Kerstevenement bij Kasteel Heemstede* in Houten

dec

16

Kerstevenement bij Kasteel Heemstede* in Houten

Het was koud, nat en donker die zaterdag. Toch hadden 54 deelnemers de moed op zich genomen de zoektocht te aanvaarden naar Hofstede Dorothy, de kasteelboerderij van mevrouw Dorothy Beynes-Heijmeijer van Heemstede geboren en getogen op het kasteel.
 
Wij werden daar hartelijk ontvangen door ons voormalig lid Dorothy Beynes-Heijmeijer van Heemstede en haar man Jan die ons het aperitief hadden aangeboden.
 
Onze Conseiller Gastronomique had de verzorging op zich genomen van de amuses. Verder waren aanwezig: de heer Jan Verbert, Bailli Regionaal Honoraire en echtgenote Rita namens de  Belgische Bailliage en van de Turkse Bailliage waren aanwezig mevrouw Leonie Kilic, Vice Conseiller Culinaire met haar gasten mevrouw Ria Franken en mevrouw Sacha Knorren.
 
Ons lid Dolf Meijers, Officier - Officier Commandeur had wel twee heel bijzondere gasten meegenomen, de heer Anthony Lisman, eigenaar van Kasteel Heemstede, en de heer Leo Wevers, architect van het te renoveren Kasteel Heemstede.
 
Onze Bailli Délégué Gerrit de Kiewiet verwelkomde onze neiuwe leden de heer Machillanda en echtgenote mevrouw Machillanda uit Venezuela, die voorheen lid waren van de Filippijnse Baillage, thans ingeschreven in de Nederlandse Baillage.
 
Om 18.30 uur begaven de gasten zich naar het kasteel voor het Diner de Noël Amical dat werd geserveerd in het restaurant van kasteel Heemstede, de Voorkamer en de Torenkamer. De SVH Meesterkok André van Doorn had een prachtig vijfgangendiner voor ons samengesteld met als voorgerecht heerlijke Coquilles Saint-Jacques prachtig gegaard met daarbij een Gran Vinum Adegas, Mar de Viñas, Albariño, Rias Baixas, Spanje, 2016.
 
Het tweede gerecht was zacht gegaarde kreeft met een overheerlijke Anselmi, San Vincenzo, Garganega, Veneto, Italië, 2016.
 
Het volgende gerecht Kabeljauwrug in beurre noisette gegaard met een fantastische Rolf Binder, Christa Rolf, Semillon, Chardonnay, Barossa Valley, Australië, 2015.
 
Het hoofdgerecht was gebraden hertenkalfsfilet subliem klaargemaakt met daarbij een perfecte Chateau Ollieux Romanis, Corbières, Carignan, Grenache, Syrah, Corbières, Frankrijk, 2016 waar regelmatig werd gevraagd om bij te schenken.
 
Het nagerecht was een taartje van pure chocolade, passievrucht, hazelnoot en karamel, de wijn was een Château Graves, Sauternes, Semillon, Barsac, Frankrijk, 2015.
 
De evaluatie werdt gedaan door onze Conseiller Gastronomique Piet van de Bosch die vol lof was en de witte én zwarte brigade complimenteerde hetgeen zij weer hadden verzorgd. De wijn werd geëvalueerd door onze Argentier Albert de Vink.
 
Hierna werd de oorkonde van de Nederlandse Bailliage aan André van overhandigd overhandigd en konden wij weer terugkijken op een in alle opzichten geslaagd evenement.
 
 
Met vriendelijke groet,
 
Jan Wever
Bailli Régionale Midden- en West Nederland

Adres: Heemsteedseweg 20 Houten.
Aanvang: 13:00
Déjeuner Amical bij By Chiel in Zutphen

nov

19

Déjeuner Amical bij By Chiel in Zutphen

Op zondag 19 november 2017 genoot de Chaine voor het eerst van een lunch in restaurant 'By Chiel' te Zutphen. Er hadden zich 39 mensen aangemeld. De ontvangst was uiteraard met bubbels en amuses. 

