Kerstdiner met middagprogramma in The White Room by Jacob Jan Boerma, Hotel Krasnapolsky, Amsterdam

dec

10

Kerstdiner met middagprogramma in The White Room by Jacob Jan Boerma, Hotel Krasnapolsky, Amsterdam

Verslag van een diner amicale in het Krasnapolsky, Amsterdam
 
Een decemberevenement in onze Nederlandse Bailliage belooft altijd iets speciaals. De ene keer een bezoek aan een musical, de andere keer een huiskamerconcert op een kasteel en ook dit keer had onze  Regionale Bailli Jan Wever, samen met de Conseiller Culinaire Jaap Postma, voor een mooi middagprogramma gezorgd.

Maar deze keer zorgde de gemeente Amsterdam voor een extra verassing door de Vijzelstraat voor autoverkeer te sluiten. Dit had tot gevolg dat meerdere deelnemers getrakteerd werden op een puzzeltocht door Amsterdam met als motto 'Hoe vind ik de voordeur van het Krasnapolsky'. Verschillende deelnemers onder wie onze Belgisch gasten dwaalden meer dan een uur door de stad. Maar uiteindelijk wist iedereen het hotel te bereiken.

De Chaîne organiseerde een boottocht door de grachten van Amsterdam, waar gedurende de maand december op diverse plaatsen kunstzinnige en verlichte taferelen te bewonderen waren tijdens het Amsterdam Light Festival.

Als eerste werden wij ontvangen door de medewerkers van onze Maître Hôtelier Herman Klok van Grand Hotel Krasnapolsky. En na het genot van koffie, thee en petit fours, werden wij begeleid naar onze rondvaartboot aan de achterzijde van Krasnapolsky. Intussen was het donker geworden en helaas ook miezerachtig weer.

Aan boord werden wij verwelkomd door de schipper, een gids en twee heren die direct iedereen van een glas Glühwein voorzagen. Het eerste en kortste gedeelte van de tocht gaf een goed beeld van de rood verlichte ramen maar al spoedig kwamen wij op het traject waar diverse kunstenaars zich hadden uitgeleefd. Bijzonder knap wat er allemaal getoond werd. Nogmaals jammer dat het weer niet echt meewerkte en vanwege beslagen ramen niet alles voor iedereen even duidelijk zichtbaar was. Maar de Glühwein smaakte prima.

En misschien niet te geloven, maar de rondreis duurde circa 20 minuten langer, vanwege files op het water. Er waren zoveel schepen op het water vol met toeristen die allemaal dit mooie verlichte schouwspel wilde zien, dat er op diverse plaatsen opstoppingen waren. Al met al waren de 42 deelnemers aan dit middagprogramma meer dan tevreden.
 
Bij de ontvangst, dat uitliep door de verlate terugkomst van de bootvluchtelingen, werden drie verrukkelijke amuses geserveerd met een prima champagne, Serge Mathieu Blanc de Noir, Avirey-Lingey. Nadat men zich had omgekleed en een aperitief had genuttigd ging het gezelschap van 62 personen - dat daarmee het best bezette evenement van het jaar was - naar het recent geheel gerenoveerde Restaurant The White Room, dat een monument is. De zaal voldeed volledig aan de status van en Grand Hotel uit het “fin du sciecle”.

De keuken, onder regie van Jacob Jan Boerma van het 3 sterren restaurant de Leest in Vaassen, zette hun beste beentje voor en serveerde een diner van hoge kwaliteit en verassende combinaties zoals forel met chlorofyl groene mosterd om er maar een te noemen. De selectie van de wijn combineerde voortreffelijk met de gerechten.

Aan het slot evalueerde Ted Janssen het diner op zijn eigen karakteristieke wijze maar kon de witte en zwarte brigade niets dan lof toezwaaien en overhandigde de chef kok de oorkonde.

Al weer een geslaagd evenement.
Bedankt Jan en Jaap
Adres: Dam 9 Amsterdam.
Aanvang: 15:30
Déjeuner Amical bij De Nederlanden* in Vreeland aan de Vecht

nov

06

Déjeuner Amical bij De Nederlanden* in Vreeland aan de Vecht

In tegenstelling tot de prachtige zonnige zondagmorgen in Huis ter Duin op 11 september voor een Déjeuner Amical, kwamen de gasten nu in de stromende regen naar Hotel Restaurant De Nederlanden in Vreeland. Gelukkig in groten getale, 59 leden met hun gasten, zelfs onze Officier - Officier Commandeur Julia van Dijk belde mij de zaterdagavond nog om 22.00 uur dat ze een lift kon krijgen van oud lid Paultje de Jong uit Utrecht en dus ook van de partij was.
 
Wij werden in de sfeervolle lounge van het gerestylde en vernieuwde restaurant door gastvrouw Caroline Berends en haar staf vriendelijk ontvangen en ons werd een heerlijk sprankelend glas Cava aangeboden en wij kregen drie heerlijke amuses. O.a.: speculaasmacaron en bloedworst, kipkrokant met groene curry en makreel en rode biet.
 
