Kerstdiner met middagprogramma bij Landhuishotel de Bloemenbeek*

dec

19

Kerstdiner met middagprogramma bij Landhuishotel de Bloemenbeek*

Verslag Diner Amical Landhuis & Restaurant De Bloemenbeek* te De Lutte 19 december 2015.

 
Twente  is van oudsher een streek waar het rijke landleven en cultuur(historie) een prominente plaats in de harten van haar bewoners heeft ingenomen.
 
Op zaterdag 19 december 2015 verzorgde SVH Meesterkok Michel van Riswijk met Maître Debbie Küpers voor leden van Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs een gastronomisch Eindejaarsmenu ‘Amicale’.
 
Voorafgaand aan het Diner Amicale nam Hôtelier & Restaurateur Raymond Strikker ons mee om op een uiterst verrassende wijze kennis te maken met deze prachtige streek van Nederland, ook wel ‘hét Landgoed van Nederland’ genoemd. Voor het hotel stond een Franse oldtimerbus voor ons klaar, weliswaar met een lekke band, maar dat mocht de pret niet drukken. Raymond had ’s middags een exclusief en bijzonder buitenplaatsconcert in kerstsfeer op Havezathe Herinckhave georganiseerd, het privélandgoed van de familie L. Bönninghausen nabij Tubbergen. Dit unieke en eenmalige buitenplaatsconcert vond plaats in zowel de huiskapel als het privédomein van de familie Bönninghausen.
 
Wij werden begroet met warme chocolademelk met rum waarmee wij ons konden opwarmen of anders bij de vele vuurkorven, waarbij de heer Bönninghausen ons uitleg gaf over de historie van Havezathe Herinckhave en de families die daar gewoond hebben. Hierna werden wij in het Landhuis zelf door zangtalent Marijn Ouwehand, pianist Sebastian Altekamp, topbassist Ruud Ouwehand en top trompettist Jan Wessels in verdere kerststemming gebracht met prachtige Jazz Standards en een mooie selectie Christmas Classics.
 
In de pauzes werden wij verwend met een aantal Twentse tapashapjes en een stoofpotje van heerlijke Twentse landgans. Zeker het vermelden waard was het optreden van het in ‘Charles Dickens' kostuums gehuld koor Canteclaer die ons met diverse Christmas Carols in de huiskapel vocaal verraste. De lekke band van de oldtimerbus was inmiddels verwisseld en wij konden weer terugkeren naar De Bloemenbeek om ons op te maken voor het Diner Amical.
 
De ontvangst was in de in kerstsfeer gehulde ‘Orangerie’ met een glas heerlijke crémant d’Alsace met  amuses bouches, o.a. marshmellow van augurk met mayonaise van piccalilly en haringkaviaar, crème van langoustine met gemarineerde venkel en een heerlijke bouillon van bospaddenstoelen met schuim van knoflook.
 
In zaal ‘De Beverborg’ stonden vier prachtige tafels met kerstversieringen voor ons klaar en konden wij genieten van de eerste ' Cuvée Bloemenbeek' van Wijnlandgoed De Hakenberg toegelicht door Hester Roelofs de wijngaardenierster. Hierna kregen wij een prachtig viergangen diner met o.a. kreeft, tonijn en foie gras als voorgerecht. Heerlijke geroosterde tarbot, met pastinaak, krokante mosterd en vinaigrette van paling en kappertjes. Gebraden hert met gekaramelliseerde witlof, knolselderij  en jus van rode port en als nagerecht vlier & kefir, een crème van kefirhangop met structuren van vlierbessen van eigen landgoed.
 
De verschillende gangen werden toegelicht door de Maître Restaurant Debbie Küpers, zo ook de wijnen die door haar persoonlijk waren uitgezocht. De zeer geslaagde avond werd afgesloten met koffie en friandises waarbij in het bijzijn van de witte en zwarte brigade van De Bloemenbeek de evaluatie werd gedaan en ik met veel genoegen de oorkonde aan Chef de Cuisine Michel van Riswijk mocht overhandigen en hem tevens mocht feliciteren met alweer voor het vierde jaar op rij door Michelin eervol gehonoreerd met één ster en in de Lekker 2016 genoemd als ‘runner up’ voor een top 100 notering.
 