Chiel en zijn witte en zwarte brigade hadden er duidelijk zin in. Chiel had een mooie lunch samengesteld met verrassende, mooie wijnen.
MENU

Dun gesneden licht gerookte zwaardvis met compote van groene tomaat en grapefruit
verfijnd met een crème van kaviaar
Lapostollle Vineyard Selection, Chardonnay, 2013 Vale Casablanca, Chile

Zacht gegaarde Nederlandse boerderijeend met gebakken ganzenlever, witlof en cantharellen
vergezeld met siroop van aceto balsamico en honing
Esterhazy Cuve Red 2014 , Hollandse meesters, Blau Frankisch, Austria

Hertenrug met gekonfijte zuurkool en aardappelwafel geserveerd met koffie-speculaassaus
Miolo Merlot Terroir 2011, D.O. Vale dos Venhedosc-Bento Goncalves Serra Gaucha, Brazil

Chocolade verrassing
Nectar Pedro Ximenez, Gonzales Byass, Jerez de la Frontera , Spanje

Thee en koffie met friandises

Tijdens de koffie werd Chiel met zijn witte en zwarte brigade door Maarten Westerhof toegesproken en werd de bekende herinneringsoorkonde  overhandigd.

De leden en hun gasten konden terug kijken op een gezellige en smakelijke lunch. Vanaf nu streven we ernaar om om de paar jaar bij Chiel te lunchen of te dineren.

Met vriendelijke groet,

Maarten Westerhof
Bailli Regional Noord- en Oost-Nederland

Adres: Burg. Dijckmeesterweg 27b Zutphen.
Aanvang: 12:30
Dîner Amical bij Château Neercanne in Maastricht

okt

21

Dîner Amical bij Château Neercanne in Maastricht

Tachtig Chaîneleden kwamen naar het mooie en indrukwekkende zeventiende-eeuwse Château Neercanne in Maastricht. Het was een internationaal gezelschap met 48 Nederlanders, 30 Duitsers en 2 Belgen. De aankomst van de Duitsers veroorzaakte enige vertraging omdat hun bus het smalle toegangsweggetje blokkeerde. Na enig gemanoeuvreer kwam de Duitse groep aan in de grot waar de cava en de amuses werden geserveerd. Tijdens de ontvangst waren er direct geanimeerde gesprekken tussen de diverse nationaliteiten.

De keuken moest alle zeilen bijzetten om de ca. 300 gasten op deze avond in Château Neercanne tijdig hun diner te verzorgen. Zij zijn daarin voortreffelijk geslaagd. De gangen kwamen op tijd, de borden waren mooi gedecoreerd en de gerechten hadden de juiste temperatuur.

Het voorgerecht, een salade met gebakken St. Jacobsschelpen, knolgroentjes en een vinaigrette van geroosterde knolselderie, was precies juist gegaard en een verrassende combinatie van smaak en geuren.

De tweede gang was een excellente zeetong van de graat met een frisse wortelcrème en saus 'Meunière'. De 'Paella' van kreeft en gekonfijte kippendij met een schuimige jus van chorizo was een paella 2.0, een fantasievolle en smakelijke interpretatie van dit oeroude Spaanse gerecht. 

De klassieker van het najaar hertenrug met knolselderij en paddenstoelen was het hoofdgerecht. Het vlees was perfect gegaard en daardoor van een ongekende malsheid.

Het dessert, een cremeaux van passiefruit met yoghurtsorbet, was een waardig besluit van een culinair hoogtepunt.

Voor het diner werd niet bij iedere gang een andere wijn geserveerd. De gekozen wijnen waren een 2015 Viré Clessé, Albert Bichot  een Bourgogne en de 2013 Montrésor Valpollicello Ripaso van Veneto. Het was interessant te proeven hoe smaak van de wijnen zich ontwikkelde bij de diverse gerechten. De sommelier heeft een voortreffelijke keus gemaakt.
 
Bij de evaluatie werden we verrast met een nieuwtje over promoties in de culinaire staf. SVH Meesterkok Hans Snijders (63), sinds 1980 werkzaam als Chef de Cuisine, begint met een nieuwe functie als Executive Chef waarin hij de Chefs de Cuisine van het à-la-carte-restaurant Château Neercanne en lunchrestaurant l’Auberge aanstuurt. Gilbert von Berg (35), sinds 2007 werkzaam bij Château Neercanne,  wordt de nieuwe Chef.