De tafelindeling werd voorgelezen en iedereen werd verzocht plaats te nemen in het restaurant. Met negen tafels was het een beetje een zoekplaatje, niet iedereen had onthouden aan welke tafel men was ingedeeld. Gelukkig hadden de dames van de bediening ook een lijst met tafelnummers zodat niemand lang hoefde te zoeken.
 
De chef-kok Wilco Berends had een mooi vijfgangenmenu voor ons samengesteld met als voorgerecht makreel en bagna cauda, ansjovis, knoflook, komkommer, daar werd een heerlijke Anselmo Mendes, Loureiro, Vinho Verde uit Portugal bij geschonken.

Daarna volgde het tweede gerecht: snoekbaars en paling met noten, biet en chardonnay-sabayon met als wijn een David Sadie, Roussanne, Swartland uit Zuid-Afrika.

Het wildseizoen is aangebroken dus was het volgende gerecht: fazant met zuurkool, lever, kruidkoek en saus poivrade. De La Spinosa, Sangiovese/Colorino/Canaiolo, Chianti uit Italië was de wijn die hier bij werd geschonken.

Het werd tijd voor de desserts: appel en karnemelk met karamel, kaneel en stroop. Heel bijzonder. De wijn hierbij, Loupiac-Goudiet, Sauvignon Blanc/Semillon/Muscalle, Bordeaux, Frankrijk.

Als toegift een soufflé van het huis met kwark en vanille en roomijs van sinaasappel en specerijen, buitengewoon.

De evaluatie werd door onze Chevalier Ted Janssen verzorgd die ons kon vertellen hoe lekker wij hadden gegeten, dat alles zeer professioneel en geraffineerd was bereid met als speciale dank aan de vakbekwame dames gastvrouwen en een jongeman, die allen zeer hun best hadden gedaan.
 
Afgesloten werd met mokkaservies en huisgemaakte bonbons in de lounge.
 
Het was weer een prachtige culinaire ervaring, met dank aan de witte en de zwarte brigade onder leiding van Caroline Berends.
 
Jan Wever
Bailli Regional Midden- en West-Nederland
Adres: Duinkerken 3 Vreeland aan de Vecht.
Aanvang: 12:00
Grand Chapitre Malta - de Plonsclub

okt

19

Grand Chapitre Malta - de Plonsclub

Elk jaar brengt een aantal leden van de Nederlandse Bailliage een bezoek aan een Grand Chapître, georganiseerd door een buitenlandse Bailliage. Tijdens een hiervoor speciaal georganiseerde lunch bespreken potentiële deelnemers het aanbod van Grand Chapîtres. Deze zijn te vinden op de internationale website van de Chaîne. Vaak zijn ook programma’s al beschikbaar. Aandacht wordt gegeven aan locatie, programma, data, waren we er eerder, etc. Meestal komt een soort consensus tot stand. Dit jaar werd voor het Grand Chapître in Malta gekozen. 

Lees hier het verslag dat onze Chargé de Missions, Siebe Stellingwerff Beintema, schreef over deze reis.

De deelnemers aan het Grand Chapître van Malta hebben genoten van een goed georganiseerd evenement. Heerlijke temperatuur onder de blauwe lucht in een prima hotel met binnen-, buiten- en zeezwembad. We hebben mooie excursies gehad onder leiding van een prettige, ervaren gids. Veel gezien van Malta en kennis gemaakt met Chaîneleden uit veel verschillende landen. Natuurlijk trokken we als Nederlanders veel met elkaar op en genoten van elkaars gezelschap en humor.

De bijeenkomst om de bestemming van het volgende doel van de Plonsclub te bepalen wordt gehouden op 5 maart 2017, 12.30 uur in Restaurant Soesterduinen, Soesterbergsestraat 188, Soest. Iedereen die interesse heeft om deel nemen is welkom en kan zich aanmelden bij Dolf Meijers: info@meijersautobedrijf.nl
Adres: Great Siege Road Valletta, Malta.
Aanvang: 00:00
Déjeuner Amical bij Restaurant O&O in Sint Willebrord

okt

09

Déjeuner Amical bij Restaurant O&O in Sint Willebrord

Lunch bij O & O in St. Willebrord op 9 oktober 2016
 
Op een mooie zondagmiddag verzamelden zich 46 Chaîneleden en hun introducees bij  O& O, het restaurant van de familie Tsang. Qua deelname was dit de best bezochte bijeenkomst van 2016 tot nu toe. We werden ontvangen in de tuin met een Indiase (!) mousserende wijn die niet onder deed voor een goede cava. Van de amuses werden vooral de oesters erg gewaardeerd.

In het voorwoord van de Bailli Délègué, Gerrit de Kiewit, werd de familie Wagner speciaal gememoreerd. Het deed Gerrit bijzonder veel plezier dat hij het certificaat van lidmaatschap van de Chaîne aan de derde generatie Wagner mocht overhandigen. Willy Wagner is de derde generatie, na zijn vader en grootvader, die lid wordt van de Chaîne. Zijn broer is eveneens lid. Willy ontving het lidmaatschap als cadeau voor zijn verjaardag.De lunch was zoals altijd bij de familie Tsang tot in de puntjes verzorgd.  Danny bracht weer geraffineerde gerechten op tafel waarbij een of meerdere toetsen refereerden aan de Oriënt. De bediening onder Helena was geruisloos, efficiënt en vriendelijk. Dochter Monica had weer een aantal interessante en originele wijnkeuzes gemaakt.

