verrast met een mooi glas Veuve du Vernay, dat prachtig samenging met de amuse van mousse van sint Jacobs schelpen met een gelei van langoustine en haringkaviaar.
 
Na de nodige vitamine D van de zon werd er alvast een foto genomen voor de World Chaîne Day op 21 april 2018. (Je kan nooit te vroeg zijn)!
 
De kok van Restaurant De Soester Duinen Tim Middag, had een prachtige viergangenlunch voor ons samengesteld met als voorgerecht drie bereidingen van zeebaars, tartaar, ceviche en gegrilde zeebaars filet met een crème van avocado en een heldere tomatenbouillon. Daarbij werd een mooie 2016, Riesling, Vinicola Decordi, Oltrepo Pavese, Italië geschonken.
 
Het tussengerecht was zacht gegaarde wilde heilbot op een brandade met gerookte makreel, zachte kalfsjus en eendenlever. Hierbij een heerlijke 2016, Chardonnay, McManis Vineyards, Californië, VS
 
Het hoofdgerecht bestond uit een lamsrack met krokante korst, crème van doperwten, pommes fondant en eigen jus. Hierbij een mooie 2015, Pinot Noir, Cellier du Pic, Pays d’Oc, Frankrijk
 
Altijd om naar uit te kijken, een heerlijk dessert van mango, passievrucht en witte chocolade. Met als afsluiting natuurlijk koffie of thee en huisgemaakte friandises.
 
De evaluatie werd gedaan door onze Conseiller Gastronomique Piet van de Bosch die vol lof was en de witte én zwarte brigade complimenteerde hetgeen zij weer hadden bereid. De wijn werd geëvalueerd door onze Argentier Albert de Vink.
 
Hierna werd de oorkonde van de Nederlandse Bailliage aan de chef Tim Middag en de witte en zwarte brigade overhandigd en konden wij weer terugkijken op een in alle opzichten geslaagd evenement.
 
 
Met vriendelijke groet,
 
Jan Wever
Bailli Régional Midden- en West-Nederland

Adres: Soesterbergsestraat 188 Soest.
Aanvang: 10:30
Déjeuner Amical bij de Leuf in Ubachsberg

mrt

25

Déjeuner Amical bij de Leuf in Ubachsberg

Verslag van een Chaîne lunch bij restaurant De Leuf, Ubachsberg op 25 maart 2018
 
Op de eerste lentedag, althans zo voelde het, kwamen uiteindelijk 36 Chaîne-leden en hun gasten naar diepe zuiden van Limburg. Vier leden waren op het laatste moment wegens ziekte verhinderd. Dit veroorzaakte bij de Argentier enig fronsen want het restaurant was speciaal voor de Chaîne open op zondag onder voorwaarde dat er minimaal 40 deelnemers zouden zijn. Gelukkig werd dit soepel geregeld zonder kosten voor de Chaîne. Bij de deelnemers waren een paar van onze Duitse vrienden.

De amuses waren alle drie top maar het scheermes met bloemkool sprong er bovenuit. Die werden begeleid door een soepele cava. Het voorgerecht bestond uit diverse bereidingen van zalm die liet zien met welke verschillende smaken zalm gecombineerd kan worden. De een nog verrassender dan de andere. De hierbij geserveerde Oatearoa, Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland paste met zijn mineralige afdronk er perfect bij.

Het volgende gerecht 'Geuren van de zee', is een klassieker op de kaart van dit restaurant met schelpdieren, citroengras en prei. Geserveerd op steentjes en zeewier werd door het begieten met vloeibare CO2  een echte zeelucht opgewekt. Het zag er spectaculair uit en smaakte voortreffelijk. De onbekende Roemeense witte wijn een 2016 Sole, Feteasca Regala paste hier wonderwel bij.

Het tweede visgerecht was kabeljauw met aardpeer, citrus en eekhoorntjesbrood eveneens een voortreffelijke combinatie. De wijn ditmaal uit Californië was een waardige begeleider.

Het hoofdgerecht, piepkuiken, traditioneel bereid was smeuïg als boter en een zachte overgang van vis naar vlees. De hierbij geschonken Pinot Noir uit de Languedoc, 2015 Metairie was een goede begeleider van het piepkuiken.

Het nagerecht was smakelijk met verschillende smaaksensaties met een Muscat, ook uit de Languedoc, als klassieke keuze.