De oorkonde van de Nederlandse Bailliage en de zilveren schaal van de Bailliage Niederrhein werden aan Gilbert overhandigd.
Het was in alle opzichten een geslaagd evenement
 
Wim Sluijter
Bailli Régional Zuid-Nederland


 
De Vice Chargé de Presse van Bailliage Mittelrhein, Joachim Roemer, schreef een lovend verslag van het bezoek van dertig Duitse leden aan het Dîner Amical bij Château Neercanne. Het verslag leest u hier.
Adres: Cannerweg 800 Maastricht.
Aanvang: 18:00
Verslag Grand Chapitre Hongarije in Boedapest - Plonsclub

sept

28

Verslag Grand Chapitre Hongarije in Boedapest - Plonsclub

Vorige maand bezocht een groep van 18 leden van de Nederlandse Plonsclub het Grand Chapitre van Hongarije in Boedapest.

Lees hier het verslag dat onze Chargé de Missions, Siebe Stellingwerff Beintema, schreef over deze reis.

De foto's die tijdens het evenement door de fotograaf zijn gemaakt zijn te bekijken via onderstaande links:

www.ezgaleria.hu/kepek/primus/
www.ezgaleria.hu/kepek/lajosmizse/
www.ezgaleria.hu/kepek/corinthia/ 
www.ezgaleria.hu/kepek/gundel/
www.ezgaleria.hu/kepek/corinthia/
Adres: Erzsébet krt. 43-49 Budapest.
Aanvang: 00:00
Déjeuner Amical bij De Groene Lantaarn** in Zuidwolde

sept

16

Déjeuner Amical bij De Groene Lantaarn** in Zuidwolde


Op zaterdag 16 september vond bij de Groene Lantaarn in Zuidwolde een Déjeuner Amical plaats. In de acht jaar dat Jarno Eggen en Cindy Borger de Lindenhof in Giethoorn verlieten en voor zichzelf begonnen in de Groene Lantaarn heeft de Chaîne er al drie keer geluncht of gedineerd.  Dat is frequent voor een restaurant dat geen lid is van de Chaîne maar begrijpelijk als je ziet dat ze binnen vijf jaar twee sterren wisten te bemachtigen.

Er namen 51 Chaîneleden en gasten deel aan deze lunch. We werden ontvangen met bruisende wijn en wat bijzondere amuses waaronder eendenlever in een macaron met droptinten. Vervolgens werd het volgende menu geserveerd:

MENU

Zachtgegaarde kalfstong met ganzenlever en viniagrette van gember en limoen 
Domaine Danielle De L'Ansee, Frankrijk-Loire, Sauvignon blanc 2016 

***

Kabeljauw met acht weken gerookt zolderspek, rode biet en saus van witte wijn 
Domaine Panery, Frankrijk - Languedoc, Grenache & Syrah 2014

***

Regionale ree met bloemkool, champignons en eigen jus met pompoenpitolie
Abadal, Spanje - Pla de blages, Cabernet franc, Tempranillo & Sumoll 2016

***

Zuring met rauwe snijboontjes, creme van amandelen, basilicum, crème fraîche en olijfolie 
Bricco Riella, Italie-Piëmonte, Moscato d'Asti 2016 

***

Koffie/thee met eigengemaaktefriandises


Alles was van hoge kwaliteit en de bediening was vlot en vriendelijk onder leiding van Cindy Borger. Na de koffie werden de witte en zwarte brigade van harte bedankt door het bestuur en de bekende herinneringsoorkonde werd aan Cindy en Jarno overhandigd.

Volgend jaar op zondag 10 juni luncht de Chaîne weer bij de Groene Lantaarn ter afsluiting van het Grand Chapitre.

Met vriendelijke groet,
 
Maarten Westerhof
Bailli Régional Noord- en Oost-Nederland 
Adres: Hoogeveenseweg 17 Zuidwolde.
Aanvang: 12:30
Déjeuner Amical bij De Gaffel in Valthe

jun

25

Déjeuner Amical bij De Gaffel in Valthe

Op zondag 25 juni verzorgde Roderik Seubers een vijfgangenlunch in zijn drie eeuwen oude boerderij de Gaffel in Valthe.