We kunnen met plezier terugkijken op een zeer geslaagde middag.
Adres: Dorpsstraat 138 Sint Willebord.
Aanvang: 12:30
Grand Chapitre Manchester

sept

28

Grand Chapitre Manchester

Ter voorbereiding op de Nederlandse deelname aan de jeunes Chefs competitie hebben Siebe en Fien Stellingwerff Beintema en Guus en Maxine Morjan het Grand Chapitre in Manchester bijgewoond. Via onderstaande link opent u het verslag dat Siebe schreef over dit bezoek.

Verslag Grand Chapitre Manchester 28 september - 2 oktober 2016.
Adres: 16 Peter St Manchester.
Aanvang: 00:00

Déjeuner Amical bij restaurant Latour* Huis ter Duin in Noordwijk

sept

11

Déjeuner Amical bij restaurant Latour* Huis ter Duin in Noordwijk

Op een prachtige zonnige zondagmorgen kwamen 29 Chaîneleden met hun gasten naar Huis ter Duin voor een Déjeuner Amical. De opkomst was helaas kleiner dan verwacht, op het laatste moment waren er twee afmeldingen, maar het Déjeuner was daardoor niet minder geslaagd. Gelukkig had Walter Rietbergen, Officier Maître Rôtisseur van Huis ter Duin zich ook nog op het laatste moment aangemeld.

Het was prachtig weer dus werd de ontvangst buiten op het terras gehouden waar wij  welkom werden geheten door Officier Maître Hôtelier van Huis ter Duin: Stephan Stokkermans. Wij konden genieten van een heerlijk glas frisse Schlumberger Sekt met Créme de Cassis, ideaal bij dit mooie weer. Er werden een drietal amuses geserveerd waarvan één werd aangeboden door het team Latour, zeer attent. De amuses waren bijzonder en verrassend, o.a. cake van zwarte olijf met een crème van mierikswortel en witte chocolade en een olijvenkrokant, gebakken tofu met kimchi gel/salade, crumble van pistache en een hoorntje met hummus en komijnmayonaise.

Hierna werden wij verzocht in restaurant Latour plaats te nemen waar wij werden ontvangen door de vriendelijke brigade van het restaurant onder leiding van Master Sommelier Stan Kerkchoffs.

De chef-kok Marcel van Lier had een mooi viergangen menu voor ons samengesteld met als voorgerecht gemarineerde sardine met tonijn, aubergine, tomaat en gezouten citroen waarbij een mooie frisse Alvarinho-Trajadura Quinta Solar de Serrade Vinho Verde Portugal werd geschonken.

Hierna een mooie, perfect op de huid gebakken zeebaars geserveerd met sobrasada, gamba en inktvis, hierbij werd de Acustic Celler  Blanc Montsant Spanje geschonken.

Het hoofdgerecht was eveneens een perfect gebraden-gerijpte runderlende geserveerd met ossenstaart, ansjovis en chorizo waarbij een mooie volle Selection Huis ter Duin Rouge, Grenache-Mourvèdre-Syrah Languedoc Frankrijk werd geschonken.

Als nagerecht kamille met cantaloupe meloen, yoghurt en aperol.

Afgesloten werd met mokka servies en huisgemaakte bonbons

Het was weer een prachtige culinaire ervaring, met dank aan de witte brigade onder leiding van Marcel van Lier en de zwarte brigade onder leiding van Stan Kerckhoffs, bedankt.

Jan Wever
Bailli Regional Midden- en West Nederland
Adres: Koningin Astrid Boulevard 5 Noordwijk.
Aanvang: 12:00
Déjeuner Amical bij restaurant Latour* Huis ter Duin in Noordwijk

sept

11

Déjeuner Amical bij restaurant Latour* Huis ter Duin in Noordwijk

Op een prachtige zonnige zondagmorgen kwamen 29 Chaîneleden met hun gasten naar Huis ter Duin voor een Déjeuner Amical. De opkomst was helaas kleiner dan verwacht, op het laatste moment waren er twee afmeldingen, maar het Déjeuner was daardoor niet minder geslaagd. Gelukkig had Walter Rietbergen, Officier Maître Rôtisseur van Huis ter Duin zich ook nog op het laatste moment aangemeld.

Het was prachtig weer dus werd de ontvangst buiten op het terras gehouden waar wij  welkom werden geheten door Officier Maître Hôtelier van Huis ter Duin: Stephan Stokkermans. Wij konden genieten van een heerlijk glas frisse Schlumberger Sekt met Créme de Cassis, ideaal bij dit mooie weer. Er werden een drietal amuses geserveerd waarvan één werd aangeboden door het team Latour, zeer attent. De amuses waren bijzonder en verrassend, o.a. cake van zwarte olijf met een crème van mierikswortel en witte chocolade en een olijvenkrokant, gebakken tofu met kimchi gel/salade, crumble van pistache en een hoorntje met hummus en komijnmayonaise.