De Bailli Délègué Gerrit de Kiewit en de Bailli Régional Zuid-Nederland prezen Sandra van de Bunt, de eigenaresse die, met haar zoon Robin in de keuken en met haar dochter Michelle in de zwarte brigade het restaurant runnen, uitbundig voor een verrukkelijke lunch die volgens de Bailli Régional twee sterren waard was.
 
Bailli Régional Zuid-Nederland
Wim Sluijter

Adres: Dalstraat 2 Ubachsberg.
Aanvang: 13:00
Dîner Amical bij de Bloemenbeek in de Lutte

feb

17

Dîner Amical bij de Bloemenbeek in de Lutte

Twente & het Rijke Landleven!
 
Op zaterdag 17 februari 2018 verzorgt de witte brigade van Landhuishotel de Bloemenbeek* een Diner Amical, onder leiding van Souschef Michel Oude Booijink, winnaar Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2017. Als winnaar van deze competitie heeft hij een trainingsprogramma ‘the road to Frankfurt’ gevolgd bij meerdere sterrenrestaurants in Nederland en in Engeland. Op 8 september jl. heeft hij als nationale winnaar deelgenomen aan de 41ste International Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition en behaalde de tweede plaats van de wereld en daarmee ook de eerste plaats van Europa!

In samenwerking met de zwarte brigade onder leiding van Maître d’hotel Sofien Oueslati zal hij voor de leden van Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs een gastronomisch Dîner Amical bereiden. 
 
Middagprogramma
Voorafgaand neemt Hôtelier & Restaurateur Raymond Strikker ons graag mee om (wederom) op een uiterst verrassende wijze kennis te maken met deze prachtige streek van Nederland, ook wel ‘hét Landgoed van Nederland’ genaamd.
 
Hij organiseert ’s middags een exclusief en bijzonder bezoek aan  BOERgondisch ‘Erve Elferman’ te Beuningen. Indien u hieraan deel wilt nemen, wordt u uiterlijk 14.00 uur verwacht voor gezamenlijk vertrek. De gastheer en -vrouw  van ‘Erve Elferman’ Harry & Suze Boomkamp verzorgen een rondleiding onder het motto ‘Écht vlees komt niet van de slager, maar van de koe’ bij hen over het prachtige erf van een van de oudste boerderijen van Twente. ‘Erve Elferman’ produceert lekkere, pure en eerlijke producten van natuurzuiver rundvlees. Zij zijn het enige bedrijf met een unieke certificering daar fokkerij, het houden en voederen van de dieren, met een eigen slagerij in eigen gesloten bedrijf plaatsvindt. 

Aansluitend aan de rondleiding volgt een ‘mini proeverij’ met onder andere een mooi glas bouillon, een ragout van koewang van eigen limousin runderen en nog meer kleine culinaire versnaperingen. Rond 16.30/17.00 uur vertrekt u weer richting De Bloemenbeek.
 
De kosten voor het middagprogramma bedragen € 27,50 per persoon.
 
Overnachten
U kunt overnachten in Landhuishotel de Bloemenbeek. Leden van de Chaîne krijgen een speciaal tarief van € 125,- per kamer per nacht inclusief ontbijt o.b.v. een tweepersoons kamer Comfort. Indien rechtstreeks geboekt krijgen de gasten een upgrade aangeboden. Een aan te bevelen riante ‘Tuin & terras suite’ kent een speciale toeslag van € 20,- per persoon. Uiteraard is alles te reserveren op basis van beschikbaarheid. U dient rechtstreeks bij het hotel te reserveren door een e-mail te sturen aan sales@bloemenbeek.nl.
 
De Bloemenbeek kent meerdere eervolle vermeldingen in o.a. Gault Millau (15pnt) en de Lekker en is alweer voor 7 jaar door Guide Michelin gehonoreerd met 1 ster. Landhuishotel De Bloemenbeek is tevens aangesloten bij QL (Quality Lodgings) hotels.
 
De twee visgerechten uit het menu, te weten de Makreel met Noordzeekrab en de Skrei zijn de prijswinnende finalegerechten van Michel Oude Booijink tijdens de Internationale Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition in Frankfurt, gehouden in september 2017. Het dessert uit het menu komt uit de finale van NK jonge Koks Horecava 2018 in Amsterdam door Sebastiaan Schreuder.