Roderik is vorige maand toegetreden als professioneel lid van de Chaîne. Er waren slechts tien Chaîneleden naar Drenthe gekomen wat enerzijds jammer was. Anderzijds was de sfeer er niet minder om.
 
Er werd geluncht aan een ronde tafel in de chambre separe waar de zwarte brigade onder leiding van Amanda vijf heerlijke gangen serveerde. De bijpassende wijnen werden geschonken met deskundige begeleiding. Tijdens het aperitief werden mooie amuses geserveerd waarna we begonnen aan het volgende menu.
 
MENU
 
Tarbot met crème van doperwten en schuim van Waddenkokkels
Domaine Tardy – Jacquère         
 ***
Gegratineerde Canner-kreeft
Domaine Marinot Verdun – Chardonnay
*** 
Kwartel met anijschampignons en morillessaus
Domaine la Remejeanne, les Arboursiers - Roussonne, Viognier
Clairette,  Bourboulenc & Marsanne

*** 
Lam met zoete aardappel, kubba en komijnjus 
Château Fèret-Lambert - Merlot, Cabernet Sauvignon
*** 
‘Zomerkoninkjes’
Clairette de Die – Clairette, Muscat

Thee of koffie met huisgemaakte friandises
  
Na afloop werden de zwarte en witte brigade hartelijk bedankt en werd door Maarten Westerhof de oorkonde overhandigd aan Roderik. Uit handen van Gerrit de Kiewit kreeg Roderik de koperen plaat met het Chaînelogo voor bij de ingang.
 
Voor de gasten die de lange reis naar Valthe hadden ondernomen wachtte nog een gezellig samenzijn in de tuin van Maarten en Tonnie om de dag met kazen en wijn af te sluiten.
 
Met vriendelijke groet,
 
Maarten Westerhof
Bailli Régional Noord- en Oost-Nederland

Adres: Odoornerweg 1 Valthe.
Aanvang: 12:30
Dîner Amical met middagprogramma bij Kasteel Engelenburg in Brummen

mei

13

Dîner Amical met middagprogramma bij Kasteel Engelenburg in Brummen

Chers Consœurs et Confrères,

Verslag evenement op zaterdag 13 mei in Zutphen by Chiel en Kasteel Engelenburg.

Op deze dag had het KNMI niet veel goeds voorspeld, regen, storm, hagel, zware windstoten en nog veel meer onheilspellends. Gelukkig bleef ons dat allemaal bespaard, per slot van rekening was er een wandeling gepland en een boottocht in en door Zutphen.

Wij werden ontvangen door onze allervriendelijkste confrères Maître Rotisseur Chiel Dohmen en Officier Francois Leupold vooral Francois kon niet wachten ons te voorzien van zijn heerlijke champagne J.M. Gobillard & Fils. Er werd dan ook veel bijgeschonken waarbij wij konden genieten van een aantal overheerlijke amuses uit de keuken van Chiel.

Inmiddels was de gids gearriveerd die ons door de prachtige en historische binnenstad van Zutphen leidde, een stad ontsproten aan de IJssel en de Berkel en al meer dan 1700 jaar bestaat. In die tijd is Zutphen uitgegroeid van een Germaanse nederzetting via een belangrijk machtscentrum rond 1000 en een succesvolle handelsstad rond 1300 tot een middelgrote stad anno nu. De stad kreeg stadsrechten aan het einde van de twaalfde eeuw en trad toe tot de Hanze. Het Wapen van Zutphen draagt nog altijd de symbolen van een Hanzestad. Zutphen bleek een stad vol van allerlei bijzondere wetenswaardigheden. Er was zoveel te vertellen en te zien, gelukkig kregen wij onderweg ook nog iets lekkers uitgedeeld bij bakkerij Driekant.

Hierna konden wij instappen in een ‘fluisterboot’ waar onze schipper ons nog meer mooie verhalen over Zutphen kon vertellen. Merkwaardig was de broedende meerkoet onder de fontein in de vijver tegenover het restaurant van By Chiel.