Hierna werden wij verzocht in restaurant Latour plaats te nemen waar wij werden ontvangen door de vriendelijke brigade van het restaurant onder leiding van Master Sommelier Stan Kerkchoffs.

De chef-kok Marcel van Lier had een mooi viergangen menu voor ons samengesteld met als voorgerecht gemarineerde sardine met tonijn, aubergine, tomaat en gezouten citroen waarbij een mooie frisse Alvarinho-Trajadura Quinta Solar de Serrade Vinho Verde Portugal werd geschonken.

Hierna een mooie, perfect op de huid gebakken zeebaars geserveerd met sobrasada, gamba en inktvis, hierbij werd de Acustic Celler  Blanc Montsant Spanje geschonken.

Het hoofdgerecht was eveneens een perfect gebraden-gerijpte runderlende geserveerd met ossenstaart, ansjovis en chorizo waarbij een mooie volle Selection Huis ter Duin Rouge, Grenache-Mourvèdre-Syrah Languedoc Frankrijk werd geschonken.

Als nagerecht kamille met cantaloupe meloen, yoghurt en aperol.

Afgesloten werd met mokka servies en huisgemaakte bonbons

Het was weer een prachtige culinaire ervaring, met dank aan de witte brigade onder leiding van Marcel van Lier en de zwarte brigade onder leiding van Stan Kerckhoffs, bedankt.

Jan Wever
Bailli Regional Midden- en West Nederland
Adres: Koningin Astrid Boulevard 5 Noordwijk.
Aanvang: 12:00
Dîner Amical bij Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden

jun

25

Dîner Amical bij Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden

Op 25 juni jongstleden vond bij Landgoedhotel Carelshaven in Delden een Diner Amical plaats. Drie maanden eerder werd Carelshaven geïnaugureerd bij Euro-Toques Nederland. Vorig jaar is Alco van Berkel lid geworden van de Chaîne des Rôtisseurs. Hij en zijn vrouw Evelyne zijn sinds 2014 de nieuwe eigenaren van Carelshaven. Om 13.00 uur werden wij door de gastheer en gastvrouw ontvangen met koffie/thee en Twentse krentewegge. Daarna volgde een unieke rondleiding op kasteel Twickel. 

Het merendeel zag er nog uit als in de tijd dat de in 1975 gestorven Marie gravin van Aldenburg Bentinck er leefde. Het kasteel kan slechts drie keer per jaar op afspraak worden bezocht door groepjes van slechts 15 personen die dan worden rondgeleid door medewerkers van de Stichting. We waren allen onder de indruk van de enorme welstand die nog steeds zichtbaar is.

Daarna volgde een borrel bij Carelshaven die werd ingeleid door een enthousiaste speech van Alco. Het vijfgangendiner dat om 19.00 uur volgde bestond uit de volgende gerechten:
 
Zeebaars
tartaar in limoenolie geweld met krokante kappertjes en een schuim van sereh
Rueda | Oro de Castilla | Verdejo | 2015
***
Fruit de Mer
met een bombe van doperwt, bisque van kreeft en zeevenkel
Mosbacher Riesling “Trocken” | Weingut Georg Mosbacher, Pfalz | 2014
***
Rouleaux van kemperhoen
met pistache, abrikoos en een crème van appel
Coteaux du Languedoc Blanc ‘Les Romanes’ | Vignerons Du Sommiérois | 2014
***
Bavette van Twents Rund
met eigen jus, zomertruffel, tuinbonen, mousse van mais en pommes fondant met gekonfijte zoete ui
Chianti Clasico | Villa Trasqua | 2012
***
Twentse aardbeien Romanoff
gemarineerd in citroenbrandewijn met mascarpone sorbetijs
Brachetto Piëmonte | ‘Grappoli Rossi’ | Cascina Pian Dór | 2015
 
Koffieservies
met huisgemaakte lekkernijen en friandises tot besluit
 
De Chaîneleden Ted Janssen en Albert de Vink waren in hun commentaar lovend over de wijnen en spijzen die werden geserveerd. Aan het echtpaar van Berkel werd ter herinnering aan de dag een oorkonde overhandigd door Maarten Westerhof, de nieuwe Bailli Régional voor Noord- en Oost-Nederland. Organisator van het evenement was Jan Wever Bailli Régional van Centraal- en West-Nederland.

Maarten Westerhof
Bailli Régional Noord- en Oost-Nederland
Adres: Hengelosestraat 30 Delden.
Aanvang: 13:00
Internationaal Grand Chapitre van Duitsland en Nederland van 26 - 28 mei

mei

26

Internationaal Grand Chapitre van Duitsland en Nederland van 26 - 28 mei

26 mei 2016
Vlotte reis van Voorhout naar Aken, waar ingecheckt in Hotel Quellenhof. In Duitse steden is een milieu-vignet verplicht om in de binnensteden te mogen rijden. Bij een benzinestation verwees men naar een autodealer die deze vignets verkoopt. Maar omdat het een nationale feestdag is zijn die gesloten. De auto in de garage van het hotel gezet en verder maar het beste gehoopt.