Jan Wever
Bailli Regional Midden en West Nederland.
 
Adres: Beuningerstraat 6 De Lutte.
Aanvang: 12:30
Déjeuner Amical bij Zout en Citroen in Oosterhout

nov

15

Déjeuner Amical bij Zout en Citroen in Oosterhout


Verslag van een Chaîne lunch bij Zout & Citroen op 15 november 2015


Op een storm- en regenachtige zondagmiddag komen 42 Chaîneleden met hun partners en 6 gasten naar Oosterhout in Noord-Brabant om bij het nieuwe lid Zout & Citroen te lunchen. Vooral de familie Eder/Rieffel is goed vertegenwoordigd met de grootouders van Catharine Eder en haar beide dochters Audrey (de dag daarvoor geslaagd als bachelor Business Administration) en Elsa.

Na een champagneontvangst met verrassende amuses zoals brood van Menno en Gillardeau van de chef ging het gezelschap aan tafel. De gerechten die geserveerd werden waren een bijzondere combinatie van ingrediënten die tongstrelende combinaties vormden van geur, smaak en textuur. De wijnen pasten prima bij de gerechten. De meeste gasten waren enthousiast over de lunch hoewel er hier en daar een klein woordje van kritiek was. Een paar leden vonden de snoekbaars te zout en de tijd tussen de gangen wat aan de lange kant.

Na het dessert werd Bram Helleman geïntroniseerd als Maître Rotisseurs van de Chaîne. Gerrit de Kiewit als Bailli Délégué gaf Bram de zwaardslag en Wim Sluijter, Bailli Regional, hing Bram de versierselen om. Wij zijn blij dat deze creatieve chef ons als professioneel lid komt versterken.

Na een korte evaluatie waarin de witte en zwarte brigades geprezen werden voor het verzorgen van een smaakvolle en genoeglijke namiddag kregen de chef en de gastvrouw Patricia de oorkonde als blijk van waardering van de Chaîne.

Wim Sluijter
Bailli Regional Zuid-Nederland
Adres: Ridderstraat 86 Oosterhout.
Aanvang: 12:30
Déjeuner Amical bij Da Vinci

okt

18

Déjeuner Amical bij Da Vinci

Verslag lunch bij Da Vinci, Maasbracht op 18 oktober 2015


Op een zonnige zondag morgen kwamen 74 Chaîneleden uit drie landen met hun gasten naar Maasbracht om in Da Vinci** te lunchen. De opkomst was overweldigend. Afgezien van Grand Chapîtres heeft de Nederlandse Baillage lang zo'n opkomst niet gehad, er was zelfs een wachtlijst want het restaurant was tot de laatste stoel bezet. De hooggespannen verwachtingen, resulterend van eerdere bezoeken, werden door Petro en SVH-Meesterkok Margo meer dan waargemaakt.

De amuses waren gevarieerd en verrassend, van de lolly’s, de horentjes, de krokantjes, via het vishapje tot het piccalilly soepje waren van grote klasse en hadden een breed pallet van smaken en textuur. Dit alles werd begeleid met een goede Moët & Chandon Brut.

De koningskrab en coquille vormden een perfecte match met de zoetzure komkommer dressing. De viognier, 2014 kwam verrassenderwijs uit Chili. De perfect gegaarde tarbot met spinazie en hollandaisesaus paste prima bij de soepele Montagny La Grand Roche Louis Latour, Bourgogne, 2012. 

De klassieker patrijs met zuurkool was zeer smakelijk hoewel de gekonfijte pootjes hier en daar een tikkeltje droog waren. De friszure Riesling uit de Moezelstreek complementeerde mooi het zuur van de zuurkool. De reebokfilets waren perfect gegaard en werden begeleid door een krachtige goed op dronk zijnde Primitivo Magnum Poggio Le Volpi Tator, 2011 uit Puglia.
 
Het dessert was koninklijk met een zestal gerechtjes o.a. soufflé, calvados bonbons, peer met chocolade, bastognekoek en vanille saus en een mini magnum.
 
Het was weer een onvergetelijke culinaire ervaring, Petro en Margo bedankt!