Na deze bijzondere ervaring in Zutphen was het richting Kasteel Engelenburg voor een Diner Amical. Hier werden wij ontvangen door onze confrère Officier Maître Hotelier Johan Agricola met alweer een feestelijk glas champagne, een Zuid-Afrikaanse Simonsig Kaapse Vonkel, Stellenbosch, 2015 (Méthode champenoise) Hier werden een tweetal amuses bij geserveerd, oester met soja/bosuien limoen en Panna cotta met gepofte knofloof/komkommer.
 
De tafelindeling werd voorgelezen en ons werd verzocht onze plaatsen op te zoeken in een prachtige zaal met mooi opgedekte tafels.
 
De Chef-kok Maurice Kersten had een mooi vijfgangenmenu voor ons bereid met o.a.

Hoender
Gemarineerde jonge hoender-eendenleverterrine
gekarameliseerde appel en peer-jonge sla-doperwten-verjus

***
Makreel
Zacht gegaarde makreel op houtskool
geroosterde octopus-zwarte rijst-kruiden-beurre noisette

***
Asperges
Bereidingen van asperges in witte port gestoofde morilles
gepocheerd scharrelei voorjaarsgroenten olijfolie

***
Lam
Gebraden Hollands graslam gestoofde lamsnek
parelcouscous met salsa-spinazie-aubergine-lamsjus met specerijen

***
Vanille
Mousse van vanille yoghurt
Basilicum-witte chocolade-schuim van mint
 
En natuurlijk koffie na met heerlijke huisgemaakte friandises die werden geserveerd in de wijnkelders.
 
Vanzelfsprekend werden er mooie Zuid Afrikaanse wijnen geschonken bij dit diner, o.a.
Super Single Vineyards 'Kalk Bay' Chenin blanc, Coastal Region, 2016
Longridge hardonnay, Stellenbosch, 2015
Morgenster 'NU' Cabernet Franc, Stellenbosch, 2014.
 
De wijnkelders zijn natuurlijk uitermate geschikt om nog even na te tafelen/borrelen, hier werd dan ook ruimschoots gebruikt van gemaakt.
 
Al met al was het weer een geslaagd evenement en de oorkonde die na het diner werd uitgereikt aan de witte en de zwarte brigade was dan ook meer dan verdiend.
 
 
Jan Wever
Bailli Regional Midden- en West-Nederland

Adres: Eerbeekseweg 6 Brummen.
Aanvang: 13:30
Algemene Ledenvergadering en Déjeuner Amical bij Zout & Citroen in Oosterhout

apr

22

Algemene Ledenvergadering en Déjeuner Amical bij Zout & Citroen in Oosterhout

Op zaterdag 22 april, Wereld Chaîne Dag, werd de jaarvergadering van de Nederlandse Bailliage gehouden in restaurant Zout & Citroen in Oosterhout met aansluitend een lunch.

De consœurs en confrères werden ontvangen met koffie en smakelijke friandieses. De jaarvergadering verliep vlotjes en er was vrijwel geen commentaar op de mannier waarop het bestuur de vereniging leidt. Met name de Jeunes Chefs Competitie heeft veel voorbereiding en energie gekost maar was mede daardoor heel succesvol.

Gerrits positie is nog steeds ter beschikking maar hij neemt ook dit jaar de honneurs weer waar. Na afloop werd in de tuin een groepsfoto voor de Wereld Chaîne Dag gemaakt.

Het aperitief met een cava en originele amuses waren een veelbelovende opmaat naar de lunch.  Deze was voortreffelijk zoals door Ted Janssen op zijn eigen wijze werd geëvalueerd. Omdat de chef niet aanwezig was werd de oorkonde overhandigd aan de sous-chef.
Adres: Ridderstraat 86 Oosterhout.
Aanvang: 10:30
Jeunes Chefs Rôtisseurs Competitie bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort

mrt

27

Jeunes Chefs Rôtisseurs Competitie bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort

Michel Oude Booijink is de winnaar van de Jeunes Chefs Rôtisseurs 2017 geworden. Michel is werkzaam in de met een Michelinster bekroonde keuken van het Landhuishotel Bloemenbeek in de Lutte. Hij werkt daar onder leiding van SVH Meesterkok Michel van Riswijk.