Quellenhof is een zeer groot luxueus hotel, gelegen op loopafstand van het centrum, tegen het stadspark aan. Fien en ik hebben een wandeling door het stadspark gemaakt. De opzet is mooi, maar de staat van onderhoud laat te wensen over. Veel mensen, vooral allochtonen, picknicken in het park. De sfeer is prima. 

Om 18.00 uur vertrekken bussen naar Chatêau St. Gerlach voor de Soirée de Bienvenue. Hieraan wordt door 190 personen deelgenomen. Ontvangst in de tuin van het Chatêau met champagne en amuses. We worden verrast door een optreden van de locale schutterij: met oude geweren wordt een salvo gegeven. Zo maakten we een stukje Limburgse folklore mee.


Camille Oostwegel heet ons welkom en vertelt over de historie van de locatie. Wegens het grote aantal deelnemers worden voor het buffet twee zalen gebruikt: de Tuinzaal en een zaal op de verdieping van het kloostergebouw. 


Het buffet is deels in de tuin opgesteld en deels binnen. Voor ons was het de eerste keer dat we een buffet bij een Chaîne evenement genoten. De warme gerechten waren enigszins aan de lauwe kant, maar overigens prima en zeer gevarieerd. Zowel vis als vlees en ook vegetarische gerechten, warm en koud. Het dessert was heel mooi. Het prima en attente personeel voorziet ons in ruime mate van dranken. Gerrit dankt de brigade. Om 23.30 uur vertrokken de bussen weer naar Aken.
 
27 mei 2016
Veel van de Nederlandse deelnemers hadden gekozen voor de boottocht van Maastricht naar Luik. Na het ontbijt vertrokken twee volle bussen om 09.40 uur. Op laatste moment kwamen, na de afgesproken vertrektijd van 9.30 uur nog twee gasten, maar de bussen waren al vol. Voor hen werd een taxi geregeld.


In Maastricht aan boord van ms Jekervallei. Vertrek om 11 uur, na een half uur tevergeefs wachten op de twee personen die per taxi achter ons aan zouden zijn gekomen. De reisleider aan boord begon te zeggen dat hij niet te veel zou vertellen om onze onderlinge gesprekken niet teveel te onderbreken. Vervolgens heeft hij vrijwel de hele reis tot Luik informatie met ons gedeeld. Vrijwel iedereen zat buiten op het bovendek in de open lucht. Lars en Christien bleven in de benedensalon en hadden die vrijwel voor zichzelf alleen.

De dranken kwamen zeer regelmatig door. Op een gegeven moment waren de schone glazen op en werd, verstandig, overgegaan op het schenken uit flessen. Diverse lekkere hapjes werden uitgeserveerd. Als een van de laatste gerechten kregen we frites met vlees voorgeschoteld. Voor ons was het de eerste keer dat we bij de Chaîne frites kregen! De lunch werd afgesloten met een kaasdessert, dat in de benedensalon was opgesteld. Daarbij een glas port of rode wijn.

Tijdens de tocht moesten we één keer in een sluis. Deze sluis overbrugt een hoogteverschil van maar liefst vijftien meter. De oevers van dit stuk kanaal en rivier bieden niet veel fraais: veel oude, gesloten staalindustrie en andere industriële complexen.

 
 
Om 13.30 uur lagen we aan de wal in Luik. Gerrit bedankte de bemanning voor de uitstekende verzorging.

’s Avonds verdeelden de deelnemers aan het Grand Chapître zich over vier restaurants voor het diner. In Aken één restaurant: La Bécasse, de andere drie in Nederland: Da Vinci, De Leuf en Sofa. Da Vinci trok de meeste Nederlandse deelnemers. Ook voor De Leuf kozen enkele paren, La Bécasse werd enkel door Rik en Hermien bezocht, terwijl Sofa geen gast uit ons land mocht verwelkomen.

Fien en ik gebruikten het diner in De Leuf. Ontvangst met prosecco van locale wijnboer en mooie bijzondere amuses in de bovenzaal van het restaurant. Hier stond de airco hard te blazen om de temperatuur omlaag te brengen; uitschakelen zorgde voor te hoge temperatuur. Geen ideale plek voor de ontvangst.

Het diner was van uitzonderlijk hoge klasse. Superlatieven schieten tekort. De zwarte brigade is perfect ingespeeld, werkt heel hard en ziet alles: genieten! Van het eten werden we stil: zo mooi, bijzonder en smakelijk. 


 

Een van de gangen was Bommerige kip. “Bommerig” wat is dat? Wel die komt uit het nabijgelegen dorpje Mechelen, waar de kippenboer aan de Bommerige weg zit. Tja…

Ook hier iets wat we nog niet eerder bij de Chaîne hadden meegemaakt: Aan de ronde tafels van acht personen zaten de dames naast elkaar en aan de andere helft daar tegenover de heren. Leuf is het omgekeerde van het Engelse woord Fuel. Brandstof voor de ziel. We zaten aan tafel met twee stellen uit Duitsland en één uit Zwitserland. De evaluatie door de Duitse restaurantcriticus was heel erg to the point: Prima! Een heel mooie avond.