Wim Sluijter
Bailli Regional Zuid-Nederland
Adres: Havenstraat 27 Maasbracht.
Aanvang: 12:30
Verslag van het Grand Chapitre in Münster

sept

17

Verslag van het Grand Chapitre in Münster

Van 17 tot en met 20 september jongstleden heeft een groep Nederlandse leden van de Chaîne deelgenomen aan het Duitse Grand Chapitre, dat werd gehouden in de prachtige stad Münster. An de Bijll Nachenius heeft een boeiend verslag geschreven over deze reis, dat hier te lezen is: Verslag Grand Chapitre Muenster

Alle dagen werd de groep vergezeld door fotograaf Klaus Butenshön. Zijn foto’s zijn hier online te bekijken en te bestellen.

Onderstaande foto’s zijn een selectie van de foto’s die gemaakt zijn door onze Chargé de Missions Siebe Stellingwerff Beintema.
Adres: Bahnhofstrasse 14 Münster.
Aanvang: 12:00
Verslag van het Diner Amical bij Het Klooster

sept

12

Verslag van het Diner Amical bij Het Klooster

Het eerste evenement dat ik in 2015 als Bailli Régional voor de Châine des Rôtisseurs mocht organiseren was op zaterdag 12 september 2015, een diner op een unieke locatie, Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. Jarenlang was het een klooster voor de paters kruisheren van de Stad God. 

Het is al heel lang mijn wens leerlingen van horecaopleidingen te betrekken bij de evenementen van de Chaîne des Rôtisseurs, zeker met het oog gericht op hun toekomst en wellicht een bakermat voor de Jeunes Chefs des Rôtisseurs.

Het gezelschap van de Chaîne des Rôtisseurs - bestaande 48 personen, waaronder de heer Jan Verbert, Regionaal Bailli Honoraire van België en zijn vrouw Rita Verbert en de heer Ben Statia, Bailli van Curacao en zijn vrouw Elisabeth Statia  - werd hartelijk ontvangen door de leerlingen van Leerhotel Het Klooster met een heerlijk glas Prosecco en een drietal verrassende amuses.

Hierna werden wij uitgenodigd voor een rondleiding door dit wel heel bijzondere gebouw, dat ondanks haar vrij jonge leeftijd, toch al veel historie kent. De ambitieuze leerlingen hadden een prachtig viergangenmenu voor ons samengesteld met verrassende combinaties van texturen en smaakcontrasten en gezegd mag worden dat de hierbij geserveerde wijnen verrassend goed combineerden met de gerechten, het waren echt prachtige wijnen.

En ondanks dat Het Klooster een Leerhotel is waren de aanwezigen het erover eens dat de gerechten en vooral de wijnen voldeden aan onze hoge verwachtingen. De leerlingen van Leerhotel Het Klooster zijn in alle opzichten geslaagd en hebben voor ons van deze avond een culinair feest gemaakt.

Een aantal gasten heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid te ovenachten in één van de hotelkamers die voorheen werden gebruikt als woonvertrekken van de paters. Ook het ontbijt was tot in de puntjes verzorgd.

Jan Wever
Bailli Regional Centraal en West Nederland
Adres: Daam Fockemalaan 10 Amersfoort.
Aanvang: 17:30
Verslag van het Grand Chapitre in Den Haag en Rotterdam

jun

12

Verslag van het Grand Chapitre in Den Haag en Rotterdam

Dag 1, vrijdag 12 juni

Ontvangst in de Rotonde van Hotel Des Indes met champagne en petit-fours waarop het Chaîne logo. In deze fraaie ambiance ontmoetten we elkaar en maakten we ook kennis met de buitenlandse deelnemers uit Duitsland, België en Engeland.

De eerste dag van het Chapitre stond in het teken van typische Nederlandse specialiteiten. Met de bus van Koninklijke Beuk naar de haven van Scheveningen, waar op de kade voor het gerenommeerde visrestaurant Catch by Simonis haring met korenwijn werd geserveerd. Voor de buitenlandse deelnemers en een aantal Nederlanders de eerste keer dat haring aan de staart werd vastgepakt en zo de keel in gleed. Een gezellige start in ongedwongen sfeer op een mooie plek.