 
Tweede werd Gert van der Heijden, werkzaam bij Hotel Landgoed Het Roode Koper te Ermelo, onder leiding van chef-kok Dennis van den Beld. Ook deze keuken is met een Michelinster bekroond.

Vijf jonge veelbelovende sous-chefs, werkzaam in gerenommeerde Nederlandse restaurants, kruisten de degens in deze door de Chaine des Rôtisseurs Bailliage des Pays-Bas georganiseerde wedstrijd. De wedstrijd vond op 27 maart plaats in Leerhotel het Klooster te Amersfoort en werd mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Sligro, Pabst+Pabst, Rungis, Koppert Cress, Siegert en Hurricane.

De jonge gedreven deelnemers kregen een ‘black box’ met voor hen eerder onbekende ingrediënten, waarmee een driegangenmenu voor vier personen diende te worden samengesteld. Eerste onderdeel van de wedstrijd bestond uit het schrijven van het menu, waarna 3,5 uur tijd was voor het bereiden van de gerechten.

Beoordeeld werd op twee aspecten:
  • In de keuken werd beoordeeld op de techniek van het koken en het gebruik van de materialen. Ook werd op efficiënt werken, reinheid en organisatie gelet.
    Dick Middelweerd, meesterkok van de Treeswijkhoeve** en Joost den Ouden, chefkok Leerhotel Het Klooster beoordeelden deze aspecten.
  • Een deskundige jury, bestaande uit Culinair Specialist Jolanda van der Jagt, Mario Blom,  Cees Dorland en Maarten Matti, beoordeelden vervolgens op presentatie, originaliteit en smaak.

Winnaar Michel Oude Booijink zal worden uitgezonden naar de internationale competitie van de Chaine des Rôtisseurs, die op 8 september 2017 in Frankfurt zal plaatsvinden. Hij zal zich daar meten met de landelijke winnaars van de wedstrijden die de Chaîne des Rôtisseurs wereldwijd heeft gehouden.

De prijsuitreiking vond plaats, voorafgaand aan, en in gezelschap van 57 deelnemers, een door Leerhotel Het Klooster verzorgd diner. Bereiding en serveren geschiedde door studenten van het Leerhotel.

Wij danken de FNV Horecabond voor het gebruik mogen maken van hun foto's.
Adres: Daam Fockemalaan 10 Amersfoort.
Aanvang: 18:00
Déjeuner Amical bij De Vlindertuin in Zuidlaren

mrt

18

Déjeuner Amical bij De Vlindertuin in Zuidlaren

Zaterdag 18 maart 2017 genoten 13 leden van de Chaîne van een een lunch in de drie eeuwen oude boerderij 'de Vlindertuin' te Zuidlaren. Het restaurant ligt aan een  brink met eeuwenoude bomen en in het sfeervolle interieur is het goed toeven.

We werden ontvangen door gastvrouw Froukje Cazemier met Prosecco en diverse tongstrelende amuses. De opkomst voor dit evenement was dramatisch laag, maar de 13 leden die de reis hadden ondernomen werden door Froukje begeleid naar een prachtige ovale tafel. Door deze setting, de overheerlijke lunch en de gezellige sfeer werd het een topmiddag.

De bediening was vlot, vriendelijk en efficiënt. De lunch en bijpassende wijnen waren van sterrenkwaliteit.

Na de amuses mochten we genieten van het volgende menu:
 
MENU

ZEEDUIVEL
Zeeduivel met bloemkool, haringkaviaar & beurre blanc
Venezia Pinot Grigio 'Lumo'- Colterenzio, Alto Adige '15

***

ZEEHAAN
Zeehaan met shii-take, bosui, sesam, groene asperge & groentesaus
Limoux - Chardonnay & Mauzac & Chenin Blanc - Chateau Rives-Blanques, Limoux '14

***

KALFSSUKADE/KALFSZWEZERIK
Kalfssukade met krokant gebakken kalfszwezerik, ui, knolselderij, eekhoorntjesbrood & sjalottenjus
Pinot Madeleine Spatlese trocken - Weingut Petri, Herxheimer Himmelreich, Pfalz '15