Ook van de deelnemers aan de diners in Da Vinci en La Bécasse hoorden we prima berichten. De Nederlandse restaurants hebben een overweldigende indruk gemaakt op de vele Duitse deelnemers.

28 mei 2016
Fien en ik hadden niet ingeschreven voor de intronisatiebijeenkomst. We hebben Aken bezocht en daar het winkelcentrum bekeken en de dom en schatkamer van de dom bezocht. Beide gebouwen en hun inhoud zijn schitterend. Op een terrasje geluncht. Terug naar het hotel op het terras nog wat gedronken. Gerrit en Nel schoven aan: De intronisatie was inderdaad een heel lange zit geworden. Gezellig bespraken we de stand van het gewas.
 
’s Avonds het Chaîne gala diner in hotel Quellenhof. We werden ontvangen op het terras van het hotel. Mooi dat het weer dit mogelijk maakte, maar het was wel kantje boord. De champagne was prima. De amuses weinig fantasievol en met 298 deelnemers lastig te verdelen. Later kreeg men de logistiek van het verdelen van de amuses beter onder controle.

Aanwezig deze avond ook Peter en Ineke Russ, Albert en Mariëtte de Vink en Camille Oostwegel met echtgenote. Verder ook Gerrit en Nel, Lars en Christien, Rik en Hermien, Rini en Ineke, Rinel en Wim en Siebe en Fien.

Het diner voor de 298 deelnemers werd aan ronde tafels voor tien personen uitgeserveerd in één heel grote zaal. Het entertainment tussen de gangen werd verzorgd door een zanger, begeleid door een pianiste. Hij zong operettestukken van zo’n 100 jaar geleden. Zonder microfoon bereikte zijn stem de hele zaal. Mooi ook te zien dat men tijdens de optredens stil was. De liederen hadden allen eten en drinken, met hun gevolgen (dronkenschap) tot onderwerp. Dat één artiestenduo optrad had continuïteit tot gevolg: Goede keuze hetgeen zeer werd gewaardeerd.
De kwaliteit van het diner was, na het geweld van Da Vinci en De Leuf, niet indrukwekkend. Met zo’n groot aantal deelnemers mag je ook niet alles verwachten. Hoewel: EUR 185,-- p.p. is een forse prijs.

Eigenlijk zou hiervoor een oplossing moeten worden gevonden. Met deze aantallen deelnemers mag je geen topkwaliteit verwachten. Dus moet een andere vorm gevonden worden. Een aandachtspunt bij deelname aan en organisatie van volgende Grand Chapîtres. Het danken van de brigades (totaal 52 man/vrouw voor de zaal) ging professioneel. Wel had de Duitse Bailli zich beter moeten voorbereiden en de namen van de mensen die hij toesprak mogen kennen. Om 01.00 uur waren we weer op onze kamer.

29 mei 2016
Na het ontbijt reden we weer naar huis, terugkijkend op een zeer geslaagd Internationaal Grand Chapître Aken Maastricht.

 
Deelnemers uit Nederland:

Caroline en Paul de Bruijn
Cressida en Duuk Esmann
Rik en Hermien Gierman
Gerard van Helvoirt (enkel intronisatie)                       
Eveline en Jeroen Holten (enkel intronisatie)
Ted en Annelies Janssen
Nel en Gerrit de Kiewit
Bastiaan Klomp (enkel intronisatie)
Natalie en Maarten Matti
Ineke en Rini Netten
Camille Oostwegel en partner
Ineke en Peter Russ
Rinel en Wim Sluijter
Fien en Siebe Stellingwerff Beintema
Albert en Mariëtte de Vink
Christien en Lars Wynia

Siebe Stellingwerff Beintema
Chargé de Missions

Fotogalerij: Klaus Butenschön
Adres: Monheimsallee 52 Aken.
Aanvang: 18:00
Déjeuner Amical bij Restaurant De Leest, Vaassen

apr

16

Déjeuner Amical bij Restaurant De Leest, Vaassen

Omdat na het terugtreden van Jan van Os er geen Bailli voor Noord- en Oost-Nederland meer is hebben de twee overige Bailli’s hun krachten gebundeld om dit evenement te organiseren. Met wat moeite is het Jan Wever en ondergetekende gelukt om 'De Leest' ervan te overtuigen om voor de Chaîne speciaal op zaterdagmiddag, als zij normaal gesloten zijn, een lunch te serveren tegen een, voor een 3-sterren restaurant, zeer acceptabele prijs.

Nadat de uitnodiging verstuurd was waren er al snel een flink aantal aanmeldingen, ook al omdat de deelname beperkt was tot maximaal 40 gasten. Twee weken voor het evenement waren we, met 41 deelnemers, zelfs overboekt. Er waren een paar onvermijdelijke afzeggingen en twee Chaîne-leden doken onverwachts op omdat ze zich direct bij 'De Leest' hadden gemeld en niet bij ons. De tafelindeling werd spoorslags aangepast en met 40 leden en introducees hadden we een 'volle bak'.