Vervolgens naar de residentie van de Franse ambassadeur. In dit fraaie pand werden we ontvangen met champagne en genoten we van exquise hapjes uit de Franse keuken. Zijne Excellentie Laurent Pic legde in zijn toespraak nadruk op het belang van de Chaîne des Rôtisseurs en haar rol in de culinaire wereld en promotie van de Franse keuken. Jaap Postma dankte de ambassadeur voor zijn gastvrijheid.

De bus bracht ons naar Restaurant Garoeda aan de Kneuterdijk voor een typisch Nederlands diner: een Indonesische rijsttafel. Hier voegden deelnemers, die niet aan het eerdere programma konden deelnemen zich bij ons en zo werd de tweede verdieping geheel met Chaîne leden gevuld. In vrije tafelschikking genoten we van een scala aan Indonesische gerechten. De chef-kok en zijn staf komt alle eer toe.

Eén van de leden werd het teveel, maar Piet van den Bosch, net zijn opfriscursus BHV achter de rug, legde hem in stabiele zijligging tot de gealarmeerde ambulance-broeder het van hem overnam. De broeder werd vergezeld door drie agenten (we zijn wel in den Haag!). Na observatie in het ziekenhuis bleek alles in orde en kon hij gelukkig de volgende dagen probleemloos aan het programma deelnemen.

Dag 2, zaterdag 13 juni

Op de tweede dag bracht de bus ons naar de haven van Rotterdam waar we aan boord gingen van de rondvaartboot die op loopafstand van Restaurant Parkheuvel aangemeerd lag. Binnen werden we gastvrij ontvangen en onder het genot van een kopje koffie en een lekker taartje maakten we een tocht door de haven van Rotterdam langs Rotterdamse architectonische hoogstandjes, tankers en containerschepen. Er viel een drupje regen, maar dat weerhield een aantal leden niet te genieten van het mooie uitzicht op het bovendek.

Na terugkomst in de haven liepen we gezamenlijk naar Restaurant Parkheuvel** waar we werden ontvangen met smaakvol trompetgeschal. Daar volgde de intronisatie en promotie van onze (bestuurs)leden. Vervolgens gingen we na het nuttigen van een gaasje champagne aan tafel om te genieten van een voortreffelijke lunch.

Na de lunch bracht de bus ons naar Hotel Des Indes waar om we om 18.00 uur werden ontvangen met een glaasje champagne op de prachtige Rotonde op de eerste verdieping. Vervolgens begaven we ons naar de balzaal om deel te nemen aan het galadiner. Verrukkelijke gerechten begeleid door verrassende wijnen. Het zeer geslaagde muzikale intermezzo werd verzorgd door leerlingen van het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Dag 3, zondag 14 juni

Na het ontbijt op zondag bracht de bus ons naar een orchideeënkwekerij waar we een leerzame rondleiding kregen. Zo vernamen we dat het maarliefst 70 weken duurt voor een plant geschikt is voor verkoop. Alle dames (en een enkele heer) kregen een orchidee cadeau.

Vervolgens bracht de bus ons naar Restaurant de Kievit in Wassenaar, waar we na een glas champagne op het zonnige terras deelnamen aan een geslaagde lunch.

Complimenten voor de uitstekende organisatie van dit zeer geslaagde Grand Chapitre. We kijken uit naar het volgende Grand Chapitre dat samen met de Duitse Balliage georganiseerd zal worden en gaat plaatsvinden in Aken en Maastricht.

Met dank aan onze Chargé de Missions Siebe Stellingwerff Beintema voor het schrijven van het verslag van de eerste dag en onze Chancelier Caroline de Bruijn-Eriks voor het maken van de fotocollages.
Vervolgens bracht de bus ons naar Restaurant de Kievit in Wassenaar, waar we na een glas champagne op het zonnige terras deelnamen aan een geslaagde lunch.

Complimenten voor de uitstekende organisatie van dit zeer geslaagde Grand Chapitre. We kijken uit naar het volgende Grand Chapitre dat samen met de Duitse Balliage georganiseerd zal worden en gaat plaatsvinden in Aken en Maastricht.

Met dank aan onze Chargé de Missions Siebe Stellingwerff Beintema voor het schrijven van het verslag van de eerste dag en onze Chancelier Caroline de Bruijn-Eriks voor het maken van de fotocollages.
 
Adres: Lange Voorhout 54-56 Den Haag.
Aanvang: 14:00