***

PASSIEVRUCHT/ANANAS
Dessert van passievrucht, ananas, chocolade met ijs van yuzu & witte chocolade
Tokaji Magita - Beres, Hongarije '10

***

Café complet

Na de lunch bedankte Maarten Westerhof Jilt Cazemier met zijn witte brigade en Froukje Cazemier met de zwarte brigade voor de gastvrijheid en kwaliteit die deze middag sierden. Tevens overhandigde Maarten als Bailli Régional van Noord- en Oost-Nederland een herinneringsoorkonde aan het echtpaar Cazemier.

Hopelijk kunnen we dit evenement nog eens overdoen met een grotere delegatie van de Chaîne.
Adres: Stationsweg 41 Zuidlaren.
Aanvang: 12:30
Dîner Amical bij 't Roode Koper * in Ermelo

feb

11

Dîner Amical bij 't Roode Koper * in Ermelo


Verslag diner bij restaurant ’t Roode Koper* te Ermelo op 11 februari 2017.

Op een koude winterse februaridag kwamen 38 gasten waaronder Günter en Ingrid Naroska van de Duitse Baillage Westfalen-Lippe naar Hotel Restaurant Landgoed ’t Roode Koper * in Ermelo. ’t Roode Koper is ons nieuwste lid van de Nederlandse Baillage van de Chaîne des Rôtisseurs.
 
De heer Joost van Gulik had zijn dochter Anne meegenomen met haar vriendin Remy van der Heu. De heer en mevrouw Wim en Astrid van Deijzen waren introducees van Maarten en Natalie Matti en de heer en mevrouw Wim en Robertien Plaizier waren de introducees van Kees en Jacqueline Niezen. Mevrouw Claudia Kroes was de introducee van Yvo Erades. Herman en Kees Veenbrink waren introducees van Duuk en Cressida Esmann.
 
Wij werden in de sfeervolle lounge en bar door o.a. gastvrouw Maxime en gastheer Maurice vriendelijk ontvangen en ons werd een heerlijk sprankelend glas De Castelnau, Brut Reserve Champagne aangeboden. In de bar kregen wij als amuse een taco van piment, crème van rijst gel van biet en gemarineerde rode ui en lavendel, waarna de chef Dennis van de Beld ons uitnodigde een kijkje in de keuken te komen nemen en daar onze tweede amuse te nuttigen, een pompoensoepje met een stengel van Gruyère. Aan tafel kregen wij onze derde amuse, een mousse van bloemkool, piccalilly, ingelegde zoetzure groenten en krokant van hazelnoot.
 
In het stijlvolle restaurant stonden vijf prachtig gedekte tafels voor ons klaar en was het tafelzilver extra opgepoetst. De chef-kok Dennis van de Beld had een mooi vijfgangenmenu voor ons samengesteld met als voorgerecht huisgerookte zalm, mousse van geitenkaas, gedroogde cherrytomaat, venkel, zoetzure komkommer, filodeeg krokant en dressing van tomaat en citroen. De wijn daarbij, Peña 'Castrelo de Miño', Treixadura/Albariño/Godello/Loureira
 
Hierna gebrande zeebaars, gepocheerde oester, crème van aardappel, prei, pommes soufflé, saus van mierikswortel en olie van peterselie met een heerlijke prime, Riesling, Battenfeld-Spanier, Rheinhessen, Duitsland
 
Een overheerlijke risotto van bospaddenstoelen, gepocheerd hennenei, gebakken bundelzwammen, rucola, Parmezaanse kaas, schuim van topinamboer en gepofte zwarte rijst, de wijn, een Rotulo, Alfracheiro/Jaen, Niepoort, Dao, Portugal
 
Een rosé gebraden kalfshaas, schuim van Vacherin Mont d’Or, pompoen, vadouvan, granny smith, kool en een eigen jus in mooie combinatie met eenValpolicella, San Cassiano, Corvina/Molinara/Corvinone, Veneto, Italie
 
Het dessert, cake van pistache, mousse van kwark, witte chocolade en sorbet van mango met een heerlijke verfrissende Amalaya, Torrontes/Riesling, Salta, Argentinië. Hierna werd er koffie en thee geserveerd met friandises van de eigen patissier.