Bij de ontvangst werd een prima cremant geserveerd met drie heerlijke amuses. Dit herhaalde zich voor de lunch waar we nogmaals werden verrast met drie kunstig opgemaakte amuses. Bij de evaluatie van de lunch kwam Piet van den Bosch woorden te kort om deze voortreffelijke lunch te beschrijven. Het enige commentaar op de eerste gang was dat de portie te klein was.

De tweede gang werd gekenmerkt door de perfecte garing van de forel die heel nauw luistert. De kalfshaas was super en de vadouvan was nadrukkelijk aanwezig maar niet overheersend. Het uit twee delen bestaande dessert verleidde zelfs de notoire kaaseters om dit te genieten en het smaakte naar meer.

De friandises - een pallet van patisserietechnieken - waren goddelijk.

Een extra woord van lof was er voor de, vijf man sterke, witte brigade onder supervisie van Jacob Jan Boerma die er voor zorgde dat 40 borden simultaan en op de juiste temperatuur op tafel kwamen, een grote prestatie. De geserveerde wijnen vormden een verrassende combinatie met de gerechten.

De zwarte brigade onder leiding van Kim Veldman was efficiënt, geruisloos, vriendelijk en ter zake kundig.
Alles bij elkaar was het een culinair orgasme van de eerste orde.

Wim Sluijter
Bailli Regionaal Zuid-Nederland
Adres: Kerkweg 1 Vaassen.
Aanvang: 12:30
Algemene Ledenvergadering en Déjeuner Amical bij Worldhotel Wings in Rotterdam

mrt

19

Algemene Ledenvergadering en Déjeuner Amical bij Worldhotel Wings in Rotterdam

Op zaterdag 19 maart werd, voorafgegaan aan de lunch, de Algemene Jaarvergadering van de Chaîne gehouden. Voor het verslag van de jaarvergadering wordt verwezen naar de notulen op de website.

Worldhotel Wings, een zeer recent geopend nieuw hotel op het vliegveld, is sinds kort aangesloten bij onze Chaîne des Rôtisseurs. Ons Chaîne lid Maître Hôtelier Berry Gerretsen was hiervoor General Manager van het Kruisherenhotel in Maastricht, waar we in 2013 ons Grand Chapître hielden.

Bij binnenkomst werden we in de hal op de eerste verdieping van het nieuwe hotel ontvangen met een glas mooie cava en bijpassende amuses. Helaas mocht Berry Gerretsen slechts 19 gasten voor de lunch verwelkomen in zijn splinternieuwe hotel.

De lunch werd gehouden in een sfeervol gedeelte van het restaurant op de begane grond.  De chef had een mooi en zeer smakelijk menu samengesteld.

Na het voorgerecht 'Pittige rauwe tartaar van lamsvlees' volgden 'Gesauteerde St. Jacobs mosselen' als tussengerecht en 'Tournedos van kalfs- en runderhaas'. Afgesloten werd met een prachtig dessert 'Tartlet met extra donkere chocolade'.

Zeer goed gekozen wijnen vergezelden de lunch, achtereenvolgens:
            - Salentein Selection 2014 Sauvignon Blanc, Mendoza-Argentinië
            - Bernardus Pon Chardonnay 2012, Californië-Amerika
            - Boschendal Merlot 1685 2013, Zuid-Afrika
            - Gruner Veltliner Chardonnay, Argentinië

De wijnen laten zien dat we hier op een zeer internationale locatie mochten lunchen.

In de uitnodiging voor de lunch stond dat Berry Gerretsen met deze lunch zijn visitekaartje wilde afgeven. De aanwezigen waren van mening dat dit prima gelukt is.

Onze Bailli Délégué Gerrit de Kiewit dankte de zwarte en witte brigade voor hun prettige en professionele verrichtingen en reikte hen een welverdiende oorkonde uit.

We komen hier graag nog eens terug!

Siebe Stellingwerff Beintema
Chargé de Missions

 
Adres: Rotterdam Airportplein 55 Rotterdam.
Aanvang: 10:00
Dîner Amical bij De Witte Holevoet in Scherpenzeel

feb

27

Dîner Amical bij De Witte Holevoet in Scherpenzeel

Op deze zaterdag kwamen 29 Chaîneleden met hun partners en drie gasten naar Restaurant De Witte Holevoet in Scherpenzeel, Gelderland om te genieten van een Dîner Amical.
 
Mevrouw Ineke Spierings, Dame de la Chaîne, had als gast meegenomen mevrouw Annie Vaernewijck uit België. De heer Ted Janssen had als gasten meegenomen  de heer en mevrouw Peter en Yvonne van Vugt. Tijdens het diner gaf de heer van Vugt te kennen lid te willen worden van de Chaîne en werd het ingevulde én getekende inschrijfformulier overhandigd aan onze Bailli Délégué. Eveneens uit België kwamen de heer Jan Verbert, Bailli Régional Honoraire, en zijn echtgenote Rita. Ook mochten wij begroeten de heer John Vermeulen Maitre Hôtelier, van De Witte Holevoet en zijn echtgenote Annelies.