Programma 
14.00 uur        Aanvang middagprogramma
18.00 uur        Ontvangst met sprankelend aperitief en amuses bouche
19.00 uur        Aanvang Diner Amical                   
 
MENU

Sprankelend aperitief & amuses bouche
Wijngaard ‘de Hakenberg’ Brut, Johanniter, De Lutte, Nederland

***

Makreel & Noordzeekrab
cheviche en tartaar met in soja gemarineerde sjalotten kruidenolie en Noordzeekrab
Weingut Kolkmann “Burgunder”, Weissburgunder, Chardonnay, 2016 Wagram, Oostenrijk

***

Skrei
filet met ossenstaart, wilde spinazie en vinaigrette van sambai
Weingut Kolkmann “Burgunder”, Weissburgunder, Chardonnay, 2016 Wagram, Oostenrijk

***

Eend
borst gelakt met gebakken eendenlever, pinklady appel en calvadossaus
Bodegas Castaño, Monastrell, 2015 Yecla, Spanje

***


Dinkeldalrund ‘Erve Elferman’
in 'noabers' hooi gegaarde Dinkeldalrund met biologische groenten van landgoed Singraven
en jus van aardse kruiden
Bodegas Castaño, Monastrell, 2015 Yecla, Spanje

***

Bloedsinaasappel & hazelnoot          
cremeux van hazelnoot met structuren van bloedsinaasappel en sorbet van boer`n yoghurt
Domaine Nigri, Petit Manseng, Gros Manseng, 2013 Jurançon, Frankrijk

***
 
Espresso’s & friandises


 
Adres Landhuishotel De Bloemenbeek
  Beuningerstraat 6
  7587 ZG  De Lutte (Ov)
Telefoon T +31 (0)541 55 12 24
E-mail info@bloemenbeek.nl
Website www.bloemenbeek.nl
Parkeergelegenheid Gratis bij het restaurant
Overnachten
 
Rechtstreek boeken bij Landhuishotel
De Bloemenbeek, zie boven
Kleding
 
Smart Casual (middagevenement)
Black tie, leden met Chaînelint (diner)
Prijs
Midddagprogramma
Diner Amical

€ 27,50 per persoon
€ 110,00 per persoon
   
 
Aanmelden  
Via onderstaande aanmeldknop op de website of per e-mail aan info@chaine.nl.
 
Met vriendelijke groet,
 
Maarten Westerhof
Bailli Régional Noord- en Oost-Nederland
 

 
Adres: Beuningerstraat 6 De Lutte.
Aanvang: 14:00
Déjeuner Amical bij O&O in Sint Willebrord

jan

27

Déjeuner Amical bij O&O in Sint Willebrord

Op deze gure winterdag kwamen, door enige afzeggingen wegens ziekte, uiteindelijk 39 consœurs et confrères naar O & O in  St. Willibrord. De twee leden die op de wachtlijst stonden konden daardoor alsnog deelnemen.

De gastvrouw Hélena en haar dochters Claudia en Wendy Tsang heetten ons van harte welkom met een heerlijke spumante uit Piemonte, van 100% nebbiolo druiven, en drie amuses die het fusionkarakter van het restaurant duidelijk tot zijn recht deden komen. De lunch zelf was een aaneenschakeling van culinaire hoogtepunten te beginnen met de geelvin tonijn met langoustinetartaar en onder andere soya en mirin Matcha een voortreffelijke combinatie. De Sylvaner uit Duitsland paste hier perfect bij.

Als tussengerecht was er een Mangalitsa met keur van oosterse en westerse ingrediënten waaronder truffel. De hierbij geserveerde Alberaia uit Toscane combineerde er voortreffelijk bij.

Bij het hoofdgerecht was er keus tussen hertenkalf of Black Angus biefstuk. De meeste gasten kozen het hertenkalf dat perfect gegaard was. De wijn was een Valpolicella Ripasso 2014 Accordini Veneto uit Italië die prefect combineerde met de krachtige smaak van het hert.

Het dessert van vossenbessen, limoen, semifreddo valrhona en manjari chocolade smolt op je tong. De Tschida beerenauslese was net zoet genoeg om te passen bij het dessert.
 
Gerrit en Wim complimenteerden de witte en zwarte brigade uitvoerig met het culinaire hoogtepunt en de perfecte bediening die  de familie Tsang ons deze middag hebben bezorgd.
Adres: Dorpsstraat 138 Sint Willebrord.
Aanvang: 12:30