De evaluatie werd met veel elan door onze nieuwe Chevalier Yvo Erades gedaan die ons op een perfecte manier de wijn/spijs combinatie kon uitleggen, dat alles zeer professioneel en geraffineerd was bereid. Het was weer een prachtige culinaire ervaring met vele nieuwe en vooral jonge gezichten en natuurlijk met veel dank aan de vakbekwame witte en zwarte brigade die allen zeer hun best hadden gedaan deze avond tot een succes te maken en werd hun de oorkonde uitgereikt. Sous-chef Gert van der Heijden die namens ’t Roode Koper meedoet aan de Jeune Chef Competition werd nog veel succes toegewenst met zijn deelname aan deze wedstrijd.

Het doet ons deugd dat wij na dit diner drie nieuwe leden mogen verwelkomen: zowel Wim van Deijzen als Herman en Kees Veenbrink besloten na dit geslaagde diner lid te worden van de Chaîne.
 
Omdat het de hele avond heftig had gesneeuwd was het voor diegene die met de auto weer huiswaarts moesten een hele uitdaging om goed en veilig thuis te komen. Het heeft mij na wat kleine glijpartijen 15 minuten extra reistijd gekost.
 

 

 
Jan Wever
Bailli Regional Midden- en West-Nederland

Adres: Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 82 Leuvenum - Ermelo.
Aanvang: 18:00
Déjeuner Amical bij Jiu.nu in Eindhoven

jan

15

Déjeuner Amical bij Jiu.nu in Eindhoven

Op een grauwe, winterse middag kwamen 44 Chaîne leden naar JIU.NU. Twee leden moesten helaas op het laatste moment afzeggen in verband met griep. De samenstelling van de deelnemers had een wat andere mix dan gebruikelijk. Op de eerste plaats hadden we bezoek uit Zuid–Afrika. De Bailli Honoraire, Niel Els, van de Kaapprovincie vereerde ons met zijn aanwezigheid. Actief in het toerisme nam hij deel aan een vakantiebeurs in Nederland en de lunch bij JIU.NU paste perfect in zijn schema. Hij was diep onder de indruk van het aangename gezelschap, de grote opkomst en de geweldige lunch die geserveerd werd.

Joost van Gulik had zijn charmante dochters meegenomen en Albert en Mariëtte de Vink eveneens hun dochter Julianne met haar partner Matias Fuentes uit Argentinië. Gerrit introduceerde Yvo Erades een vinoloog die zichzelf als lid had aangemeld en de introducees van Liz en Joost Boers de heren Leno Biemans, Huibert Bijland en mevrouw Lobke Opsteen.
Ook waren we blij na een langere afwezigheid Bob en Tjoe Oei weer te kunnen begroeten. Tenslotte was de heer Henk de Wert, de partner van Sin Loong Wong de Maître Restaurateur, van JIU.NU erbij.
 
De ontvangstruimte was een beetje krap maar de champagne van Baron de Rothschild 'Brut' en de vier volledig verschillende amuses, een krokantje, een soepje, een hoorntje en een hapje compenseerde dit ongemak royaal.

De lunch was buitengewoon gevarieerd met (te?) veel verschillende smaken bij elk gerecht. Verrassend waren ook ingrediënten die je in Nederland niet vaak op de kaart zult aantreffen zoals zeeëgel, yuzu en short rib dat vervangen werd door een tongstrelende sucade. Ook de jamijn rijst in het dessert zal je niet vaak in een nagerecht aantreffen.

De opmaak van de borden was fantasierijk en een plezier om naar te kijken. De wijnen kwamen uit alle windstreken, Hongarije, Portugal, Spanje en Frankrijk en combineerden prima met de gerechten. De bediening was geruisloos en efficiënt.
 
Al met al een geweldige plezierige manier om een druilerige zondagmiddag door te komen.
 
Wim Sluijter
Bailli Regionaal Zuid - Nederland
 
Adres: Willemstraat 9 Eindhoven.
Aanvang: 12:30