Wij werden ontvangen in de romantische wintertuin met een heerlijk glas sprankelende Cava en een amuse, een rouleau van tartaar van het Maas Rijn IJsselrund. Hierna werd de avond voortgezet in de sfeervolle Wilgenzaal en werden de overige gerechten geserveerd. De keuken van De Witte Holevoet staat bekend om zijn culinaire kwaliteit, bereid in een creatieve keuken met gebruik van biologische producten van plaatselijke leveranciers. Slowfood en hoge kwaliteit hebben bij De Witte Holevoet prioriteit. De gerechten waren dan ook heel bijzonder van smaak tongstrelende combinaties van geur, smaak en textuur.
 
De wijnen pasten prima bij de gerechten. Alle gasten waren enthousiast over het diner, alhoewel er verschil van mening was over de smaak van het soepje van linzen, wortel en batate (zoete aardappel). De smaak van de aanwezige kerrie was voor de een iets te veel en voor de ander juist heel erg lekker. Na een korte evaluatie waarin de witte en de zwarte brigades (de witte brigade was helaas al naar huis) geprezen werden voor het verzorgen van een smaakvolle en genoeglijke avond, kreeg de Maître Bas Vermeulen en gastheer Jacco Rijlaarsdam de nieuwe oorkonde als blijk van waardering van de Chaîne overhandigd.
Adres: Holevoetplein 282 Scherpenzeel.
Aanvang: 18:00
Déjeuner Amical bij Het Oude Dykhuys in Lisserbroek

jan

31

Déjeuner Amical bij Het Oude Dykhuys in Lisserbroek

Verslag Déjeuner Amical Restaurant Het Oude Dykhuys te Lisserbroek

 
Het eerste evenement in 2016 was dit keer in Restaurant het Oude Dykhuys gevestigd in een sfeervol oud dijkhuisje aan de Ringvaart van Lisserbroek.
 
Het gezelschap van de Chaine des Rotisseurs bestond uit 36 personen, waaronder de heer Jan Verbert, Regionaal Bailli Honoraire van België en zijn vrouw Rita Verbert, en een tweetal gasten te weten mevrouw Jopie van den Akker, gast van de heer Russ en mevrouw Willy Hoefnagel, gast van mevrouw Spierings.
 
Wij werden ontvangen met een heerlijk glas ‘Kaapse Vonkel’, een Zuid Afrikaanse champagne van de Simonsig Estate. Met 36 gasten was de ontvangstruimte aan de bar iets te klein, wat voor de meeste mensen geen punt was, het werd al snel erg gezellig en knus. De chef had een drietal heerlijke amuses voor ons bereid wat perfect samen ging met de Kaapse Vonkel.
 
Hierna werden wij uitgenodigd aan de met linnen gedekte tafels waar de uitmuntende keuken ons verder ging verrassen.
 
Het menu was als volgt:
 
STEAK TARTAAR
van ossenhaas met breseola, eendenlever en mosterdmayonaise
 
COQUILLE EN GAMBA
rauwe coquille, geroorde coquille en gebakken gamba
met Oosterse garnituren en ponzu
 
FAZANT-RAVIOLI
geserveerd met gebakken paddenstoelen en licht afgebonden bouillon van wild
 
KALFSZIJLENDE
gebraden en geserveerd met aardse groenten, aardappeltaartje
en een kalfssaus met tijm en citroen
 
CHOCOLADE DRIELUIK
Crème brûlée van witte chocolade, warm taartje van pure chocolade en straciatella-ijs
 
KOFFIE OF THEE SERVIES
met huisgemaakte friandises
 
Bij de voorgerechten werd een heerlijke frisse witte wijn geschonken van het Weingut Kolkmann een weissburgunder & chardonnay 'Vom Löss', Wagram, Oostenrijk. Gelukkig maken de Oostenrijkers sinds het antivriesschandaal steeds betere wijnen waar dit een goed voorbeeld van was.
 
Bj het hoofdgerecht werd een mooie rode Italiaanse wijn geschonken, een FEUDI SALENTINI 2014, 'Uno / Due / Cinque', Primitivo del Salento, Puglia. Gemaakt van 100% Primitivo. Primitivo is eén van de meest interessantste en veelbelovende druivensoorten. In Californië is deze druif uitgegroeid tot dé belangrijkste soort en heet daar Zinfandel.
 
De koffie en friandises maakte het verhaal weer compleet. Iedereen heeft dan ook met volle teugen van dit Déjeuner genoten.
 
De evaluatie, het in bijzijn van de witte en zwarte brigade, werd verzorgd door onze Conseiller Gastronomique Piet van den Bosch die de chef en zijn brigade complimenteerde met dit voortreffelijke diner.
 
De evaluatie van de wijnen werd gedaan door ondergetekende. De keuken en de voortreffelijke bediening werden bedankt voor dit geslaagde Déjeuner en kreeg men een mooie oorkonde overhandigd.
 
Jan Wever
Bailli Régional Midden- en West-Nederland
2 februari 2016
Adres: Lisserdijk 567 Lisserbroek.
Aanvang: 12:00